fbpixel

Search icon
Search
Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να τρώτε πρωινό
WELLNESS

Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να τρώτε πρωινό

Εσείς τι πρόγραμμα ακολουθείτε;


Περνώντας τα χρόνια, όλοι έχουμε ακούσει την ατάκα - «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Ένα υγιεινό πρωινό δεν σας παρέχει απλώς ενέργεια για να αδράξετε τη μέρα, αλλά εκκινεί τον μεταβολισμό σας, εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθά στη διαχείριση του βάρους, προάγει ακόμη και την υγεία της καρδιάς και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Γιατί η παράλειψη του πρωινού είναι κακή ιδέα;

brooke-lark-nbtmglfy0hu-unsplash.jpg

Η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως άγχος, κόπωση και αυξημένη ευαισθησία στην παχυσαρκία και τον διαβήτη. Επιπλέον, εμποδίζει τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και την παραγωγικότητά σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Τι κάνει ένα θρεπτικό πρωινό;

dani-rendina-sh6vc3voowe-unsplash-s6y4J.jpg

Σημειώστε ότι για να αποκομίσετε τα οφέλη από την κατανάλωση του πρωινού, πρέπει να διασφαλίσετε ότι αυτό που βάζετε στον οργανισμό σας είναι και χορταστικό και υγιεινό. Το να φορτώνεστε δημητριακά με ζάχαρη, κατεψυγμένες βάφλες ή μπάρες πρωινού δεν αποτελεί θρεπτικό πρωινό. Ακόμα και οι χυμοί φρούτων και τα smoothies που αγοράζετε από το κατάστημα και το γιαούρτι χωρίς λιπαρά είναι ένα μεγάλο όχι.

Ένα υγιεινό πρωινό είναι διαφορετικό για τον καθένα ανάλογα με παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο και οι διατροφικές προτιμήσεις. Συνολικά, το να είσαι συνεπής στην επιλογή τροφίμων που προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυσικά κάποια υγιεινά λιπαρά, στη διατροφή είναι σημαντικό. Η διατήρηση της ισορροπίας και η προσπάθεια να έχετε μια μερίδα από τουλάχιστον τρεις ή και τέσσερις διαφορετικές ομάδες τροφίμων στο πρωινό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Επομένως, πότε πρέπει να τρώτε πρωινό;

joseph-gonzalez-fdlzbwip0am-unsplash.jpg

Όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή, το πότε τρώτε το γεύμα σας είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. Η καλύτερη ώρα είναι μέσα σε δύο ώρες από το ξύπνημά σας. Όσο πιο γρήγορα το καταναλώσετε αφού ξυπνήσετε, τόσο το καλύτερο για τον μεταβολισμό σας.

Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο το πρωί, είναι καλύτερο να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια μπανάνα ή ένα avocado toast 20-30 λεπτά πριν από την προπόνηση. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι το σώμα σας είναι σε θέση να αποδώσει καλύτερα σε κατάσταση νηστείας, μπορείτε να το καταναλώσετε και μετά. 

Πώς να τρώτε υγιεινά, ακόμη και τα πιο busy πρωινά:

calum-lewis-8nc-oqsc2qq-unsplash.jpg

Τις περισσότερες φορές, το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παραλείπετε εξαιτίας ενός πιεσμένου προγράμματος. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Δοκιμάστε τις παρακάτω απλές στρατηγικές για να τρώτε υγιεινά το πρωί, ακόμη και όταν βιάζεστε:

Keep it simple: Η απλότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε ένα υγιεινό πρωινό, ακόμη και όταν δεν έχετε χρόνο ή ενέργεια για να το φτιάξετε! Προτιμήστε εύκολες επιλογές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών, πλιγούρι βρώμης και καρύδια, βραστά αυγά ή ψιλοκομμένο μήλο με λίγη κανέλα. Επίσης, αποθηκεύστε υγιεινά τρόφιμα για ένα γρήγορο snack, όπως φρέσκα φρούτα, τυρί cottage, γιαούρτι και σπιτικές γρανίτες.

Προγραμματίστε το γεύμα σας: Κάντε την προετοιμασία του ένα βράδυ πριν, για να εξοικονομήσετε χρόνο το πρωί. Για παράδειγμα, μουλιάστε τη βρώμη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ετοιμάστε και βάλτε στο ψυγείο το παρφέ γιαούρτι ή το αγαπημένο σας smoothie πριν πάτε για ύπνο. Κρατήστε πάντα μια μικρή παρτίδα ψιλοκομμένων φρούτων και λαχανικών για να φτιάξετε μια στιγμιαία σαλάτα. 

Φάτε ελαφρά το προηγούμενο βράδυ: Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό είναι ότι δεν αισθάνονται πείνα το πρωί. Το «κλειδί» είναι να προτιμήσετε ένα ελαφρύ, απλό δείπνο, ώστε το σώμα σας να είναι σε θέση να το χωνέψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργώντας χώρο για πρωινό το πρωί. Επιπλέον, αποφύγετε να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.