fbpixel

Search icon
Search
Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα, κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική «έκπληξη»


Η Αθήνα απολαμβάνει το φθινόπωρο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας.

Let's take a closer look!

EXHIBITIONS

Έκθεση φωτογραφίας του Alain Schroeder στη Blank Wall Gallery

811061.jpg

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ του κόσμου, ο οποίος κουβαλά στην πολυετή καριέρα του ενδιαφέρουσες διακρίσεις. Ο Alain Schroeder συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, μέσα από τα πάντα επίκαιρα έργα του. Στην έκθεσή του Blank στη Wall Gallery παρουσιάζονται τέσσερεις ενότητες: Δύο ασπρόμαυρες και δύο έγχρωμες. Ο Alain βρίσκει ενδιαφέρον να φωτογραφίζει τόσο την αστική ζωή και το δυτικό τρόπο ζωής όσο και θέματα που σχετίζονται με την οικολογία αλλά και τον ανθρωπισμό. Σε αυτή την έκθεση υπάρχουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα συνοικιακό café στις Βρυξέλλες και έγχρωμες φωτογραφίες από το Upper East End της Νέας Υόρκης, αλλά και φωτογραφίες από την Ταϊλάνδη μικρών παιδιών που παίρνουν μέρος σε αγώνες Muay Thai, ένα γεγονός που αποτελεί μέρος της παράδοσης και της καθημερινότητάς τους, αλλά και εικόνες που παρουσιάζουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που επιτελείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε τριτοκοσμικές χώρες.

Info: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα. Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Σάββατο (εκτός Πέμπτης) από τις 17:30 έως τις 21:30. Διάρκεια: έως 20 Σεπτεμβρίου.

Έκθεση κεραμικής "Argilos" στη Carwan Gallery σε συνεργασία της με το Fondazione Officine Saffi

vudfttsytg59.jpg

Η Carwan Gallery παρουσιάζει τη μεταμορφωτική έκθεση κεραμικής "Argilos" - ορόσημο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Fondazione Officine Saffi, με έδρα το Μιλάνο. Η έκθεση παρουσιάζει μια επιμελημένη επιλογή 27 καλλιτεχνών κεραμικής από όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Info: Πολυδεύκους 39, Πειραιάς. Opening cocktail: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 έως τις 22:00. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Τετάρτη έως Σάββατο από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 11 Νοεμβρίου. 

Έκθεση "Life is a game" της Χριστίνας Λάππα στη CL Art Gallery Athens

oil-on-canvas-70x60-cm.jpeg

Μια διαφορετική παρτίδα σκακιού «παίζεται» στην γκαλερί της CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι). Σε τούτο το παιχνίδι δεν μετρά η τακτική και η στρατηγική, ούτε και οι έξυπνοι συνδυασμοί. Το βλέμμα του θεατή αναμετράται με την εικαστική φαντασία και την επινοητικότητα της Χριστίνας Λάππα που στην κοσμαγάπητη σκακιέρα ξεδιπλώνει περιπέτειες με τη μορφή σκακιστικής σύνθεσης. Η ζωγράφος γοητεύεται εξίσου από τον κόσμο των έμβιων όντων και των άψυχων αντικειμένων. Σχηματοποιημένες γυναικείες φιγούρες – είτε ως πιόνια, είτε ως παίκτριες που κινούνται σε ασπρόμαυρα μοτίβα -, αναμειγνύουν αντικείμενα από τον κόσμο του σκακιού, προτρέποντας τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά με τη φαντασία του. κεντρική πηγή έμπνευσης των έργων αποτέλεσε η μεσαιωνική περίοδος και η συγγραφική κοινότητά της, η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία των υπαρξιακών και πολιτικών της ανησυχιών.

Info: Χάρητος 10, Κολωνάκι. Εγκαίνια: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Διάρκεια έκθεσης έως Σάββατο 28.10.2023. Ώρες λειτουργίας – CL Art Gallery Athens: Τετάρτη & Σάββατο από τις 12:00 έως 16:00 & Πέμπτη - Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 19:00. 

