fbpixel

Search icon
Search
Βραβεία Αυτοκράτειρα Θεοφανώ: Διάκριση χθες για τον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Daniel Barenboim
ARTS & CULTURE

Βραβεία Αυτοκράτειρα Θεοφανώ: Διάκριση χθες για τον κορυφαίο πιανίστα και μαέστρο Daniel Barenboim

Παρουσία του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Michael Barenboim


Θερμός υποστηρικτής της ειρήνης και της κατανόησης των λαών. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, έχει διακριθεί για το μουσικό του έργο σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Daniel Barenboim αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός φωτεινού χαρακτήρα, αλλά και μιας από τις πιο επιδραστικές μορφές στη διεθνή μουσική σκηνή, με κορυφαίο εγχείρημα τη δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής, την οποία απαρτίζουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. 

Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στο μνημείο της Ροτόντας, σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών, ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ", σημαντική διάκριση, η οποία τιμά τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.  Η λαμπερή τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και αξιόλογων προσωπικοτήτων της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ. Στην απονομή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πολιτιστικού κόσμου.

tsakiris.jpg
φωτογραφία: Στέφανος Τσακίρης


Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο δημοσιογράφος - Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το βραβείο για μένα συμβολίζει την αισιοδοξία που βγάζει η Θεσσαλονίκη, μια αισιοδοξία που αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αυτοπεποίθηση, που μπορεί να κοιτάζει τον κόσμο με έναν τρόπο εξωστρεφή». Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Σταύρος Ανδρεάδης, επεσήμανε για το έργο και τους στόχους του θεσμού: «Θέλουμε να αναδείξουμε τη δύναμη της τέχνης, να λειτουργήσει σαν διαμεσολαβητής, σαν πλατφόρμα διαλόγου σε διαφορές που τόσο συχνά βλέπουμε να φέρνουν βία και αίμα». 

Η επιδείνωση της υγείας του κορυφαίου καλλιτέχνη, η οποία οφείλεται σε σοβαρή νευρολογική πάθηση, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο ίδιος με δημόσια ανακοίνωση, δεν του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως. Στη θέση του, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Michael Barenboim, συνεχιστής του οράματος, ο οποίος εκφώνησε και τον λόγο του βραβευθέντος. Ο ίδιος τόνισε: «Το φετινό βραβείο αναγνωρίζει το ρόλο της τέχνης στο διαπολιτισμικό διάλογο. Ο πατέρας μου είναι παθιασμένος με αυτήν την ιδέα εδώ και πολλές δεκαετίες. Ελπίζω και εύχομαι αυτό το βραβείο να εμπνεύσει όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, ώστε να βρούμε το θάρρος και το όραμα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο διάλογος και η κατανόηση θα υπερισχύουν πάντα έναντι της μικροψυχίας και των προκαταλήψεων». 

mitsotakis.JPG
Από Αριστερά: Michael Barenboim, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Σταύρος Ανδρεάδης, Herman Van Robey

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε το έργο, αλλά και την προσωπικότητα του Barenboim: «Έναν έξοχο πιανίστα αλλά και ταυτόχρονα έναν μέγα ανθρωπιστή, έναν γενναίο διανοούμενο και έναν βαθύτατα δημοκρατικό πολίτη. Μια πληθωρική, ασυνήθιστη φυσιογνωμία, όχι μόνο προικισμένη με εξαιρετικά χαρίσματα – τέλεια μνήμη, λαμπρή δεξιοτεχνία, ακαταμάχητο τρόπο να κερδίζει το κοινό, αλλά κυρίως απεριόριστη αγάπη για τη μουσική, "τη μουσική σαν τρόπο ζωής", όπως λέει – αλλά και ικανή να αψηφήσει και να υπερβεί συμβάσεις και εμπόδια».

sakellarop.jpg
Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Herman Van Rompuy, ομότιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μοιράστηκε με το κοινό τα εξής: «Ο Daniel Barenboim  είναι κάτοχος διαβατηρίου που έχει εκδοθεί από την ίδια την ανθρωπότητα». 
33-td9Kf.jpg
Herman Van Rompuy, φωτογραφία: Κώστας Ευαγγελίδης

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, προβλήθηκε βίντεο για την West-Eastern Divan Orchestra, η οποία έλαβε το 2016 τον τίτλο του "Global Advocate for Cultural Understanding" από τα Ηνωμένα Έθνη, μια μικρού μήκους ταινία για το Μνημείο Ροτόντα και το Βραβείο Θεοφανώ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το οκτέτο του Felix Mendelssohn  από τα μέλη της ορχήστρας. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κεντρική φωτογραφία: Στέφανος Τσακίρης