fbpixel

Search icon
Search
Αλκατράζ: Η ιστορία του «Βράχου» και ο πραγματικός λόγος που θέλει να τον ενεργοποιήσει ξανά ο Donald Trump
PEOPLE & MOMENTS

Αλκατράζ: Η ιστορία του «Βράχου» και ο πραγματικός λόγος που θέλει να τον ενεργοποιήσει ξανά ο Donald Trump

Ποιος είναι ο βαθύτερος συμβολισμός του και τι πραγματικά συνέβη;


Ο Donald Trump είναι γνωστός για τις... διαφορετικές απόψεις και τις εκκεντρικές θέσεις του κι αυτή τη φορά, μοιάζει έτοιμος να επαναφέρει στο προσκήνιο τις φυλακές του Αλκατράζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, διέταξε να ανοίξει ξανά η περιβόητη φυλακή, 63 ολόκληρα χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου κρατουμένου από αυτήν, τη στιγμή που λίγη γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της...

Τι ακριβώς συνέβη;

Το Ομοσπονδιακό Σωφρονιστήριο Αλκατράζ, γνωστό και ως «Βράχος», υπήρξε επί σειρά ετών μια φυλακή υψίστης ασφάλειας στο νησί Αλκατράζ, περίπου 2 χλμ. από την ακτή του Σαν Φρανσίσκο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που λειτουργούσε από τις 11 Αυγούστου 1934 έως τις 21 Μαρτίου 1963. Αρχικά, στο νησί υπήρχε ένα στρατιωτικό φρούριο από το 1850 και στη συνέχεια αυτό εξελίχθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας το 1934, με τις κύριες εγκαταστάσεις του να έχουν χτιστεί μεταξύ 1910 και 1912 όπου λειτουργούσε η στρατιωτική φυλακή για τον αμερικανικό στρατό. 

shutterstock-2316687773.jpg

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέκτησε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο νησί Αλκατράζ στις 12 Οκτωβρίου του 1933 και κατόπιν, άνοιξε εκεί μια ομοσπονδιακή φυλακή τον Αύγουστο του επόμενου έτους που έχει μείνει μέχρι και σήμερα γνωστή για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Η τοποθεσία της που προσφέρει πλήρη, η παρουσία παγωμένων ρευμάτων στα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, αλλά και οι δομές υψίστης ασφάλειας, κατέστησαν την φυλακή του Αλκατράζ ως την πιο σκληρή και την πιο συμπαγή φυλακή σε όλη την Αμερική -κι όχι μόνο- που χρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση πολλών κρατουμένων που θεωρήθηκαν προβληματικοί σε άλλες φυλακές. 

Μεταξύ άλλων, στα χρόνια της λειτουργίας της φιλοξένησε περίπου 1576 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους χειρότερους εγκληματίες της εποχής τους, ενώ εκτός από τις εγκαταστάσεις των φυλακών, στο νησί του Αλκατράζ υπήρχαν τα σπίτια του προσωπικού της φυλακής και των οικογενειών τους. Συνολικά 36 κρατούμενοι έκαναν 14 απόπειρες διαφυγής στη διάρκεια αυτών των ετών, με την απόπειρα της 1ης Μαΐου 1946, γνωστής και ως «Η Μάχη του Αλκατράζ», να είναι η πιο και η περίφημη. Η φυλακή έκλεισε οριστικά τις πόρτες της τον Μάρτιο του 1963, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1962, είχαν καταφέρει να αποδράσουν οι Frank Morris και τα αδέρφια, Anglin, με την ιστορία τους να γίνεται αργότερα και ταινία.

Αξίζει να σημειωθεί -ωστόσο- πως αρκετοί θεώρησαν τότε -κι όχι μόνο- πως ο σημαντικότερος λόγος που σταμάτησε η λειτουργία της φυλακής, δεν ήταν στην πραγματικότητα το κόστος, αλλά η χωρητικότητα. Το Αλκατράζ είχε μέγιστη χωρητικότητα μόλις 336 κρατουμένων και στα 30 χρόνια λειτουργίας του βρέθηκαν εκεί συνολικά 1.576 κρατούμενοι, κάτι που έκανε τις συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για πολλούς λόγους...

shutterstock-372127549.jpg

Τι θέλει να κάνει ο Trump;

«Για πολύ καιρό, η Αμερική είναι αντιμέτωπη με μάστιγα εγκληματιών, άγριων, βίαιων, υπότροπων, κατακαθιών της κοινωνίας που δεν φέρνουν ποτέ τίποτε άλλο πέρα από δυστυχία και δεινά», σημείωσε τώρα σε τοποθέτησή του ο Donald Trump, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίζει: «Γι’ αυτό διέταξα σήμερα την υπηρεσία φυλακών, καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να ξανανοίξουν, να μεγεθύνουν κατά πολύ και να ανοικοδομήσουν το Αλκατράζ για να οδηγούνται εκεί οι πιο επικίνδυνοι και βίαιοι εγκληματίες της Αμερικής».

Με την τοποθέτησή, αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έδωσε διαταγή στην Κυβέρνησή του, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ανοικοδομηθεί και να ανοίξει ξανά η διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, ώστε να οδηγούνται εκεί οι πιο «βίαιοι» και «υπότροποι» κακοποιοί. Είναι μία εξέλιξη που -αν μη τι άλλο- προκαλεί εντύπωση και την ίδια στιγμή, ειδικοί σε θέματα φυλακών και ιστορικοί, έχουν ήδη εκφράσει τις σοβαρές αμφιβολίες τους για το αν το σχέδιο είναι εφικτό.

«Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αστείο», σχολίασε στο BBC ο Hugh Hurwitz, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του BOP μεταξύ Μαΐου 2018 και Αυγούστου 2019. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι μπορείς να το επισκευάσεις. Θα έπρεπε να το σκίσεις και να ξεκινήσεις από την αρχή», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας επίσης πως οι εγκαταστάσεις κυριολεκτικά καταρρέουν και δεν μπορούν να σταθούν όρθιες. «Δεν υπάρχουν αναβαθμίσεις ασφαλείας. Ούτε κάμερες. Ούτε περίφραξη. Δεν μπορείς να διοικήσεις φυλακή», κατέληξε. 

Μπορεί όντως να ξεκινήσει ξανά την λειτουργία του αυτό το μέρος και να εμφανιστεί πραγματικά στο προσκήνιο το Αλκατράζ; Την απάντηση, τη γνωρίζει μόνο ο Donald Trump...