fbpixel

Search icon
Search
Greek election: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές
PEOPLE & MOMENTS

Greek election: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές

Η πρώτη αντίδραση και τα σχόλια για τα αποτελέσματα


Ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέκτησε άνετα την 1η θέση στις εθνικές εκλογές με ποσοστό που ξεπερνάει το 40%, με φόντο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη -σύμφωνα με τα αποτελέσματα- μία βαριά, εκλογική ήττα, με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, αλλά και την Ελληνική Λύση, να είναι τα κόμματα που μπαίνουν -επίσης- στην ελληνική Βουλή.

Φυσικά, οι εκλογές της Ελλάδας αποτελούν από το απόγευμα της Κυριακής κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη, με τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ΜΜΕ παγκοσμίως, να κάνουν focus στη χώρα μας και να σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο τα αποτελέσματα.

Ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών!

Τhe election

shutterstock-2284067265.jpg

Παρά το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα, οι δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για μία σκληρή μάχη μέχρι τέλους, τελικά, το απόγευμα της Κυριακής το πολιτικό σκηνικό στη χώρα άλλαξε σε σημαντικό βαθμό. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χαμογελάει για μία σαρωτική επικράτηση κι από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε μία τεράστια ήττα, βλέποντας τα ποσοστά του να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, κόντρα σε όσα αναφέρονταν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε το ποσοστό του κόμματός του να ξεπερνάει το 40% και πλέον, με φόντο τη νέα εκλογική διαδικασία που θα ακολουθήσει, το σενάριο για Κυβέρνηση συνασπισμού φαντάζει πλέον απίθανο. Αισιόδοξο κλίμα επικρατεί και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, με τα ανώτερα στελέχη, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλούν για μία αναγέννηση με φόντο την επόμενη μέρα, ενώ την είσοδό τους στη Βουλή εξασφάλισαν και το ΚΚΕ, αλλά και η Ελληνική Λύση, σε αντίθεση με το ΜέΡΑ25, που δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις και τελικά, έμεινε εκτός.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν σήμερα (σ.σ. χθες) οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν αν τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια, τοποθέτησή του και συνέχισε: «Θέλω να γνωρίζετε, φίλες και φίλοι, ότι το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μου, είναι τέτοιο που θα με κάνει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να κινηθούμε ακόμα πιο τολμηρά και ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση των κεντρικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες μας ανταπέδωσαν απλόχερα αυτή την εμπιστοσύνη τους και έχουμε ένα χρέος, με σεμνότητα και χωρίς έπαρση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα, που ξεκινάει αύριο κιόλας, ώστε στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο αποφάσισαν ήδη οι πολίτες, την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη. Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, σήμερα στους εαυτούς μας να χαλαρώσουμε λίγο, να γιορτάσουμε όπως αξίζει αυτή η μεγάλη νίκη, που πιστεύω πράγματι ότι είναι μία νίκη της προόδου απέναντι στην καθυστέρηση. Είναι μία νίκη μιας πιο «φωτεινής» Ελλάδας, απέναντι στην «γκρίζα» Ελλάδα που κάποιοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν»

Latest updates


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επισήμως πως θα επιστρέψει τη διερευνητική σήμερα το απόγευμα για να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Όσον αφορά για το χρονικό πλαίσιο που θα λάβουν μέρος οι δεύτερες εκλογές, σημείωσε πως ενδεχομένως γίνουν και στις 25 Ιουνίου. Ο ίδιος, παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή εκλογική διαδικασία ως «προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία» και έκρινε ως πολύ θετική εξέλιξη την αύξηση της συμμετοχής.

Σύμφωνα με το Associated Press organisation της Νέας Υόρκης: «Μετά την πιο δελεαστική νίκη, έχοντας προκαλέσει την πιο βαριά ήττα της αντιπολίτευσης εδώ και μισό αιώνα, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει δεύτερες εθνικές εκλογές εντός εβδομάδων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνος του.»

Έπειτα με τη σειρά της το Bloomberg υποστήριξε: «Οι ελληνικές μετοχές εκτινάχθηκαν και τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο, καθώς η ισχυρή εκλογική υποστήριξη του φιλικού προς την αγορά πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της.»

Το Euronews επίσης σχολίασε: «Το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε σαφή νίκη στις εκλογές στην Ελλάδα και ελπίζει ότι οι δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.»

First impressions

Φυσικά, οι εκλογές της Ελλάδας κι αυτή η εμφατική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, δε θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης για τον διεθνή Τύπο, που από το απόγευμα της Κυριακής, έχει στρέψει την προσοχή του στη χώρα μας. «Μεγάλη νίκη για τον κεντροδεξιό Μητσοτάκη», ανέφερε το BBC, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «επιθυμεί να κυβερνήσει χωρίς την εμπλοκή άλλων κομμάτων». Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για συντριπτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές, προσθέτοντας ότι για πολύ λίγο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, παρά την απλή αναλογική. «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν ακόμη νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε το 41% των ψήφων, με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων», ανέφερε λίγη ώρα μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Guardian.

bbc.jpg
BBC

Από τη δική τους μεριά, οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και νικητής με το κόμμα του να συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει σταθερή Κυβέρνηση, με τη χώρα να οδεύει σε δεύτερες εκλογές, με τους Financial Times να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές. Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές για περισσότερο από 40 χρόνια». Η ισπανική, El Pais, μιλάει για μία «καθαρή νίκη» και στέκεται στη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ, τέλος οι New York Times σημειώνουν ότι «με το κόμμα του να κερδίζει στις εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για "πολιτικό σεισμό"».