fbpixel

Search icon
Search
Book Picks: 5+1 κλασικά βιβλία για το φθινόπωρο
ARTS & CULTURE

Book Picks: 5+1 κλασικά βιβλία για το φθινόπωρο

Οι κορυφαίες επιλογές τις οποίες διαβάζουμε με μια ανάσα


Τα βιβλία ανέκαθεν αποτελούσαν την τέλεια συντροφιά μας, αξιοποιώντας ευχάριστα τον ελεύθερό μας χρόνο και μαθαίνοντας για νέες ιστορίες, κομμάτι των οποίων γινόμαστε κατά κάποιον τρόπο. Μετά τις ολοκαίνουριες κυκλοφορίες αυτής της σεζόν, συγκεντρώσαμε άλλες έξι all time classic επιλογές, που έχουν αφήσει ιστορία στον κόσμο του βιβλίου. Εάν βρίσκεστε στην αναζήτηση του αναγνώσματος που θα σας συνεπάρει φέτος το φθινόπωρο, τότε συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε αυτό που σας ταιριάζει.

The all time classic books!

1. Σεπτέμβρης, Rosamunde Pilcher

9786180124644-1-1-550x550.png

Ένα βιβλίο-ύμνος σ' έναν από τους πιο μελαγχολικούς μήνες του χρόνου, που σηματοδοτεί τη λήξη του καλοκαιριού και το ξεκίνημα του φθινοπώρου. Ένα μυθιστόρημα, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται από τον Μάιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις ζωές δύο σημαντικών οικογενειών ενός σκωτσέζικου χωριού. Ένα κοινωνικό δράμα που προκαλεί συγκίνηση, με παλιά μυστικά και κρυμμένα προβλήματα να έρχονται στην επιφάνεια. Φυσικά, ο έρωτας δε θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο ανάγνωσμα.

Εκδόσεις Ψυχογιός


2. Ρεβέκκα, Daphne du Maurier

revekka-1.png

Μια ιστορία για τη φαινομενική αγάπη, ατμοσφαιρική, μυστηριώδης και σκοτεινή. Ένα απόλυτα κλασικό μυθιστόρημα από τη Daphne du Maurier που έχει μεταφερθεί και στην οθόνη, το οποίο πολλοί θα γνωρίσουν, κι αν όχι, τότε σίγουρα αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη σας. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια άγνωστη γυναικά κι έναν άντρα, οι οποίοι παντρεύονται, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι. Η πρώτη νιώθει πως παγιδεύεται μέσα σε αυτόν τον γάμο, νιώθοντας συνεχώς ανασφάλεια κι έναν αδικαιολόγητο φόβο. Ποιο είναι το μυστικό που, τελικά, θα ανακαλύψει;

Εκδόσεις Καστανιώτης


3. Στην Παταγονία, Bruce Chatwin

9602640685.jpg

Ο ορκισμένος ταξιδευτής και enfant terrible της αγγλικής λογοτεχνίας, Bruce Chatwin, ανακάλυψε στην Παταγονία «τη μυρωδιά των παιδικών του χρόνων» κι έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά βιβλία του 1977. Το βιβλίο του αποτελείται από 97 μέρη με βάση τους οποίους καταγράφει εξωφρενικές ιστορίες ιθαγενών, τυχοδιωκτών και κολασμένων ψυχών που συνθέτουν τη συναισθηματική τοπογραφία της Παταγονίας. Η ιστορία, οι μαγευτικές εικόνες και η δυναμική αυτού του τόπου φανερώνονται μέσα από τις αφηγήσεις του συγγραφέα, αλλά και την έρευνα και τα ντοκουμέντα που αυτός προσκομίζει.

Εκδόσεις Χατζηνικολή


4. Γερμανικό Φθινόπωρο, Stig Dagerman

germaniko-fthinoporo.jpg

Ένα βιβλίο διαφορετικό απ' όλα τα υπόλοιπα. Στις σελίδες του, όλη η εποχή μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σε μια σύνθεση άρθρων του Σουηδού Stig Dagerman, τον οποίο έστειλε η εφημερίδα Expressen στη Γερμανία το φθινόπωρο του 1946 για να αποτυπώσει τις συνέπειες της πτώσης του ναζιστικού Γ΄Ράιχ. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθηλωτικό κείμενο, που περιγράφει λεπτομερώς τα ερείπια μιας κατεστραμμένης Γερμανίας που δε διέφερε, τελικά, από τις υπόλοιπες ρημαγμένες περιοχές που άγγιξε ο πόλεμος.

Εκδόσεις Καστανιώτης


5. Το κορίτσι του τρένου, Paula Hawkins

20200219103421-to-koritsi-tou-trenou.jpeg

Ένα αριστουργηματικό βιβλίο που έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Η υπόθεση εστιάζει στη Rachel, που παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στα χνάρια των επιτυχιών «Το Kορίτσι που Eξαφανίστηκε» και «Αμνησία».

Εκδόσεις Ψυχογιός


6. Μικρά Αγγλία, Ιωάννα Καρυστιάνη

2-1.jpeg

Λίγοι συγγραφείς ξέρουν την Άνδρο όσο η Καρυστιάνη και την έχουν δει στην άγρια και σκληρή, αλλά και στην υπόγεια, αρχοντική και ανάλογα δοξασμένη πλευρά της. Η εσωστρέφεια και η αυστηρότητα που χαρακτήριζε τις αρχοντοοικογένειες, με το βλέμμα πάντα στραμμένο πέρα από τα πέλαγα, εκεί όπου χάνονταν οι καραβοκύρηδες και φτιάχνονταν οι εφοπλιστές, είναι κυρίαρχες στο μυθιστόρημα για τη σκληρή καρδιά και τα κυρίαρχα ήθη της Άνδρου. Μικρά Αγγλία έλεγαν το νησί ακριβώς επειδή τολμούσε να αντιπαρατεθεί στο αυτοκρατορικό κλέος της θαλασσοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας και να εμπνεύσει στους κατοίκους αντίστοιχα μεγαλόπνοες ενατενίσεις.

Καλή ανάγνωση!