fbpixel

Search icon
Search
Απαλλαγείτε από το πρήξιμο: Τα key steps για να πραγματοποιήσετε ένα λεμφικό μασάζ στο σπίτι
FACE & BODY

Απαλλαγείτε από το πρήξιμο: Τα key steps για να πραγματοποιήσετε ένα λεμφικό μασάζ στο σπίτι

Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος να επιτύχετε μια πιο λιτή σωματική διάπλαση


Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο καιρό, έχετε σίγουρα δει μερικές πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες "πριν και μετά" που απεικονίζουν τα οφέλη του μασάζ λεμφικής αποστράγγισης. Η θεραπεία -η οποία περιλαμβάνει απαλές κινήσεις κατά μήκος των λεμφικών καναλιών- είναι γνωστή για τη βοήθεια της απομάκρυνσης υγρών και τοξινών από τον οργανισμό, την ενίσχυση της κυκλοφορίας, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και να δημιουργήσει την εμφάνιση μιας πιο αδύνατης σωματικής διάπλασης.

Τι είναι η λεμφική αποσυμφόρηση και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε γρήγορα & εύκολα μόνοι σας;

Τι ακριβώς είναι η λεμφική αποσυμφόρηση;

Οι επαγγελματίες λένε ότι υπάρχουν δύο τύποι λεμφικής αποστράγγισης: η χειροκίνητη και η βραζιλιάνικη. Η πρώτη προέρχεται από τον ιατρικό κόσμο και χρησιμοποιείται συχνά για μετεγχειρητική φροντίδα ή για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος. Η βραζιλιάνικη λεμφική παροχέτευση, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται περισσότερο στην αισθητική- αυτή η μορφή θεραπείας επικεντρώνεται στην ταχεία μείωση της κατακράτησης νερού για τη διαμόρφωση του σώματος.

042b3ef6b33bc405fd98fdbf16d5d423.jpg

Η Tina Spranz, θεραπεύτρια μασάζ με έδρα το Αμβούργο, προσφέρει και τα δύο είδη λεμφικής παροχέτευσης στο ιατρείο της Aesthetics Care. Σύμφωνα με την ίδια, η λεμφική παροχέτευση είναι ένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέτρο για την υγεία και μπορεί να γίνει στο σπίτι με παρόμοιο τρόπο όπως γίνεται στο ιατρείο της: "Είναι σημαντικό να ενεργοποιούνται οι μεγάλες συσσωρεύσεις των λεμφαδένων, κατά προτίμηση με ένα είδος αντλητικής λαβής", λέει η ίδια. Με αυτή τη λαβή, τα λεμφικά κανάλια μπορούν να βγουν απαλά και σωστά από τους λεμφαδένες στη φυσική τους πορεία. "Αυτή η ακολουθία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα και το πρόσωπο", λέει, σημειώνοντας ότι όλες οι οδοί πρέπει να χαϊδεύονται αρκετές φορές με τη χρήση σωματικών ελαίων, ώστε να μην τραβιέται ή να μην τεντώνεται το δέρμα.

Γιατί πρέπει να διεγερθεί η λέμφος;

Εκτός από το αίμα, ένα άλλο υγρό ρέει μέσα στο σώμα: η λέμφος. Αυτό το λεμφικό υγρό καθαρίζεται και φιλτράρεται στους 600 περίπου λεμφαδένες σε όλο το σύστημά μας, προστατεύοντας το σώμα από βακτήρια, ιούς και απόβλητα. Εάν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το υγρό συσσωρεύεται στο σώμα, συνήθως στα πόδια και τα χέρια.

Αλλά σε αντίθεση με το αίμα, η λέμφος δεν έχει ενσωματωμένο παλμό για να κινείται από μόνη της - για να λειτουργήσει σωστά, η λέμφος εξαρτάται από την κίνηση, είτε μέσω ήπιων χειρισμών κατά τη διάρκεια της λεμφικής παροχέτευσης είτε μέσω άσκησης.

