fbpixel

Search icon
Search
BEAUTY

All about the ingredients

DERMATOLOGY

All about the ingredients

Τα αντιγηραντικά συστατικά των καλλυντικών που κάνουν θαύματα στην  επιδερμίδα, πώς λειτουργούν και τι να προσέξετε κατά την εφαρμογή τους.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Τι είναι: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ελαστικό και κολλώδες πολυμερές, ένα  μόριο που αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και  υπάρχει κυρίως στο δέρμα, στα μάτια, αλλά και σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως στις αρθρώσεις.

Πώς δουλεύει: Ας ξεκινήσουμε από τη θαυμαστή του ιδιότητα να κρατά έως  και 1000 φορές το βάρος του σε νερό! Λειτουργεί ως δομικό υλικό των ιστών,  γι’ αυτό και η απώλειά του έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση και αφυδάτωση  της επιδερμίδας, τη δημιουργία ρυτίδων και τη χαλάρωση. Η δράση του;  Ενυδατώνει και γεμίζει τις ρυτίδες, ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό κι  ευνοεί τη σύνθεση κολλαγόνου, αποκαθιστώντας τη σφριγηλότητα και τη νεανική όψη. Επίσης, προστατεύει τους μύες και τις αρθρώσεις.

Extra tip: Το υαλουρονικό οξύ είναι ο φυσικός ενυδατωτής του δέρματος, καθώς συγκρατεί το νερό στα κύτταρα. Εάν θέλετε δράση σε βάθος, αναζητήστε ένα προϊόν όπου το υαλουρονικό οξύ έχει χαμηλό μοριακό βάρος, ώστε να μπορεί να εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες.

 

ΠΕΠΤΙΔΙΑ

Τι είναι: Τα πεπτίδια είναι μικρά τμήματα των πρωτεϊνών τα οποία σχηματίζονται από ενώσεις αμινοξέων και αποτελούν δομικές ουσίες του  οργανισμού και βασικά συστατικά των κυττάρων και των μυών.

Πώς λειτουργούν: Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι τα πεπτίδια  μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων, να λειτουργούν,  δηλαδή, ως «αγγελιαφόροι», μεταφέροντας εντολές από την επιφάνεια της  επιδερμίδας προς τα βαθύτερα κύτταρά της. Για παράδειγμα, το πενταπεπτίδιο KTTKS (πρωτεΐνη με 5 αμινοξέα που εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου) στέλνει το μήνυμα για την παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, άλλα πεπτίδια ενισχύουν την κυτταρική ανανέωση, ενώ άλλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Extra info: Τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται ευρέως στη δερματολογία και την κοσμητολογία και είναι πολύ καλά ανεκτά από το δέρμα. Όσον αφορά στα συνθετικά πεπτίδια, προτιμάται η δράση τους να είναι βιομιμητική. Τέλος, να πούμε ότι ενδείκνυνται για τις ηλικίες 40+, αλλά και νωρίτερα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιδερμίδας. Αναζητήστε στις συνθέσεις των καλλυντικών διάφορες μορφές τους, όπως πεπτίδια χαλκού και Pal-KTTKS (το πενταπεπτίδιο KTTS συνδυασμένο με το μεταφορέα παλμιτικού οξέος).

 

ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Τι είναι: Η ρετινόλη είναι μια μορφή της βιταμίνης Α, που ανήκει στην  οικογένεια των ρετινοειδών, όπως και το ρετινοϊκό οξύ. Σύμφωνα με τους  ειδικούς, πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό αντιγηραντικό συστατικό.

Πώς λειτουργεί: Είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητη για την ομαλή διαίρεση  των κυττάρων της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας (κυτταρική ανανέωση), αναστέλλει τη δράση ενζύμων που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου,  προστατεύει την επιδερμίδα εξουδετερώντας τις ελεύθερες ρίζες κι έχει ισχυρή αποχρωματιστική δράση.

Τι να προσέξετε: Τα ρετινοειδή αλλοιώνονται στο φως της ημέρας και χάνουν  την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό επιλέγετε αποκλειστικά αδιαφανείς  συσκευασίες που προστατεύουν το περιεχόμενό τους από το φως και τον αέρα. Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, ξεκινήστε την εφαρμογή του προϊόντος σταδιακά ή αναζητήστε μια σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Extra info: 0,3% είναι το ιδανικό ποσοστό περιεκτικότητας της ρετινόλης στη σύνθεση ενός προϊόντος.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Τι είναι: Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βρίσκουμε σε όλα τα φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή. Τη συναντάμε συχνά στα καλλυντικά σε συνθετική μορφή.

Πώς λειτουργεί: Συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, ώστε να  διατηρείται το δέρμα σφριγηλό. Αποτρέπει τη δημιουργία πανάδων,  απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτει τη φωτεινότητα της επιδερμίδας, τελειοποιώντας την υφή και την όψη της.

Τι να προσέξετε: Αν το δέρμα σας είναι θαμπό, χρησιμοποιήστε  οπωσδήποτε ένα προϊόν με βιταμίνη C για να επαναφέρετε τη χαμένη λάμψη. Όπως και η ρετινόλη, είναι ευαίσθητη στο φως και τον αέρα, οπότε προτιμήστε αεροστεγείς, σκούρες συσκευασίες.

Extra tip: Για άμεσα, εντυπωσιακά αποτελέσματα συνδυάστε την με το  γλυκολικό οξύ και τους απολεπιστικούς κόκκους. Η απολέπιση απομακρύνει  τα νεκρά κύτταρα κι έτσι η βιταμίνη C εισχωρεί πιο εύκολα και σε μεγαλύτερο βάθος.

