fbpixel

Search icon
Search
Ακμή στο μέτωπο; Πως θα απαλλαγείτε μια για πάντα
FACE & BODY

Ακμή στο μέτωπο; Πως θα απαλλαγείτε μια για πάντα

Βρείτε τις πραγματικές αιτίες και αντιμετωπίστε την


Τέσσερα γράμματα, μια λέξη και τελικά μια κατάσταση που όλοι θέλουν να αντιμετωπίσουν: ακμή. Κάποια στιγμή, είτε στο γυμνάσιο και στη εφηβεία, είτε αργότερα, εμφανίζεται στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων και εκεί έρχεται η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μπορεί να «πάρει» πολλές διαφορετικές μορφές, να προέρχεται από διαφορετικές αιτίες και φυσικά μπορεί να κρατήσει χρόνια. Άλλες φορές εμφανίζεται με τη μορφή λευκών πόρων με φλεγμονή, άλλες με θύλακες που είναι γεμάτοι λιπαρότητα και νεκρά κύτταρα και άλλες με κόκκινα εξογκώματα. Υπάρχουν βέβαια και σοβαρές μορφές ακμής που συνήθως χαρακτηρίζονται από μεγάλα, επώδυνα, συμπαγή σπυράκια και κύστες. 


Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να την απομακρύνετε από τη ζωή σας οριστικά.

Πώς να απαλλαγείτε από την ακμή στο μέτωπο

Ανεξάρτητα από το είδος της ακμής στο μέτωπο, υπάρχουν εγγυημένοι τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτήν. Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό βήμα είναι να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό που είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Ένα καλό καθαριστικό θα καθαρίσει, θα απολεπίσει και θα αφαιρέσει από το βάθος του δέρματος σας, όλα τα νεκρά κύτταρα, μειώνοντας τελικά την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας και καθαρίζοντας τους πόρους. Εάν έχετε πραγματικά λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή, αναζητήστε ένα καθαριστικό με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σαλικυλικό οξύ.

shutterstock-1562062879.jpg

Απολέπιση: Μόλις βρείτε ένα καθαριστικό που ταιριάζει στο δέρμα σας, είναι σημαντικό να κάνετε απολέπιση μερικές φορές την εβδομάδα. Ένα μη ερεθιστικό χημικό απολεπιστικό θα καθαρίσει τους πόρους και θα διατηρήσει την επιδερμίδα acne-free.

Ενυδάτωση: Ανεξάρτητα από το πόσο λιπαρό ή με τάση ακμής μπορεί να είναι το δέρμα σας, είναι σημαντικό να το διατηρείτε ενυδατωμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή κρατώντας το δέρμα σας ενυδατωμένο θα διασφαλίσετε ότι οι αδένες σας δεν παράγουν πολλά έλαια, ώστε να αναπληρώσουν την υγρασία. 

Ρετινοειδή: Για να σταματήσετε πραγματικά την ακμή πριν ξεκινήσει, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ρετινοειδές. Τα ρετινοειδή βοηθούν στο «ξεκλείδωμα» των πόρων και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Θα μπορούσατε, επίσης, να επιλέξετε ένα προϊόν απλώς με ρετινόλη, καθώς ωφελεί το δέρμα με διάφορους τρόπους, συμβάλλοντας στην αύξηση του κολλαγόνου, στην απολέπιση του δέρματος και στην ανανέωση των κυττάρων. 

Τι προκαλεί την ακμή στο μέτωπο

Η πιο κοινή αιτία της ακμής στο μέτωπο οφείλεται στους φραγμένους πόρους. Πως γίνεται αυτό; Το πρόσωπο μας παράγει ένα έλαιο, γνωστό και ως σμήγμα. Το σμήγμα, το οποίο δημιουργείται σε μικροσκοπικούς αδένες που ονομάζονται σμηγματογόνοι αδένες, ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα μας. Αυτό, φτάνει από τους αδένες στην επιφάνεια του δέρματος, περνώντας μέσα από τους πόρους. Ωστόσο, εάν οι πόροι είναι φραγμένοι με βρωμιά, μακιγιάζ και νεκρά κύτταρα του δέρματος, το έλαιο παγιδεύεται. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα στους πόρους και δημιουργούνται σπυράκια. Φυσικά, πολλές φορές υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των φραγμένων πόρων. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Υπερβολική παραγωγή ελαίων
  • Προϊόντα μαλλιών
  • Καπέλα ή/και μαντίλες
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Ιδρώτας
  • Μακιγιάζ
  • Νεκρά κύτταρα του δέρματος
  • Βρωμιές που υπάρχουν στο δέρμα

Πως θα απαλλαγείτε

shutterstock-2021805968.jpg


Αναγνώριση των ερεθισμάτων:  Το να γνωρίζετε τι προκαλεί την ακμή στο μέτωπο σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τη σταματήσετε πριν ξεκινήσει. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι έχετε λιπαρό δέρμα, φροντίστε να βρείτε προϊόντα που δεν αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας. Επιπλέον, εάν τείνετε να φοράτε καπέλο ενώ γυμνάζεστε, και ενώ παράλληλα ιδρώνετε, τότε αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της ακμής σας. Για να το αποφύγετε, φροντίστε να κρατάτε το μέτωπό σας καθαρό κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή φροντίστε να το καθαρίζετε μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα σας προκαλεί ιδρώτα. 

Αλλάξτε τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας: Γνωρίζοντας τον τύπο του δέρματός σας (ξηρό, λιπαρό ή μεικτό) θα σας βοηθήσει να φροντίσετε καλύτερα το δέρμα σας και, με τη σειρά του, να μειώσετε τα ξεσπάσματα ακμής. Βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας έχει προϊόντα που αναφέρονται στο skin type σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι του δίνετε ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές και λαμπερό. 

Cheers to the clearest skin!