fbpixel

Search icon
Search
Αιγές: Τα αποκαλυπτήρια του «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
ARTS & CULTURE

Αιγές: Τα αποκαλυπτήρια του «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημαντική ημέρα για όλη την περιοχή!


Το 2024 ξεκινάει με ένα πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό ταξίδι για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει σήμερα το «παρών» στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου των Αιγών, του μεγαλοπρεπούς κτηρίου που έχτισε ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, στο οποίο στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος μετά την δολοφονία του πατέρα του. Το πρόγραμμα της ημέρας είναι γεμάτο και τα εγκαίνια σηματοδοτούν μία νέα εποχή για όλη την περιοχή...

Η ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου!

Μία σημαντική ημέρα

Η προσοχή όλων σήμερα, στρέφεται στο Ανάκτορο του Φιλίππου Β' στις Αίγες, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια του σπουδαίου μνημείου, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα εγκαίνια θα του προσφάτως αναστηλωμένου ανακτόρου των Αιγών θα γίνουν νωρίς το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό να ξεναγείται από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ όπως έγινε πριν από μερικές ώρες γνωστό, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δε θα καταφέρει τελικά να παραστεί σε αυτά, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς διαγνώστηκε με Covid. Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης, το μεγαλύτερο -κι ένα από τα πιο επιβλητικά- οικοδόμημα που έχει να επιδείξει η κλασική αρχαιότητα, βλέπει όλα τα βλέμματα να στρέφονται επάνω του και αποτελεί σημείο αναφοράς, σε μία σπουδαία στιγμή για όλη την ευρύτερη περιοχή.

1-masZq.jpg

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής, Wolfram Hoepfner αποκάλεσε στο παρελθόν το μνημείο «Παρθενώνα της Μακεδονίας», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την Κυριακή θα είναι πλέον ανοικτό και για το κοινό. «Στο Υπουργείο Πολιτισμού, εργαζόμαστε, συστηματικά και μεθοδικά, ώστε το 2024 να είναι για τον κόσμο του Πολιτισμού χρονιά υψηλών στόχων, δημιουργίας και ελπίδας. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακροπόλεως, στην Αθήνα, την οποία απαιτεί, δικαίως, το ίδιο το μνημείο -το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού- είναι, για την κυβέρνηση και για όλους τους Έλληνες, μείζων εθνικός στόχος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία αναγκαία πράξη παγκόσμιας δικαιοσύνης», ανέφερε πρόσφατα η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ και πρόσθεσε:

«Την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄, στις Αιγές, το οποίο ο μελετητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής Wolfram Hoepfner αποκάλεσε «Παρθενώνα της Μακεδονίας». Είναι το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό, που σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε ένα χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία».

1-KSLrG.jpg

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού

shutterstock-2388718883.jpg

Στα εγκαίνια, θα δώσει το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αρχαιολόγο, Αγγελική Κοτταρίδη, που ήταν προϊσταμένη έως το τέλος του 2023 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, να είναι αυτή που έχει αναλάβει να ξεναγήσει τον πρωθυπουργό σε όλους τους χώρους του μνημείου. Η ίδια αφήνει πίσω της ένα σπουδαίο έργο στη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, τις Αιγές, με τους επισκέπτες από εδώ και πέρα -από την Κυριακή και μετά- να έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο των Αιγών, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας, μέσα από τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου παρευρέθηκε επίσης στα αποκαλυπτήρια:



Οι βασιλικοί τάφοι, αλλά και το ανάκτορο του Φιλίππου είναι μερικά μόνο από όσα θα συναντήσουν, όσοι καταφθάσουν στο συγκεκριμένο χώρο, που αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο στον ελλαδικό χώρο. Το μνημείο αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της Μακεδονικής ηγεμονίας και το 148 π.Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, καθώς κάηκε και λιθολογήθηκε. Η ανασκαφή ξεκίνησε το 1865 και συνεχίστηκε στον 20ό αιώνα, τη δεκαετία του 1930 και τις δεκαετίες του 1950-1960. με το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρά την πολύχρονη αναστήλωση. Τα σημερινά εγκαίνια σηματοδοτούν την «ανάσταση» του μνημείου και πλέον, με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα και είναι άκρως εντυπωσιακό. Μία σημαντική ημέρα για την περιοχή της Μακεδονίας, μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη τη χώρα και την σπουδαία ιστορία της...