Tο Mayfair φημίζεται για τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα και την αύρα πολυτέλειας που διαπερνά σχεδόν κάθε γωνιά του - αρκεί μια ματιά στο διάσημο private club, Annabel's στην Berkeley Square. Μια νέα άφιξη ήρθε για να ταράξει τα νερά της περιοχής, όπου η luxurious προσέγγιση είναι μονόδρομος. Το Bacchanalia, ένα εστιατόριο με αρχαιοελληνικό και ρωμαϊκό αέρα, άνοιξε τις πύλες του στα τέλη Νοεμβρίου κι έχει ήδη αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις του joie de vivre.
Ο «οργιώδης» όπως τον χαρακτήρισαν προορισμός, έχει αναφορές στη χώρα μας, ενώ διαθέτει ένα καταξιωμένο team από Έλληνες - μετρ του είδους, όπως ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο οποίος έχει επιμεληθεί το σπέσιαλ μενού, ο Head Sommelier Αναστάσιος Καρακάσης και ο DJ Valeron. Πίσω από αυτό το πρωτότυπο concept κρύβεται ο όμιλος Caprice, που έχει αφήσει ιστορία για τα μαξιμαλιστικά projects που στήνει, τα οποία γίνονται εν μια νυκτί talk of the town.
Υψηλές προσδοκίες και ασυναγώνιστη ποιότητα συνδυάζονται σε ένα παιχνίδι που θέλει να θυμίσει κάτι ένδοξο και επικό αλλά χάνει ως ένα μικρό βαθμό σε κομψότητα. Ναι μεν, εντυπωσιάζει με το lavish design στο εσωτερικό, δείτε τα υπερμεγέθη αγάλματα του Damien Hirst, ενός από τους κορυφαίους Βρετανούς καλλιτέχνες της γενιάς του, αλλά οι παραστάσεις και οι αυθεντικές ρωμαϊκές αρχαιότητες 2.000 ετών από τους Sotheby’s και τους Christie’s, περισσεύουν.
Το υπερφορτωμένο σκηνικό προκαλεί δέος κι έκπληξη στον επισκέπτη, ωστόσο δεν παύει να είναι υπερβολικό και εξαιρετικά πομπώδες για τους πιο minimal θαμώνες. Η αυθεντική ταυτότητα του Bacchanalia δεν περνάει σε καμία περίπτωση απαρατήρητη και διεγείρει όντως την περιέργεια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει με το που εισέρχεσαι σε έναν άκρως μυσταγωγικό χώρο.
Menu at first sight
Η καλή κουζίνα είναι ένα δυνατό χαρτί για τον όμιλο Caprice που επιστράτευσε τον ταλαντούχο Έλληνα σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο μενού που μένει στη μνήμη. Ο καταξιωμένος Αθηναγόρας - που έχει στο βιογραφικό του συνεργασίες με top ονόματα του χώρου όπως τον Scorpio, το Bill & Coo ή το Noema στη Μύκονο, κ.ά. - έδωσε έμφαση στις ευρηματικές πρώτες ύλες, και συστήνει ένα καρέ γεύσεων που δημιουργούν μικρές εκρήξεις απόλαυσης στον ουρανίσκο. Πέρα από το μοσχαρίσιο tartare με nduja και το ψητό χταπόδι με οσπριάδα και σάλτσα άγριας ρίγανης, στο μενού θα ανακαλύψετε και αυθεντικές ελληνικές συνταγές όπως μια παραλλαγή της χωριάτικης σαλάτας.
Wine stories
Ενορχηστρώνοντας μια γιορτή του κρασιού - σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί ότι το όνομα του νέου εστιατορίου μεταφράζεται στα ελληνικά ως Διονύσια ή Βακχείες - μια άψογη wine list είναι το ζητούμενο. Για να επιτευχθεί αυτό λοιπόν, στο τραπέζι έπεσαν το όνομα του Terry Kandilis, του Αναστάσιου Καρακάση και του Φαίδωνα Δερνίκου του Funky Gourmet και Delta. Η λίστα κρασιών προσφέρει μεγάλη ποικιλία, από vintage σαμπάνιες μέχρι premium Ξινόμαυρα.
Love Gold ?
Το ερωτηματικό γίνεται εντονότερο σε ό,τι αφορά τα αρκετά χρυσά στοιχεία και φυσικά τις λίγο αμήχανες ρωμαϊκές ενδυμασίες του service. Η elegant αισθητική έχει φυσικά διακυμάνσεις και προσαρμόζεται ανάλογα τον χαρακτήρα ενός project, παρόλα αυτά, η αυθάδικη προσέγγιση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κομψότητα του απλού αλλά εκλεπτυσμένου DNA. Οι αρχαιοελληνικές αναφορές ως το μοναδικό άξιο σημείο ανάδειξης της χώρας μας καταντάει λίγο βαρετό ενώ παρ' όλη την προσπάθεια, ρίχνει και το συνολικό επίπεδο του εγχειρήματος.
Info: 1-3 Mount St, Λονδίνο // See more: bacchanalia.co.uk