fbpixel

Search icon
Search
Βιταμίνη D: ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία σας
HEALTH

Βιταμίνη D: ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία σας

Ανακαλύψτε τις κατάλληλες τροφές για να την ενισχύσετε


Στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και ποιοι είναι πραγματικά οι κατάλληλοι τρόποι για να τη λαμβάνει κανείς καθημερινά. 

Αξίζει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η πρόσληψη της οποίας πραγματοποιείται κυρίως μέσω της έκθεσης στην ακτινοβολία, αλλά και από τις σωστές τροφές. Τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος επιστημονικών ερευνών υπογραμμίζουν τον υψίστης σημασίας ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του ανθρώπου, καθώς έχει διαπιστωθεί, πως βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας, στον έλεγχο του σακχάρου, αλλά και στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Με λίγα λόγια, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για κάθε άνθρωπο και καθιστά τις θεμελιώδεις βάσης για ένα υγιές πρότυπο ζωής. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων και διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής A.Π.Θ., Ζαδάλλα Μούσλεχ, υποστήριξε ότι στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: παρόλο που υπάρχει ηλιοφάνεια, οι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη της D στον οργανισμό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις.

1-4.jpg

Επιδράσεις ανεπάρκειας σε βιταμίνη D

Οι πιο σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να υποστεί ένας οργανισμός από την έλλειψή της είναι η μείωση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα. Επίσης, ενδέχεται να αποδυναμωθούν τα οστά, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πιθανότητα καταγμάτων. Γενικότερα, τα χαμηλά επίπεδά της, σχετίζονται άμεσα με την αδυναμία του σώματος και συνολικά του οργανισμού, ενώ έχουν συνδεθεί ακόμα και με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας και σακχαρώδη διαβήτη -αν και οι μελέτες για τα τελευταία βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. 

Οι αρνητικές συνέπειες από τα χαμηλά επίπεδά της δε σταματά στις σωματικές παθήσεις, αλλά εδραιώνονται και στην ψυχολογία, αφού στηριζόμενοι σε επίσημες μελέτες, όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στην άρρηκτη σχέση της D με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Στον τομέα της ψυχιατρικής και νευρολογίας, ειδικοί υποστηρίζουν ότι συνδέεται και με την εγκεφαλική λειτουργία.

Τα συμπτώματα -σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων- δεν είναι εμφανή, οπότε είναι αναγκαίο να παρακολουθείτε συστηματικά τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό σας και να λαμβάνετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής που θα σας προτείνει ο γιατρός σας. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι τα συνηθέστερα είναι η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, οι κράμπες, ο πόνος στις αρθρώσεις, η αδυναμία συγκέντρωσης και οι κεφαλαλγίες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Εκτός από τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, τις φαρμακευτικές αγωγές και την ηλιακή ακτινοβολία, μπορείτε να λαμβάνεται τη βιταμίνη D και από συγκεκριμένες τροφές.

Σολομός

-ANQc7.jpg

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα θαλασσινά, που ενισχύουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, 85 γραμμάρια φρέσκου σολομού διαθέτουν περίπου 450 IU’s, ενώ η ίδια ποσότητα σε κονσέρβα περιέχει σχεδόν 650 IU’s -ποσότητες που μάλιστα ξεπερνούν αυτήν που χρειαζόμαστε ημερησίως (400 IU’s). Επιπρόσθετα, όλα τα ψάρια με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα και η σαρδέλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Κρόκοι αυγών

hard-boiled-eggs-hero.jpg

Ένας μεγάλος κρόκος αυγού περιέχει 37 IU’s βιταμίνης D. Επιπλέον, τα αυγά αποτελούν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και ενώ περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη, δεν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, οπότε απολαύστε τα άφοβα. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβετε μία ικανοποιητική ποσότητα D και ταυτόχρονα θα προστατέψετε τον εαυτό σας από δυσάρεστες ασθένειες.

Τυρί

emmental-241435777.jpg

Σε αυτή την περίπτωση, θα στραφείτε προς το ελβετικό τυρί. Ένα κομμάτι ελβετικού τυριού περιέχει 6 IU’s, δεν έχει πολλά συντηρητικά και περιέχει λιγότερο νάτριο από άλλα -για παράδειγμα το αμερικανικό cheddar. Ακόμη, ένα φλιτζάνι τυρί ricotta έχει 25 IU’s. Ωστόσο, το συγκεκριμένο καλό είναι να το καταναλώσετε με φειδώ εξαιτίας των πολλών λιπαρών του.

Μανιτάρια

manitaria-yfLIr.jpg

Κάποια από τα είδη μανιταριών, όταν εκτίθενται σε ηλιακό ή υπεριώδες φως αυξάνουν τα επίπεδα της D που περιέχουν. Όμως, δεδομένου ότι τα περισσότερα καλλιεργούνται στο σκοτάδι, αναζητήστε στα καταστήματα εκείνα που μεγαλώνουν στο φως, ώστε να είστε βέβαιοι ότι διαθέτουν την ποσότητα της βιταμίνης που θέλετε και χρειάζεστε.

Δημητριακά ολικής άλεσης

olikis-aleseos-dimitriaka.jpg

Πλέον έχουν κυκλοφορήσει εμπλουτισμένα με βιταμίνη D διάφορα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο για να πάρετε την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη, δεδομένου ότι τα προσθέτετε απλώς στο πρωινό σας ή το απογευματινό σας γεύμα. Εάν, μάλιστα, τα συνδυάσετε με φρούτα εποχής, θα δημιουργήσετε ένα νόστιμο και ευεργετικό συνδυασμό βιταμινών, για το οποίο το σώμα σας θα σας ευχαριστεί!