fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Δεύτερο πόδι Χαλκιδικής με τον Άρη Δημοκίδη
TRAVEL

An insider guide to: Δεύτερο πόδι Χαλκιδικής με τον Άρη Δημοκίδη

Ο γνωστός podcaster και δημοσιογράφος μάς ξεναγεί στη Σιθωνία, ως μόνιμος κάτοικος πια


H φωνή του θα συντροφεύσει πολλούς από εμάς στα καλοκαιρινά μας ταξίδια και οι ιστορίες του θα καταφέρουν και πάλι να μας συναρπάσουν. Ο γνωστός podcaster και δημοσιογράφος φαίνεται πως έχει βρει το αληθινό νόημα της ζωής, μιας και, με προτεραιότητά του την απόλυτη ηρεμία, μένει πλέον στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Ως μόνιμος κάτοικός της, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας ξεναγήσει στον Νο1 προορισμό για εμάς τους Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο.

THE PLACE Ο καλοκαιρινός προορισμός που αγαπώ είναι η Σιθωνία - εδώ που πλέον ζω, χειμώνα καλοκαίρι. Όταν λέμε ότι «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», εννοούμε πιο πολύ ότι είναι μοναδική στο να συνδυάζει πολλές καλές παραλίες σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ τους. Σε ένα νησί μπορεί να βρεις και πέντε ονειρεμένες παραλίες, εδώ όμως είναι δεκάδες. Στη Χαλκιδική ερχόμασταν με την οικογένειά μου κάθε καλοκαίρι, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, και, παρότι τώρα είμαι 45 ετών και μόνιμος κάτοικος Σιθωνίας, νιώθω ακόμα σαν να είμαι παιδί. Αισθάνομαι περιπετειώδης, φιλοπερίεργος, έτοιμος για τη λύση μυστηρίων, σαν εκείνα που έλυνα με την ξαδέρφη μου. Πολλά έχουν αλλάξει -τώρα έχει πολύ περισσότερο κόσμο-, αλλά η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα είναι πάνω κάτω η ίδια: ξέγνοιαστη, παιχνιδιάρικη, ράθυμη.

nikiti.jpg
Νικήτη


M
UST VISIT Πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τη Σιθωνία είναι καθημερινά να πηγαίνετε αλλού για μπάνιο το πρωί κι αλλού το απόγευμα. Και πάλι δε θα προλάβετε να δείτε όλες τις ωραίες παραλίες, αλλά θα είναι μια καλή αρχή. Κατάλληλη εποχή να την επισκεφτείτε είναι οι αρχές Ιουνίου και ο Σεπτέμβριος, ώστε να γλιτώσετε την πολυκοσμία – εκτός κι αν την προτιμάτε. Η θάλασσα είναι ζεστή και τότε και ο καιρός λίγο πιο υποφερτός. Όμως, αν βρεθείτε τον Ιούλιο εδώ, περάστε μια βόλτα απ’ το άλλοτε ερημωμένο χωριό -και τώρα ολοζώντανο- που λέγεται Παρθενώνας. Μια παρέα παιδικών φίλων κάνει κάθε Ιούλιο ένα φεστιβάλ ταινιών εκεί, προσφέροντας μια πολύ ωραία εμπειρία.

TOP SECRET Μπορείτε να νοικιάσετε μικρά σκάφη από διάφορα μέρη και η ωραιότερη διαδρομή είναι στη θάλασσα μπροστά απ’ τον Θαλασσόκηπο με τα δεκάδες νησάκια. Με λίγη φαντασία, μπορεί να νιώσετε σαν να είστε στα σκανδιναβικά φιόρδ.

LOCAL FLAVORS Και τον χειμώνα και το καλοκαίρι προτείνω την ταβέρνα Αρίστος στον Όρμο της Παναγίας. Top πιάτο, οι κολοκυθοανθοί! Για ποτό, στη Μεταμόρφωση, αργά το απόγευμα, στο μπαρ που είναι στην πλατεία κι έχει θέα τη θάλασσα.

aristos.jpg
Αρίστος


FAVORITE BEACH
Για εμένα, η καλύτερη παραλία είναι το Λαγονήσι. Μέχρι πριν από 15 χρόνια ήταν ένας «κρυφός παράδεισος» που μόνο οι ντόπιοι και οι λίγοι τυχεροί γνώριζαν. Τώρα έχει γίνει ένα beach bar εκεί και η παραλία έγινε πολύ δημοφιλής, αλλά μπορείς ακόμη να πας δωρεάν σε διάφορα σημεία της και να απολαύσεις το μπάνιο σου με θέα το απέναντι ακατοίκητο νησάκι.

HIDDEN GEMS Λίγο πριν μπεις στη Σιθωνία, βρίσκεις την αρχαία Όλυνθο. Τα «ερείπια της Ολύνθου» που τραγούδησε κι ο Σαββόπουλος είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μεταφερθείς στον 4ο αιώνα π.Χ. και να νιώσεις την ιστορική συνέχεια της περιοχής. Πολύ όμορφα τα μωσαϊκά, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο. Η μαρίνα Ναυκρατούσα στο Λαγονήσι είναι ένα υπέροχο μέρος για μοναχική βόλτα. Νιώθεις σαν να περπατάς πλάι -και ανάμεσα- σε λίμνη, χαζεύοντας τα καραβάκια και τις γάτες που φωλιάζουν εκεί.


Chalkidiki Inspiration


halkidiki-diakopes-ksenodoxeia06105935.jpg


Δεν πρέπει να φύγει κανείς από εδώ, αν δε δοκιμάσει γύρο από τον Λευτέρη, στη Νικήτη.

Από βιβλία θα πρότεινα οτιδήποτε από Λένο Χρηστίδη. Για κάποιον λόγο τα βιβλία του πέρα από διασκεδαστικά και συχνότατα καλοκαιρινά, μου δίνουν τελείως μια αίσθηση Σιθωνίας.

Και από souvenir, διαλέξτε vintage καρτ ποστάλ με διάφορα μέρη της περιοχής.