"Synthespian" της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

811671.jpg

Με το πρότζεκτ "Synthespian" η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30Χ40 εκ. τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.", αναφέρει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Info: Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακής, εκτός Τρίτης από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 5 Οκτωβρίου.

«Ζωγραφική 2019-2023» του Μελέτη Λούκου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»

810611.jpg

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής του αρχιτέκτονα-ζωγράφου Μελέτη Λούκου με τίτλο «Ζωγραφική 2019-2023». Δύο βασικές ενότητες διακρίνονται σε αυτήν την έκθεση, τα λάδια και οι ακουαρέλες. Καλύπτουν το διάστημα 2019-2023. Στα λάδια αποτυπώνονται τοπία-εικόνες από αποδράσεις στη φύση, με πρωταγωνιστή το φως και το χρώμα. Όταν με την πανδημία οι αποδράσεις έλλειψαν, η καθημερινή απασχόληση με την αναπαράσταση ταπεινών καθημερινών πραγμάτων μέσα στο σπίτι, με τις ακουαρέλες, αποτέλεσε το αντίδοτο και τη φυγή από μια ζοφερή πραγματικότητα, μια νότα αισιοδοξίας.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ελευθέριο Κορδελιό. Έναρξη: 12 Σεπτεμβρίου. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 19:00. Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 15:00. Διάρκεια: έως 22 Σεπτεμβρίου.

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

04-toulouse-lautrec.jpg

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001). Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από "μνήμες λουσμένες στο όνειρο", κατά την τόσο λυρική περιγραφή του Γουατεμαλέζου συγγραφέα Miguel Ángel Asturias. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Info:
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα μέχρι Κυριακή (εκτός Παρασκευής) από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Δεκεμβρίου 2023.

THEATRE

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Federico Garcia Lorca στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον (5ος Xρόνος)

653822.jpg

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Εισαγόμαστε στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής και γινόμαστε παρατηρητές στην καθημερινότητα της οικογένειας. Συγγραφέας: Federico Garcia Lorca. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου. Πρωταγωνιστούν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Κωνσταντίνα Βάρδα, Αριστέα Ανύση, κ.ά.

Info: Τεχνοχώροw Εργοτάξιον, Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος Αττικής. Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:15 και κάθε Παρασκευή έως τις 22 Δεκεμβρίου. 

«Η Εκδίκηση της Μελιτώς» του Χριστόφορου Χριστοφή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

810554.jpg

Η Μελιτώ , δεύτερη σύζυγος του Ευριπίδη, είχε την φήμη πως τον εγκατέλειψε και μάλιστα αφού τον απατούσε, πολύ πιθανόν με δούλο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι εξαφανίζεται. Ο Ευριπίδης, στα πενήντα του, έβρισκε ως γνωστό, καταφύγιο, στο κτήμα του, στην Σαλαμίνα, όπου στην κορφή ενός λόφου, μια σπηλιά, του προσέφερε καταφύγιο δροσιάς και απομόνωσης το καλοκαίρι, τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Εκεί έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του, πριν αποφασίσει να εξοριστεί στην Μακεδονία. Ο συγγραφέας του έργου, έχει γράψει μια τριλογία με τίτλο: Ευριπίδης Μαινόμενος, βασισμένη στην απόκρυφη, δύσκολη προσωπική ζωή του Ευριπίδη. Η Μελιτώ είναι το τρίτο μέρος, όπου περιγράφονται με χιούμορ, ειρωνεία και ποίηση, τα συμβάντα στον οίκο του μεγάλου δραματουργού. Η Μελιτώ, έχει εραστή έναν απελεύθερο δούλο τον Κανέναν, στον οποίο προσβλέπει να την βοηθήσει να φύγει από την Αθήνα. Όνειρο της, να μπορούσε να ερμηνεύσει ηρωίδες του Ευριπίδη, παρόλο που οι γυναίκες δεν έπαιζαν στο θέατρο εκείνη την εποχή. Απ’ ό,τι μας λέει ο μύθος, έφυγε με την βοήθεια μιας εταίρας και του Κανένα και έκανε την ζωή της. Μέσα απ’ αυτή την συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα, περιγράφεται, μια άγνωστη πτυχή της αρχαίας Αθήνας ένας κόσμος άγνωστος που ζούσε παράλληλα και σιωπηλά δίπλα στα γνωστά γεγονότα που περιγράφουν οι Ιστορικοί. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Σαμόλης, Δημήτρης Μαύρος. Μουσικός επί σκηνής: Σόνια Χαραλαμπίδου. 