 

ΣΑΚΧΑΡΑ

Τι είναι: Τα σάκχαρα είναι μία από τις βασικές ομάδες βιομορίων. Αποτελούν  το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών ουσιών στη Γη, ενώ είναι η πλέον  σημαντική πηγή ενέργειας για τους ζωντανούς οργανισμούς. Στην  κοσμητολογία, διάσημες είναι οι γλυκάνες, σύνθετα σάκχαρα που μιμούνται τη  δράση των μορίων που ανανεώνουν την επιδερμίδα, καθώς και η ραμνόζη, που έχει φυσική αντιφλεγμονώδη δράση και καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Πώς λειτουργούν: Έχουν ενυδατική, αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική  δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι κάποια από αυτά, όπως οι γλυκάνες, λειτουργούν όπως τα πεπτίδια, δηλαδή μεταφέρουν μηνύματα στις  βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας για την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης.

Extra Info: Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές γλυκάνες -η επιστήμη που ασχολείται με αυτές και τη δράση τους ονομάζεται γλυκοβιολογία. Η ραμνόζη  είναι ένα εξαιρετικό αντιγηραντικό συστατικό -κάποιοι δερματολόγοι τη συγκρίνουν με τη ρετινόλη, αν και η δράση της είναι πιο ήπια-, καθώς ενισχύει  την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης για την απόκτηση μιας πιο νεανικής  επιδερμίδας.

ΤΖΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ (GINGKO BILOBA)

Τι είναι: To Τζίνγκο Μπιλόμπα είναι ένα βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε  φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα. Βοηθάει σημαντικά τις εγκεφαλικές   λειτουργίες, αυξάνει τη μικροκυκλοφορία, προστατεύοντας τα αγγεία από τη  δημιουργία θρόμβων και δρα ως τονωτικό. Στα καλλυντικά, χρησιμοποιείται το  εκχύλισμά του σε καταπραϋντικές και αντιγηραντικές συνθέσεις.

Πώς λειτουργεί: Ενεργοποιεί και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος,  συμβάλλοντας στη σύσφιξη της επιδερμίδας. Μία από τις δράσεις του είναι ως  αποσυμφορητικό για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, ενώ καταπολεμά και  τους μαύρους κύκλους. Επίσης, ενδείκνυται για δερματικούς ερεθισμούς και  ξηρό δέρμα. Την αντιγηραντική του δράση την οφείλει στα ισχυρά  αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που περιέχει.

 

ΟΞΕΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Τι είναι: Αλλιώς γνωστά και ως άλφα υδροξέα (AHA) και βήτα υδροξυοξέα (BHA), είναι συστατικά που βρίσκουμε στη φύση κι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, καθώς διαθέτουν ισχυρή απολεπιστική και αντιοξειδωτική δράση. Από τα πρώτα, τα σημαντικότερα είναι το γλυκολικό οξύ (σακχαροκάλαμο), το γαλακτικό (ξινόγαλο), το μηλικό οξύ (μήλα) και το κιτρικό οξύ (εσπεριδοειδή). Από τα β-υδροξυοξέα, το πιο γνωστό είναι το σαλικυλικό οξύ, που ενδείκνυται για τις λιπαρές και ακμεϊκές επιδερμίδες.

Πώς λειτουργούν: Μαλακώνουν την κεράτινη στιβάδα και συμβάλλουν στη  διάσπαση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Παράλληλα, διεγείρουν  τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο κι  ελαστίνη. Τέλος, λόγω της απολέπισης, η επιδερμίδα απορροφά καλύτερα τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών που εφαρμόζονται.

Extra info: Το πιο αποτελεσματικό είναι το γλυκολικό οξύ, επειδή διαθέτει μικρό μοριακό βάρος. Σημειώστε, ότι τα οξέα φρούτων, μέσω της απολέπισης, επιτυγχάνουν μείωση των λεπτών ρυτίδων και των χρωματικών κηλίδων, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βαθιές ρυτίδες.

 

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Τι είναι: Tα προβιοτικά είναι φυσικά, «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία του οργανισμού,  καθώς βοηθούν στην πέψη κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας τις φλεγμονές κι εξουδετερώνοντας τις τοξίνες.

Πώς λειτουργούν: Από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της βιομηχανίας της ομορφιάς στη δερματολογία, τα προβιοτικά και πιο συγκεκριμένα, κάποια βακτήρια και παράγωγα προβιοτικών, όπως το Bifidus, χρησιμοποιούνται σε  καλλυντικά για την απόκτηση μιας πιο υγιούς και νεανικής επιδερμίδας. Ανάλογα με το βακτήριο, τον συνδυασμό των συστατικών και την τεχνολογία  που θα χρησιμοποιηθεί, τα προβιοτικά έχουν, μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδη δράση, καθυστερούν τη μείωση του κολλαγόνου και καταπολεμούν την ερυθρότητα, την ακμή και την ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Τι είναι: Γνωστή και ως α-τοκοφερόλη, η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

Πώς λειτουργεί: Αναστέλλοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών, που  προκαλούν τις ρυτίδες και τη γήρανση, συμβάλλει στη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Εισχωρεί βαθιά και θρέφει το δέρμα, ενώ ευνοεί την  παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης, προστατεύοντάς το από την ξηρότητα. Τέλος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας ενάντια στις ακτίνες UV.

Extra info: Αναζητήστε καλλυντικές συνθέσεις που τη συνδυάζουν με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C και συνένζυμο Q10, για ακόμη πιο ισχυρή δράση.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΗ ΚΑΛΛΙΝΗ

adv

GLOW LOVES

Ανακαλύψτε τα bathroom trends που θα δώσουν μια νέα πνοή στον χώρο
INTERIORS

Ανακαλύψτε τα bathroom trends που θα δώσουν μια νέα πνοή στον χώρο