2f38ae0acc9b822ceb2d0dbb6b0dd57c.jpg

Λειτουργεί το ξηρό βούρτσισμα για τη λεμφική αποστράγγιση;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αυξανόμενη τάση στο TikTok που υμνεί την εκτέλεση λεμφικής αποστράγγισης με ξηρή βούρτσα και καστορέλαιο. Λειτουργεί πραγματικά; Η Spranz λέει ότι επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα με τα χέρια της, αλλά τα πρόσθετα εργαλεία -όπως η ξηρή βούρτσα- είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος στο σπίτι: "Η χρήση ξηρών βουρτσών μπορεί να έχει θετική επίδραση στο λεμφικό σύστημα, εφόσον δεν υπάρχουν δευτερογενείς ασθένειες", εξηγεί η ειδικός. "Πρώτα απ' όλα, το βούρτσισμα δημιουργεί αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να διεγείρει το λεμφικό σύστημα. Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να αποτελέσει ένα καλό συμπλήρωμα της χειροκίνητης ή της βραζιλιάνικης λεμφικής παροχέτευσης". Το ξηρό βούρτσισμα έχει επίσης απολεπιστική δράση και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας το ένα πραγματικό εργαλείο πολλαπλών χρήσεων.

Η χρήση της βούρτσας σε συνδυασμό με καστορέλαιο, ωστόσο, δεν έχει καμία πραγματική επίδραση στη λεμφική δραστηριότητα: "Είναι κυρίως η χειροκίνητη εφαρμογή του λαδιού που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση", λέει η Spranz, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται στο δέρμα κατά την εφαρμογή του λαδιού. "Στο ιατρείο μου φροντίζουμε τα έλαια να είναι μη κωμειογόνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά τους πόρους".

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται λεμφική παροχέτευση;

Προκειμένου να διατηρήσετε όλα τα υποσχόμενα οφέλη της λεμφικής παροχέτευσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να συνδυάσετε επαγγελματικές θεραπείες από εκπαιδευμένα χέρια με συχνό αυτό-χορηγούμενο μασάζ. "Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια κανονικότητα εφαρμογών, τόσο στην επαγγελματική λεμφική παροχέτευση όσο και με συμπληρωματικά μέτρα στο σπίτι", λέει ο Spranz.

Για το σκοπό αυτό, η ειδικός συνιστά στους πελάτες της να ξεκινήσουν με αρκετές θεραπείες, περίπου μία έως δύο την εβδομάδα, για να ξεκινήσουν. "Η πυκνότητα των θεραπειών μπορεί να προσαρμοστεί καθώς προοδεύετε", λέει, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να φροντίζετε να πίνετε άφθονα υγρά, να ασκείστε και να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μεταξύ των θεραπειών. Λέει ότι το στεγνό βούρτσισμα ή τα εναλλασσόμενα λουτρά ζεστού-κρύου για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, αν είστε υγιείς.

6256f52ceeed5f58da3fc1a32c1356ca.jpg

Λεμφικό μασάζ για το πρόσωπο

Ωστόσο, τι γίνεται με το πρόσωπο; Όλοι έχουμε δει εντυπωσιακά λεμφικά μασάζ προσώπου στο TikTok. "Πολλοί από τους ασθενείς μου εργάζονται με εργαλεία Gua Sha στο πρόσωπο, αλλά το μασάζ με τα χέρια λειτουργούν εξίσου καλά - προσωπικά προτιμώ αυτή τη μέθοδο", εξηγεί η Spranz. "Μια καθημερινή εφαρμογή διάρκειας δέκα λεπτών έχει σημαντικό αντίκτυπο και βελτιώνει το λεμφικό σύστημα, και ειδικά το πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά στο σπίτι".

Σε γενικές γραμμές, ακούγεται ότι όλα τα είδη μασάζ λεμφικής παροχέτευσης μπορούν -και πρέπει- να γίνονται στο σπίτι. Ο Spranz το θέτει ως εξής: "Η ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος στο σπίτι μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στο λεμφικό σύστημα, ειδικά όταν γίνεται συμπληρωματικά με χειροθεραπείες σε ένα ιατρείο με εξειδικευμένο προσωπικό". Παρ' όλα αυτά, σημειώνει επίσης ότι η θεραπεία στο σπίτι δεν είναι αρκετή σε ορισμένες περιπτώσεις. "Περιοχές του σώματος, όπως τα πόδια, υπόκεινται σε μεγαλύτερη καταπόνηση από το έδαφος και πάνω λόγω της βαρύτητας. Στην περίπτωση που τα πόδια είναι επίμονα βαριά ή πονάνε, είναι επομένως απαραίτητο να γίνεται μια πρόσθετη θεραπεία από θεραπευτή", λέει η ίδια.