fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το φθινόπωρο και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή. Μοναδικά δρώμενα που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις προσεχείς ημέρες και που κάνουν την επιστροφή μας στην πόλη πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Sasha Waltz & Guests: Kreatur στο Μέγαρο Μουσικής

waltz.jpg

Η διάσημη χορογράφος Sasha Waltz έρχεται πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του World Human Forum και με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. H Sasha Waltz ξεκίνησε την ενασχόληση με τον χορό σε ηλικία πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1983 και 1986, φοίτησε στο School for New Dance Development στην Ολλανδία, ενώ, στη συνέχεια, μετέβη στην Αμερική, όπου και συνεργάστηκε με κορυφαίους χορογράφους όπως τους Tristan Honsinger, Frans Poelstra, Mark N Tompkins, και David Zambrano.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:00.

Bαγγέλης Κύρης, Ανατόλι Γεωργίεφ - έκθεση - «Ένδυμα Ψυχής»

endyma-psyxis-1.jpg

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, η εμπλουτισμένη εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με νέα έργα από μοναδικές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην έκθεση, που θα παρουσιάζεται για τέσσερις μήνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, σε μια μοναδική σύνδεση που αναδεικνύει τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών, την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων. Ταυτόχρονα, μέσα από το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, οι ενδυμασίες γίνονται το αφήγημα της ιστορίας του τόπου, των ιστορικών προσώπων, των ιστοριών των κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους.

Info: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (Βασιλίσσης Όλγας 108), Δευτέρα - Τετάρτη 10:00 - 17:00, Πέμπτη & Παρασκευή 12:00 - 20:00, Σάββατο 13:00 - 19:00, Κυριακή 11:00 - 15:00.

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους

875203.jpg

Στους Όρνιθες ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Κορωναίος κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00.


Τρίτη

88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

deth.jpg

Η φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ευημερία των πολιτών δίνοντας έμφαση στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με τη δυναμική παρουσία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τιμώμενη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη φιλοξενία πολλών Β2Β και Β2C γεγονότων, αλλά και πλήθος ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, η 88η ΔΕΘ κλείνει το «θεσμικό» ραντεβού της με τις χιλιάδες κόσμου που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Info: HELEXPO Δ.Ε.Θ. (Εγνατία 154), 7-15 Σεπτεμβρίου.

Hobby Festival "Be Real"

bereal4.png

Το Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι, τα οποία θα παρουσιάσουν επαγγελματίες και οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται μέσα και τεχνογνωσία ερασιτεχνικών ασχολιών και δράσης ελεύθερου χρόνου. Ανανεωμένο, πιο φιλόδοξο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ, τo Hobby Festival έρχεται υπό τη διοργάνωση του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ. Helexpo. Εκθέτες με βιωματική παρουσία, showtimes, παιχνίδια, διεξαγωγή τουρνουά, mini races, θεατρικές παραστάσεις, live μουσική, χορός, κληρώσεις, δώρα περιμένουν τους επισκέπτες του Hobby Festival για να ζήσουν μια άκρως ψυχαγωγική ατμόσφαιρα. Το Περίπτερο 2 (όροφος) στη Δ.Ε.Θ. θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Info: HELEXPO Δ.Ε.Θ. (Εγνατία 154), Δευτέρα - Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 - 22:00.

Κωστής Γεωργίου - έκθεση "Thalatta"

890775.jpg

Έναν ύμνο στη θάλασσα και το υγρό στοιχείο αποτελεί η νέα ατομική έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, που με τον εύγλωττο τίτλο "Thalatta", εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωστής Γεωργίου επιστρέφει με αυτή την έκθεση στη γενέτειρα του Θεσσαλονίκη, πέντε χρόνια μετά την έκθεσή του στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, το 2019 και τρία χρόνια μετά την εγκατάσταση του ύψους 12 μέτρων γλυπτού Meteoron, στην παραλία απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, τον Μάιο του 2021.

Info: Kapopoulos Fine Arts Gallery (Μοργκεντάου 6), Τρίτη 17:30 - 21:00.


Τετάρτη

«Μετράει μέσα μου η ζωή» στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

890265.jpg

Γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και μαρτυρίες είναι η παράσταση με τίτλο «Μετράει μέσα μου η ζωή» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, σε κείμενο Ροδής Στεφανίδου και σκηνοθεσία Ελευθερίας Τέτουλα, για τα ογδόντα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Χορτιάτη. Επί σκηνής το ΚΘΒΕ τιμά όσους μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη τον Σεπτέμβριο του 1944, αλλά και όσους κατάφεραν να επιζήσουν, φωτίζοντας μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή της Θεσσαλονίκης. Κείμενο: Ροδή Στεφανίδου. Σκηνοθεσία: Ελευθερία Τέτουλα. Διανομή: Μαριάννα Αβραμάκη, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Καρτόκης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Νίκος Τσολερίδης.

