fbpixel

Search icon
Search
Αστυπάλαια: Η ιταλική «La Repubblica» υποκλίνεται στο στολίδι των Δωδεκανήσων
TRAVEL

Αστυπάλαια: Η ιταλική «La Repubblica» υποκλίνεται στο στολίδι των Δωδεκανήσων

Ο απόλυτος sustainable προορισμός


Για ένα ακόμη καλοκαίρι, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και καταφθάνουν σε αυτήν και κυρίως στα νησιά της, άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την κουλτούρα της. Η ιταλική «La Repubblica» ξεχώρισε τους δικούς της summer «άγνωστους θησαυρούς», που αξίζουν να βρίσκονται στην bucket-list των Ιταλών και στην κορυφή της σχετικής λίστας, φιγουράρει ένα νησί-έκπληξη! Τα φώτα πέφτουν στην Αστυπάλαια, με το πανέμορφο, αυτό, μέρος των Δωδεκανήσων να βρίσκεται στο επίκεντρο και να συγκεντρώνει -επιτέλους- τη λάμψη που του αξίζει!

Ο απόλυτος go-to προορισμός!

Ιταλική αποθέωση

titlo.jpg
To οnline άρθρο της «La Repubblica» με θέμα την Αστυπάλαια

Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά αγαπημένο προορισμό για το καλοκαίρι και για τους Ιταλούς, θεωρείται ιδανικό μέρος για διακοπές και ξεκούραση. Άλλοι επιλέγουν τα πιο μεγάλα νησιά, τα κοσμοπολίτικα, με την έντονη social life κι άλλοι, αγαπούν τα πιο ήσυχα, τα low-profile, τα εναλλακτικά. Η δημοφιλής ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» έκανε τη δική της επιλογή και πρότεινε τα κατάλληλα νησιά, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είτε φέτος, είτε το επόμενο καλοκαίρι. Η Αστυπάλαια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πέντε «άγνωστους θησαυρούς», ενώ ακολουθούν νησιά όπως οι Λειψοί, η Σκύρος, η Τήνος κι η Ιθάκη. «Δεν είναι υπερβολή να ορίσουμε την Ελλάδα ως το ιδανικό μέρος για διακοπές σε όλο τον κόσμο με περισσότερα από 200 ονειρικά νησιά και ένα έθνος που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και το σπίτι της δημοκρατίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Ιταλοί.

shutterstock-1837148011.jpg

Η «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί το νησί, αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν τα φυσικά τοπία και την ιστορία, καθώς πρόκειται για έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πληθώρα μνημείων, με τα γραφικά χωριά του, να κρύβουν πολλά, μικρά μυστικά. Η Αστυπάλαια διαθέτει πολλές διαφορετικές παραλίες, ενώ φημίζεται και για τη γαστρονομία και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της, όπως το μέλι, ενώ -τέλος- γίνεται ειδική αναφορά στο «πράσινο» εγχείρημα, «Astypalea: smart & sustainable island», που υλοποιείται στο νησί.

Ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα

shutterstock-1776198761.jpg

Ένα νησί με άγρια ομορφιά, γνωστό για το σχήμα πεταλούδας και το κάστρο του. Η Αστυπάλαια, θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και σαγηνευτικά νησιά των Δωδεκανήσων, που παραπέμπει σε πολλά σημεία και στις Κυκλάδες. Η Χώρα της, είναι -κατά γενική ομολογία- από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές σε ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο με ανεμόμυλους και λευκά σπιτάκια. Το νησί προσφέρεται για χαλαρές και ήσυχες διακοπές μακριά από όλους κι από όλα και σήμα κατατεθέν του, αποτελούν οι εντυπωσιακές παραλίες με τα καταγάλανα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές, ενώ το προτιμούν κάθε χρόνο κι οι gastronomy-lovers, καθώς φημίζεται για την πεντανόστιμη κουζίνα του.

Η βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο 

shutterstock-1504555028.jpg

Πάνω από όλα όλα -ωστόσο- η Αστυπάλαια βρίσκεται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, καθώς μεταμορφώθηκε σε ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί τη νέα πραγματικότητα για τους locals, αλλά και τους visitors, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Αυτά τα οποία γίνονται στην Αστυπάλαια, δε γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε στην πρωτοπορία σήμερα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, για το πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε έξυπνα συστήματα μετακινήσεων, για το πώς μπορούμε και πρέπει να προσαρμόσουμε το κανονιστικό μας πλαίσιο. Δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση να μπορούμε να νομοθετούμε για να μπορούμε να προβλέπουμε ότι όλα αυτά θα λειτουργούν με σωστό τρόπο και κυρίως με ασφάλεια για όλους τους χρήστες - και πώς τελικά αυτή η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ξεκινάει αλλά δεν τελειώνει με την ηλεκτροκίνηση θα μπορέσει να γίνει ένας μοχλός για μία καλύτερη καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα με λιγότερο θόρυβο, καθόλου θόρυβο. Μία καθημερινότητα χωρίς καυσαέρια και μία καθημερινότητα βέβαια η οποία τελικά θα έχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες και για τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών».

shutterstock-402297685.jpg

Η Αστυπάλαια δεν είναι απλά ένα ακόμη όμορφο νησί της Ελλάδας. Δεν είναι απλά ένας καταπράσινος παράδεισος στα Δωδεκάνησα, που αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρεις, που θέλουν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά της και να θαυμάσουν την ιδιαίτερη αισθητική της. Είναι ένα μέρος που σέβεται τον άνθρωπο, που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον αυθεντικό του χαρακτήρα, αλλά παράλληλα, προοδεύει κι εξελίσσεται. Είναι ένας τόπος ευλογημένος, που -δικαίως- συγκεντρώνει τα φώτα επάνω του για τους καλύτερους λόγους...