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Εκάβη» του Ευριπίδη στο Κατράκειο Θέατρο

786701-fagcc.jpg

Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος. Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη. Παίζουν (αλφαβητικά): Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης. Χορός: Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Νιόβη Χαραλάμπους.

Info: Κατράκειο Θέατρο, Μάνου Κατράκη, Κυρά Της Ρώ &, Νίκαια Άγιος Ιωάννης Ρέντης. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στο Κηποθέατρο Παπάγου & στο Ανοιχτό θέατρο Κολωνού

791460-ny7jz.jpg

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε δει τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, κ.ά.

Info:
 Κηποθέατρο Παπάγου, Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς. Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ανοιχτό θέατρο Κολωνού, Ιωαννίνων & Καπανέως. Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

«Βατράχια» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη και στο Θέατρο Βράχων

801288-qmhws.jpg

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Ξάφης, κ.ά.

Info: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Θέατρο Βράχων, Οδός Ταταούλων. Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

«Τι φάση πάλι, ρε;» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο θέατρο Άλσος

alsos-txxjg-ejq5y.jpg

Μετά την περσινή #soldout επιτυχία, η πολυτάλαντη Δήμητρα Παπαδοπούλου επιστρέφει για 2η σεζόν στο θερινό Θέατρο Άλσος και παρουσιάζει τις: Βίκυ Σταυροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Ματίνα Νικολάου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου και τους: Γιάννη Ζουγανέλης, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Θανάση Αλευρά, Λευτέρη Ελευθερίου, Στράτο Λύκο, Θοδωρή Αθερίδη, Πάνο Μουζουράκη. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φωκάς Ευαγγελινός. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης - Φωκάς Ευαγγελινός.

Info:
Άλσος Κυψέλης, Ευελπίδων 4, Αθήνα. Ώρες και ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

MUSIC CONCERTS

«Γιορτή στον Λυκαβηττό» με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβητού

stauros-ksarxakos.jpg

Μία λαμπρή μουσική γιορτή θα στηθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στον πλήρως ανανεωμένο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του από τον Δήμο Αθηναίων, υποδεχόμενο ξανά το κοινό για μία συναυλία-ορόσημο στα χρονικά της πόλης. Στην επιστροφή του στον αττικό λόφο, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Γιορτή στον Λυκαβηττό» συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας, η οποία θα αποδώσει κορυφαίες στιγμές της καριέρας του σε νέες ενορχηστρώσεις. Μαζί τους θα βρίσκονται και τέσσερις σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου: o Μανώλης Μητσιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ηρώ Σαϊα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα ερμηνεύσουν τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, προσθέτοντας τη δική τους νότα σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.

Info: Δημοτικό Θέατρο Λυκαβητού. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Μουσικές επιδρομές "Music Escapades" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με EXPE & ΧΑΡΑ

811959.jpg

Η δημοφιλής σειρά μουσικών αποδράσεων Music Escapades του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζει και τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21.00 το ελληνικό hip hop γίνεται γυναικεία υπόθεση με δύο δυναμικές παρουσίες της εγχώριας σκηνής: την εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη EXPE, η οποία εναλλάσσεται με άνεση μεταξύ τραγουδιού και rapping και τη ΧΑΡΑ, που από την ποίηση μεταπηδάει στο κουπλέ-ρεφρέν. Η νέα γενιά εκφράζει με ρίμες τα όνειρα και τις αγωνίες της σε ένα ξεχωριστό live στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ. Τη συναυλία, που είναι και η τελευταία της σειράς για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, θα ανοίξει η ανερχόμενη DJ Alexandra Pitsouni, εκπρόσωπος του νέου ρεύματος στη rap μουσική.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Ευριπίδου και Λ.Συγγρού. Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00

Γκαλά Όπερας «Η Κάλλας στο Ηρώδειο»

775727.jpg

Η ελληνική σταδιοδρομία της Μαρίας Κάλλας έχει συνδεθεί με το Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Έναν χρόνο πριν εγκαταλείψει την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1944 η Μαρία Καλογεροπούλου ερμηνεύει στο Ηρώδειο τη Σμαράγδα στην όπερα του Μανώλη Καλομοίρη Ο πρωτομάστορας σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, ενώ λίγες μόλις μέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, θα ερμηνεύσει τη Λεονόρα στον Φιντέλιο του Μπετόβεν σε μουσική διεύθυνση Χανς Χαίρνερ και σκηνοθεσία Όσκαρ Βάλλεκ.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1957, έχοντας ήδη κατακτήσει τον κόσμο η Μαρία Μενεγκίνι-Κάλλας θα επιστρέψει στο Ηρώδειο για ένα ιστορικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με άριες από τον Τριστάνο και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ, τη Δύναμη του πεπρωμένου και τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι, τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι και τον Άμλετ του Αμπρουάζ Τομά, σε μουσική διεύθυνση του Αντονίνο Βόττο. Με αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο θα δοθεί τον Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από την Εθνική Λυρική Σκηνή το επετειακό Γκαλά του 2023 με τίτλο «Η Κάλλας στο Ηρώδειο». Τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες πρωταγωνίστριες της όπερας θα τιμήσουν τη Μαρία Κάλλας ερμηνεύοντας άριες από όπερες των Καλομοίρη, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Βέρντι, Ντονιτσέττι, Τομά που η ίδια ερμήνευσε στο ρωμαϊκό ωδείο με τη σπάνια φωνητική της γκάμα και τις ασυνήθιστες δεξιοτεχνικές της ικανότητες, αφήνοντας αξεπέραστο στίγμα.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Τάνια Τσανακλίδου Live στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

804448.jpg

Η Τάνια Τσανακλίδου σε ένα μοναδικό live στο Βεάκειο Θέατρο το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Μας καλεί να την ακολουθήσουμε σε ένα ταξίδι, με «αποσκευές» τη «Ζελατίνα», «Η Σωτηρία της Ψυχής», το "Φίλε", «Το Πάτωμα», «Τα Ήσυχα Βράδια» και άλλα αγαπημένα τραγούδια. Ένα πρόγραμμα στο οποίο συναντώνται τα πιο αντιφατικά συναισθήματα. Μαζί της οι μουσικοί: Σπύρος Μάνεσης, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊώάννου και Παναγιώτης Τσεβάς.

Info: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, Λόφος Προφήτη Ηλία. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Μαρίζα Ρίζου Live στο Θέατρο Βράχων

796067.jpg

Με τον ενθουσιασμό της κυκλοφορίας του τέταρτου προσωπικού της άλμπουμ «Το Χωριό» η Μαρίζα Ρίζου στο πλαίσιο της περιοδείας της σε Ελλάδα και Κύπρο, έρχεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων. Μαζί της πρόκειται να θυμηθούμε αγαπημένες διαχρονικές επιτυχίες, να συγκινηθούμε και να διασκεδάσουμε.

Info: Θέατρο Βράχων, Οδός Ταταούλων. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Mahmut Orhan - Michael Tsaousopoulos Live στο Bolivar Beach Bar

mahmutorhan.jpg

To Σάββατο 16 Σεπτέμβρη ο δημοφιλής dj/producer Mahmut Orhan, παραγωγός αρκετών επιτυχιών που έχουν μονοπωλήσει τα παγκόσμια charts chars όπως "Feel" "Game Of Thrones" "6 Days" για ένα ένα μοναδικό dj set στο Bolivar Beach Bar. Μαζί του ο Έλληνας dj/radio producer Michael Tsaousopoulos.

Info: Bolivar Beach Bar, Λεωφόρος Ποσειδώνος. Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00. 

Don't miss!

Art Athina 2023

c19tlu1d.jpeg
Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης

Αποτελεί μία από τις παλαιότερες φουάρ (διεθνής εμπορική έκθεση, κυρίως έργων τέχνης) της Ευρώπης, φιλοξενώντας ελληνικές και διεθνείς γκαλερί και από τις παράλληλες δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η Art Athina συνεχίζει να μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον των θερμών λατρών της Τέχνης - και όχι μόνο, διατηρώντας με επιτυχία την ισχυρή θεσμική της παρουσία μέχρι σήμερα. Η μακρά της διαδρομή ξεκίνησε το 1993, όταν ιδρύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, μεταφέροντας τα ηχηρά μηνύματά του για επικοινωνία της δημιουργικότητας. Στη φετινή της διοργάνωση, μέσα από την οποία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, γιορτάζει την 30ετή πορεία της, προσκαλώντας τους επισκέπτες από κάθε σημείο του χάρτη να γίνουν κοινωνοί στη διαχρονική της φιλοσοφία. Η μεγάλη αυτή εικαστική διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Στη φετινή επετειακή έκδοσή της η Art Athina θα φιλοξενήσει συνολικά 67 χώρους Τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. Περιλαμβάνει δε, μεταξύ άλλων, πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις. Την ανανεωμένη ομάδα της Art Athina 2023 αποτελούν οι Αντώνης Κούρκουλος -γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη -σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου -επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος -επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος -επιμελητής για την ενότητα Video. Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογό της, υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g design studio. Στόχος της διοργάνωσης αποτελεί η ισχυρή δημιουργική συμμαχία και η επικοινωνία ανάμεσα σε επιμελητές και αίθουσες Τέχνης, η οποία ξεφεύγει από τα γεωγραφικά σύνορα. Το Ζάππειο Μέγαρο λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο συνάντησης και ώσμωσης για τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι εικαστικοί δημιουργοί είτε εκπροσωπούνται από τις εγχώριες γκαλερί, είτε από εκείνες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Info: Ζάππειο Μέγαρο, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, Αθήνα. Διάρκεια: Από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου. Instagram: @art_athina

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

809361-bx5wm.jpg

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), η Περιφέρεια Αττικής και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών και με την υποστήριξη της Vestart. Το σύνολο, σχεδόν, της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του Πάρκου. Στον αναμορφωμένο και ιστορικό -για το βιβλίο- χώρο, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πολυποίκιλο, πολιτιστικό γεγονός.

Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν: Συναυλία με τη μεγάλη ερμηνεύτρια, Ελένη Δήμου, συναυλία από το Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη, συναυλία με την υψίφωνο Κρίστυ Καθαρίου, παιδική θεατρική παράσταση "Το καρναβάλι των ζώων" από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών "Νικόλα Τζιβελέκη", εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, διημερίδα πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών. Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο "Γυναίκα - πολυσύνθετο ανάγνωσμα" και είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 κοσμεί έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, Γιώργου Ρόρρη.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

• Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 19:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή "Μελίνα Μερκούρη"
Συντονίζει η Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ).