Info: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (Ελένης Ζωγράφου 2), Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00.

Hauser "Rebel with a Cello" στο Θέατρο Γης

nikessoos-0419.jpg

Ανατρεπτικός μουσικός, ρηξικέλευθος καλλιτέχνης, σαγηνευτικός performer. Ο Hauser, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη και επιστρέφει στην Αθήνα για δυο μοναδικές βραδιές. Οι συναυλίες του χαρακτηρίζονται από τον ανεπανάληπτο συνδυασμό των εκρηκτικών ερμηνειών με τον ρομαντικό μεστό ήχο. Γι' αυτό ο Hauser είναι πραγματικά μία μουσική κατηγορία από μόνος του. Με την περιοδεία "Rebel with a Cello", ο χαρισματικός μουσικός μας φέρνει όλα τα έργα του που γνωρίζουμε και αγαπούμε, αλλά και τις διασκευές σύγχρονων ροκ και χορευτικών κομματιών από το τελευταίο άλμπουμ του "The Player".

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Τετάρτη στις 21:00.


Πέμπτη

Αριάδνη Βιτάσταλη - ατομική έκθεση «Παρενθέσεις και Μύθοι»

untitled-ink-and-oil-sticks-on-paper-153-x-2045-cm-1024x769.jpeg

Στη δεύτερη ατομική της έκθεση στη Θεσσαλονίκη, στην Donopoulos Fine Arts, η καλλιτέχνης παρουσιάζει την πιο πρόσφατη σειρά έργων της σε χαρτί, με τίτλο «Παρενθέσεις και Μύθοι» κι εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00. Τα έργα της χαρακτηρίζει η αφαίρεση που υπονοεί σχεδόν δείγματα παραστατικότητας. Η Αριάδνη Βιτάσταλη αντλεί έμπνευση από αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς μύθους και την έκφραση τους στην πορεία της ιστορία της τέχνης και τους μεταφράζει στο χαρτί μέσα από τις δικές τις εμπειρίες και πραγματικότητες ως γυναίκα, μητέρα και καλλιτέχνης. Μπρουταλισμός και θηλυκότητα μπλέκονται και ανοίγουν έναν διάλογο μεταξύ του ωραίου και του άσχημου, του ελεγχόμενου και του χαοτικού, του λείου και του έντονα επεξεργασμένου. Για την καλλιτέχνη η κίνηση είναι αυτή που συνδέει τον χρόνο με τον χώρο. Στο χαρτί ισορροπεί και αντιπαραθέτει ταυτόχρονα τον λευκό/κενό, τον λείο και τον «υπερφορτισμένο» χώρο. Μέσα από την επιθετικότητα και την ένταση στη χρήση των στικς λαδιού, συζητά τα λεπτά όρια μεταξύ ομορφιάς και δυσφορίας.

Info: Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3), 12 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2024, εγκαίνια Πέμπτη στις 19:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Η Άννα Βίσση στο Barbarella Live Party

anna-bissi-1-copy.jpg

Τα μοναδικά live της Άννας Βίσση στο Barbarella, στη Θεσσαλονίκη επιστρέφουν! Η Άννα Βίσση, η αγαπημένη όλων μας και η ανατρεπτική μπάντα της, ξεκινούν από το "Barbarella Live Party" και τη Θεσσαλονίκη τα απόλυτα parties του φετινού χειμώνα! Rock glam ενέργεια, πάθος, λάμψη, αισθησιασμό, συγκίνηση, διαχρονικές επιτυχίες, καθηλωτικές ερμηνείες και εκρηκτικά συναισθήματα, συνθέτουν το παζλ μιας ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας, που μόνο η Άννα Βίσση με αγάπη υπερβολική ξέρει να χαρίζει σε όλους εμάς.

Info: Barbarella (26ης Οκτωβρίου 27), κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 23:55.

Τάνια Τσανακλίδου «50 Χρόνια Τάνια» στο Θέατρο Δάσους

tania-tsanaklidou.jpg

Η Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει «σφραγίσει» με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους. Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου φέρνει στο σήμερα τους μουσικούς θησαυρούς της 50χρονης δισκογραφίας της στήνοντας μια γιορτή - αναδρομή με αυτά που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την μεγάλη πορεία της.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Κυριακή στις 21:00.

Γλυκερία - Δημήτρης Μπάσης «Το Σμυρνέικο Μινόρε»

39090089-10155806353621395-3243733892359782400-n.jpg

Στο πλαίσιο του εορτασμού του χρυσού ιωβηλαίου, των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (1974 -2024), διοργανώνεται Επετειακή Συναυλία, «Το Σμυρνέικο μινόρε», την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Ανοικτό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Γλυκερία και Δημήτρη Μπάση, τους οποίους θα πλαισιώσει, η Γυναικεία Χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Χαραλαμπίδου.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Κυριακή στις 20:30.

Δείτε εδώ τις συναυλίες της Δ.Ε.Θ. που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα!