Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι, τα τέσσερα πιο σημαντικά fashion weeks παρουσίασαν ένα δυναμικό μείγμα παράδοσης και ανανέωσης για τη Fall/Winter 2025-2026. Εμβληματικές στιγμές και μεγάλες πρεμιέρες καθόρισαν τη σεζόν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η μόδα είναι μια ζωντανή Τέχνη, που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται και εξελίσσεται.
Νέα Υόρκη: Αναγέννηση και Μηνύματα
Η Νέα Υόρκη φέτος είχε μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία, κυρίως με τo ντεμπούτο της Veronica Leoni, ως της πρώτης γυναίκας creative director στον Calvin Klein. Η 41 ετών Ιταλίδα σχεδιάστρια, με προϋπηρεσία σε Jil Sander και Celine της Phoebe Philo, brands-πρεσβευτές του μινιμαλισμού ‒χαρακτηριστικό στοιχείο και του Calvin Klein‒, παρουσίασε μια συλλογή που έφερε μια αύρα ανανέωσης στην αμερικανική μόδα. Η παρουσία του ίδιου του Calvin Klein στο show ενίσχυσε τη σημασία της επιστροφής του οίκου στις πασαρέλες έπειτα από έξι χρόνια απουσίας. Ο ίδιος έδωσε το πράσινο φως, αναγνωρίζοντας τη συλλογή της Leoni ως «εντυπωσιακή», κάτι που δείχνει ότι το μέλλον του brand του έχει πολλά υποσχόμενα στοιχεία. Όμως, η πιο ιδιαίτερη στιγμή ήρθε από το show του Thom Browne, που έριξε την αυλαία της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, παρασέρνοντας το κοινό σε μια φαντασμαγορική εμπειρία. Ένας ουρανός με 2.000 λευκά πουλιά origami και ένα κλουβί με δύο εγκλωβισμένα love birds στο κέντρο της πασαρέλας που παρατηρούσαν με λαχτάρα την ελευθερία δημιουργούσαν ένα σκηνικό που συμβόλιζε την ελπίδα. «Πόσο υπέροχο θα ήταν να είμαστε ακριβώς αυτό που επιθυμούμε;» έγραφε ο ίδιος ο δημιουργός, περνώντας ένα μήνυμα για το μέλλον της δημιουργικότητας της μόδας.

Λονδίνο: Ό Δρόμος για την Ανανέωση
Στο Λονδίνο, το show του Burberry αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός, με τον Daniel Lee να παρουσιάζει τη νέα του συλλογή για τον οίκο στην Tate Britain. Εμπνευσμένος από τις σκηνές των εξοχικών σπιτιών και τις αποδράσεις στην αγγλική εξοχή, ανέδειξε μία σύγχρονη εκδοχή του βρετανικού στιλ.

Μιλάνο: Επέτειοι και Νέοι Όρίζοντες
Τη Fashion Week «άνοιξε» ο Gucci, ο οποίος, μετά την απρόσμενη αποχώρηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Sabato De Sarno, έμεινε ακέφαλος, με τη δημιουργική ομάδα του να παρουσιάζει μια συλλογή που συνδύασε το πλούσιο παρελθόν, το ζωντανό παρόν και το μελλοντικό όραμα του οίκου, ανανεώνοντας την ταυτότητά του ως πολιτισμικού σημείου αναφοράς. Το Μιλάνο υπήρξε, επίσης, η σκηνή για κάποιες από τις πιο συγκινητικές συλλογές. Η γιορτή των 100 χρόνων του Fendi ήταν ίσως το πιο συναισθηματικά φορτισμένο από τα μεγάλα shows. Μετά την αποχώρηση του Kim Jones, η Silvia Venturini Fendi ανέλαβε τα ηνία για μια ειδική επετειακή συλλογή, η οποία αναβίωσε την ιστορία του οίκου, δίνοντας στον κόσμο της μόδας μία νέα εικόνα του πολυτελούς ιταλικού στιλ. Οι DSquared2, από την άλλη, γιόρτασαν τα 30 χρόνια τους με μία εκρηκτική συλλογή, γεμάτη χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση, που ανήγαγε το ροκ στοιχείο σε Τέχνη.

Παρίσι: Επιστροφές και Νέες Κατευθύνσεις
Στο Παρίσι, όπως πάντα, βρίσκεται το απόγειο της μόδας, με το show του Anthony Vaccarello για τον Saint Laurent να κλέβει την παράσταση. Η σκοτεινή, σαγηνευτική ατμόσφαιρα δημιούργησε μια αίσθηση δύναμης και γοητείας. Μία από τις πολυαναμενόμενες στιγμές ήταν και η πρεμιέρα της Sarah Burton στον Givenchy. Η πρώην επικεφαλής του οίκου Alexander McQueen παρουσίασε τη δική της ερμηνεία για τον θρυλικό οίκο, βασισμένη σε στοιχεία της πρώτης συλλογής του Hubert de Givenchy.

Η Burton απέδειξε ότι για να προχωρήσεις πρέπει να γυρίσεις πίσω στις ρίζες, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαρκούς εξέλιξης της μόδας. Η συλλογή της Miu Miu, με την υπογραφή της Miuccia Prada, ήταν ένας στοχασμός πάνω στις αξίες της γυναίκας, ο Loewe παρουσίασε την collection του με τη μορφή έκθεσης, δίνοντας μια νέα διάσταση στην Τέχνη της μόδας, ενώ η συλλογή του Alessandro Michele για τον Valentino συνέχισε την ανατρεπτική πορεία του. Ένα άλλο highlight ήταν το ντεμπούτο του Haider Ackermann στον οίκο Tom Ford, με τον ίδιο τον Tom Ford να κάθεται στην πρώτη σειρά, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την πρώτη συλλογή του σχεδιαστή. Ο Ackermann φάνηκε να φέρνει μια νέα αίσθηση κομψότητας, συνδυάζοντάς τη με την παραδοσιακή αίγλη του οίκου. Πριν από το ντεμπούτο του Matthieu Blazy στον οίκο Chanel την επόμενη σεζόν, η ομάδα του Chanel Studio τίμησε την κληρονομιά του brand παρουσιάζοντας μια σύγχρονη αναβίωση των εμβληματικών κωδικών της Gabrielle ‟Coco” Chanel, ενώ το show του Louis Vuitton ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι.

Όι αλλαγές, οι αποχωρήσεις και οι νέες αφίξεις
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας ζει μια περίοδο ριζικών ανατροπών και μεταβάσεων. Μετά το τέλος των Fashion Weeks φέτος, οι αλλαγές διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Από την Donatella Versace που αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της creative director στον οίκο της, με τον Dario Vitale να την αντικαθιστά, μέχρι τον Demna που εγκαταλείπει την Balenciaga για τον οίκο Gucci και τον Jonathan Anderson που αποχωρεί από τη θέση του δημιουργικού διευθυντή του Loewe έπειτα από 11 χρόνια, ο πλανήτης της μόδας βιώνει μια μεταβατική περίοδο γεμάτη εκπλήξεις και προκλήσεις. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλώς προσωπικές αποφάσεις. Αντίθετα, αντικατοπτρίζουν τις νέες ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οίκοι και οι δημιουργικοί διευθυντές στον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο της μόδας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025