fbpixel

Search icon
Search
Οι 8 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή
FACE & BODY

Οι 8 καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή

Και τρόποι να ανακτήσετε το δέρμα των ονείρων σας!


Ακμή, σπυράκια, ερυθρότητα και σημάδια – είναι κάτι που σίγουρα έχει επηρεάσει πολλές από εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πολλές φορές η αιτία της εμφάνισης της ακμής είναι αρκετά επιφανειακή και εύκολα ανατρέψιμη. Όμως σε άλλες περιπτώσεις προέρχεται από καθαρά ορμονικούς παράγοντες, διατροφικές ανησυχίες και όλα τα «περίπλοκα» ενδιάμεσα.

Σύμφωνα με τους skincare experts «η ακμή οφείλεται συνήθως στην ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων και έχει ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα.» Με τη σειρά τους οι ίδιες ορμόνες προκαλούν αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων που καλύπτουν τους πόρους. Οι πόροι έπειτα φράσσονται και αποτελούν τη βάση για αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Τέλος αυτό οδηγεί στο σχηματισμό διαφόρων ατελειών - από υπερυψωμένους πόρους και ερεθισμένα σπυράκια μέχρι βαθιές ή επώδυνες κύστεις.

Είναι γεγονός, πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να προκληθεί μια έκρηξη ακμής, το λεγόμενο δηλαδή «skin purging». Είτε είστε πιστοί σε ένα skincare πρόγραμμα που είναι tailor-made για εσάς, είτε ακόμα προσπαθείτε να βρείτε τα αίτια και τους τρόπους να είστε acne-free, σας έχουμε τις απαντήσεις.

Δείτε παρακάτω κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή – και τους τρόπους να τις αποφύγετε! 

Χρήση προϊόντων που δεν αντιστοιχούν στον τύπο δέρματός σας

    Ζούμε σε έναν digital κόσμο όπου οι επιρροές του skincare είναι άπειρες και η βιομηχανία των cosmetics είναι από τις πιο κερδοφόρες και συνέχεια ανερχόμενες. Η απίστευτη ποικιλία προϊόντων και το φυσικό ανθρώπινο ένστικτο που μας ωθεί να δοκιμάζουμε είναι ο συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει έξαρση ακμής ή και παραπάνω βλάβες στην επιδερμίδα. Για αυτό καλό είναι να κάνετε stick σε μια ρουτίνα που εφαρμόζει ακριβώς στις ανάγκες σας – έπειτα από συμβουλή δερματολόγου.

    shutterstock-1796837209.jpg

    Συχνή χρήση των πινέλων – χωρίς πλύσιμο ή απολύμανση

      Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, κάποια βακτήρια παραμένουν στα πινέλα σας και η συνιστάμενη συχνότητα πλυσίματος είναι γύρω στις 7-10 ημέρες. Ένας εύκολος τρόπος καθαρισμού είναι να γεμίσετε ένα μπολ με χλιαρό νερό με μια κουταλιά της σούπας είτε απαλό σαμπουάν είτε καθαρισμού.

      Διατροφή και δυσανεξίες

        Κάποιες φορές κάποια δυσανεξία, όπως αυτή στο γάλα, μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής. Τα επίπεδα ορμονών στο γάλα μπορεί να παίζουν ρόλο στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η οποία με τη σειρά του φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή.

        shutterstock-1401887186.jpg

        Καθημερινή ζέστη και τριβή

          Ο ιδρώτας στο δέρμα σας προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων, επομένως τα ξεσπάσματα ακμής από τον ιδρώτα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν συνδυάζονται με πίεση από ρούχα – ειδικά όταν αυτά δεν είναι φρεσκοπλυμένα.

          Τα προϊόντα του μπάνιου

            Όπως και τα προϊόντα προσώπου που χρησιμοποιούμε, δεν θα έπρεπε σίγουρα να παραβλέπουμε και αυτά του σώματος. Η χρήση oil-free αφρόλουτρου τις ήδη λιπαρές επιδερμίδες είναι must. Ακόμα, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη χρήση conditioner – όταν εφαρμοστεί θα πρέπει να μην έρθει σε επαφή με το σώμα, αφού ως έντονα λιπαρό μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ακμή στην πλάτη αλλά και στο υπόλοιπο σώμα.

            Έντονο συναισθηματικό στρες

              Μια έρευνα από το JAMA Network, το ιατρικό περιοδικό που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο, φανέρωσε ότι αν έχετε ήδη ακμή, το άγχος την επιδεινώνει. Η βραδύτερη επούλωση της ακμής σημαίνει ότι τα σπυράκια παραμένουν περισσότερο και είναι πιο επιρρεπή στο να αυξηθούν.

              Η αφαίρεση του μακιγιάζ πριν τον ύπνο

                Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, ακόμη και το non-comedogenic μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει ακμή αν κοιμηθείτε με αυτό. Αφαιρέστε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο ακόμα και αν είστε κουρασμένη και το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει το πρωί.

                shutterstock-1511142695.jpg

                Skin picking

                  Όταν «σπάτε» τα σπυράκια σας είναι πιθανό να σπρώξετε πύον και νεκρά κύτταρα του δέρματος ή βακτήρια βαθύτερα μέσα στο δέρμα σας. Όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνετε τη φλεγμονή και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο εμφανή ακμή και μερικές φορές σε ουλές και πόνο.

                  Εάν βλέπετε πως η ακμή σας είναι επίμονη θα σας συστήναμε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Μην ξεχνάτε πως ορισμένες περιστάσεις χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.

                  Cheers to crystal clear skin!