fbpixel

Search icon
Search
Art Lovers: Oι must-see διαδικτυακές εκθέσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε τώρα
ARTS & CULTURE

Art Lovers: Oι must-see διαδικτυακές εκθέσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε τώρα

Ζήστε μια μοναδική εμπειρία και αποδράστε για λίγο από το σπίτι


Μπορεί οι ημέρες στο σπίτι να συνεχίζουν για όλο τον πλανήτη, ωστόσο οι επιλογές και οι προτάσεις για εκλεκτή ψυχαγωγία πληθαίνουν. Η πανδημία έχει στρέψει πολλούς στην ανακάλυψη νέων τρόπων επικοινωνίας, αλλά και εκπαίδευσης. Το ότι #menoumespiti είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μας εμποδίζει από το να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες -όποιες και αν είναι αυτές. 

Μια από αυτές: Η αγάπη για την τέχνη και τις διάφορες εκφάνσεις της. Οι art lovers λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διαδικτυακά από την άνεση του καναπέ τους, μερικές από τις καλύτερες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, που αφορούν τη μόδα, τη ζωγραφική και πολλές ακόμη εικαστικές τέχνες. Αφήστε για λίγο τη φαντασία σας ελεύθερη και αποδράστε σε μαγικά σκηνικά σπουδαίων δημιουργών. 

Christian Dior: Designer of Dreams

2-QBPmc.jpg

Η εκπληκτική έκθεση με τίτλο «Christian Dior: Couturier du Reve» ιχνηλατεί την εξέλιξη του Christian Dior από το μεταπολεμικό Παρίσι έως σήμερα, ενώ έλαβε χώρα στο Musée des Arts Décoratifs του Παρισιού, από το 2017 έως το 2018, καθώς τον επόμενο χρόνο, φιλοξενήθηκε στο διάσημο Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο. Μάλιστα εκτός από την εξέλιξη του γαλλικού οίκου, περιλαμβάνει και την περίοδο «New Look» του Dior και αποτίει φόρο τιμή στους iconic καλλιτεχνικούς διευθυντές του οίκου. Σήμερα το διάσημο luxury brand, προσφέρει μια εικονική περιήγησή της έκθεσης σε ντοκιμαντέρ, το οποίο διατίθεται πλέον στο κανάλι του Dior στο YouTube. Το film αποτελεί έναν συναρπαστικό «διάλογο» μεταξύ των δύο επιμελητών της έκθεσης, της Florence Müller και του Olivier Gabet.

Faces of Frida 

3-LhDI8.jpg

Το 2018, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο απέτισε φόρο τιμής στην ασυμβίβαστη καλλιτέχνη από το Μεξικό με μια μεγάλη έκθεση ρούχων, αρχείων και πολύτιμων αντικειμένων από την προσωπική συλλογή της Frida Kahlo. Όσοι λοιπόν, δεν ήταν αρκετά τυχεροί να δουν τη μοναδική αυτή έκθεση από κοντά, σήμερα ολόκληρο το έργο της σπουδαίας δημιουργού είναι πλέον προσβάσιμο διαδικτυακά και απέχει μόνο ένα κλικ από το smartphone σας. Πώς; Με μία απλή σύνδεση στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, η οποία έχει απαριθμήσει περισσότερους από 800 πίνακες, φωτογραφίες και αντικείμενα που ανήκουν στην Kahlo, οι χρήστες μπορούν να εξετάσουν με την καλύτερη λεπτομέρεια τα έργα της, χάρη σε ένα εξαιρετικά ακριβές σύστημα μεγεθυντικού φακού. Το Faces of Frida ήρθε στο φως χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες της Google σε συνεργασία με 33 μουσεία παγκοσμίως.

Louis Vuitton Foundation: Le parti de la peinture

4.jpeg

Από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 26 Αυγούστου 2019, το Louis Vuitton Foundation παρουσίασε την έκθεση Le partie de la peinture, μια μοναδική συλλογή τέχνης από τo πλούσια αρχείο του ιδρύματος, η οποία περιελάμβανε έργα των Joan Mitchell, Alex Katz, Gerhard Richter, Ettore Spalletti και Yayoi Kusama. Αυτήν την περίοδο που μένουμε σπίτι λοιπόν, για τρεις φορές κάθε εβδομάδα το FLV προσφέρει virtual περιηγήσεις - με σχόλια και ξεναγήσεις των επιμελητών του- στο official site του στην κατηγορία #FLVchezvous. Ραντεβού εκεί!

Fashion at Versailles

5-C1wGU.jpg

Οι Βερσαλλίες χαρακτηρίζονται ως η γενέτειρα της μόδας. Στη δεκαετία του 1780, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XVI, άνδρες και γυναίκες της αυλής αναδείκνυαν την ανδρική και γυναικεία μόδα, μέσα από καθημερινές επίσημες πολυτελείς τελετές. Στο website του Château de Versailles λοιπόν, θα βρείτε δύο iconic εκθέσεις αφιερωμένες αφενός στο ανδρικό ένδυμα και τους κώδικες του, και αφετέρου σε μια μελέτη του εμβληματικού στιλ της Marie-Antoinette, ένα style icon που όλοι λάτρευαν να μισούν.

Cats in Art History

6-211qh.jpg

Οι cat lovers τώρα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάστε εμβληματικά έργα τέχνης που τιμούν τη γάτα, χωρίς να παρευρεθείτε σε κάποιο μουσείο. Αυτό προσφέρει το Universal Museum of Art (UMA) σε συνεργασία με το Réunion des Musées Nationaux-Grand Palais με την έκθεση Cats in Art History, την οποία και μπορείτε να επισκεφτείτε μονάχα με ένα κλικ. Παιχνιδιάρικη και διδακτική, εξερευνεί τη θέση της γάτας στην τέχνη του παρελθόντος, αλλά και τους διάφορους συμβολισμούς που αυτή εξέφραζε -που μάλιστα έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ως το επίκεντρο ενός πίνακα ή ως μια διακριτική παρουσία στο παρασκήνιο, η γάτα περιπλανιέται σε πολλά έργα, από έναν πίνακα του Géricault έως μια αφίσα για το καμπαρέ του Rodolphe Salis, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε μοναδικούς πίνακες από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου λατρευόταν ως θεός.