Συμμετέχουν:

Χριστίνα Δάλλα (αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ)
Ελένη Νίνα – Παζαρζή (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο
Πειραιώς)
Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Καθηγήτρια Διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού,
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας)
Μαρία Στρατηγάκη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
Θα ακουλουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού Το Καρναβάλι των Ζώων
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή Μελίνα Μερκούρη
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με την εταιρεία Μέθεξις παρουσιάζουν το μουσικό παιδικό παραμύθι Το Καρναβάλι των Ζώων (Le
Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns.
Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών στο πιάνο, βιολί, φλάουτο
βιολοντσέλο και κρουστά, καθώς και χορευτών μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Η Γυναίκα στην έβδομη Τέχνη"
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00
Χώρος: Κεντρική Σκηνή Μελίνα Μερκούρη
Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιάννης Σολδάτος και Κατερίνα Ευαγγελάκου.
Εισηγητές: Παντελής Βούλγαρης (Σκηνοθέτης): Το προξενιό μιας γυναίκας (Από το Προξενιό της Άννας στις Νύφες), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σκηνοθέτιδα): Η γυναίκα πίσω από την κάμερα, από τη Σαντάλ Άκερμαν έως την Εύα Στεφανή, Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ιστορία, θεωρία και πολιτικές της ταυτότητας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): Μάνα, η άλλη Γυναίκα, Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης): Ζούσε τη ζωή της (κώδικες της ηθικής στον κινηματογράφο), Χρήστος Νταμπακάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου): Η Παγώνα και οι άλλες (ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), Φοίβη Οικονοπούλου-Αγγελοπούλου (Παραγωγός): Οργανώνοντας μεγάλες διεθνείς παραγωγές, Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός): Η γυναίκα μπροστά στην κάμερα, Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτιδα): Νέα γυναίκα, μόνη πίσω απ’ την κάμερα, Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός του κινηματογράφου - Συγγραφέας): Από την Γκόλφω στην Ευτυχία, Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης).

Info:
Πεδίον του Άρεως. Διάρκεια: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες και ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα, Πέμπτη & Κυριακή από τις 18:00 έως τις 22:30. Παρασκευή & Σάββατο από τις 18:00 έως τις 23:00. Κυριακή από τις 10:30 έως τις 15:00.

Φεστιβάλ Κολωνού 2023

tango-greco-1.jpg

Το Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει δυναμικά τον Σεπτέμβριο στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού. Σημείο συνάντησης το θέατρο Κολωνού, που από τις 8 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 θα φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με ξεχωριστές ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, που επιμελήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Μετά την επιτυχία του καλοκαιρινού προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια σκηνή», που υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΟΠΑΝΔΑ, στο πλαίσιο του Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, απλώνοντας τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ραντεβού το φθινόπωρο με κοινό και καλλιτέχνες στο θέατρο Κολωνού, αλλά και στο θέατρο Γκράβας, συνεχίζοντας να προσφέρει πολιτισμό, ψυχαγωγία και ποιότητα ζωής στις γειτονιές της Αθήνας.

Info: Θέατρο Κολωνού Ιωαννίνων & Καπανέως, Κολωνός | Θέατρο Γκράβας Ταϋγέτου 60, Γκράβα. Διάρκεια: έως 28 Σεπτεμβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

1o Be-Hive Theatre Festival

811057.jpg

Η Medea Pictures και το Θέατρο Δρόμος παρουσιάζουν το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 από 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Το 1o Be-Hive Theatre Festival 2023 εκτός από το διαγωνιστικό του μέρος θα παρουσιάσει θεατρικές προτάσεις που ξεχώρισαν εκτός διαγωνιστικού τμήματος, διαλέξεις, εργαστήρια και μουσική. Θα παρουσιαστεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα από τις προτάσεις που αιτήθηκαν για να διαγωνιστούν και περιλαμβάνει το δράμα και την κωμωδία, τον μονόλογο και τον πειραματισμό, το χοροθέατρο και την μουσική.

Info: Θέατρο Δρόμος, Αγ. Μελετίου 25, Αθήνα. Έναρξη: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30. Διάρκεια: έως 1 Οκτωβρίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Enjoy every day!

Kεντρική φωτογραφία: Art Athina Facebook