fbpixel

Search icon
Search
A sparkle girl: H Marina Raphael μας μιλάει για τις γυναίκες-πρότυπα στη ζωή της και τον ατόφιο σχεδιαστικό της χαρακτήρα
#GREEKSDOITBETTER

A sparkle girl: H Marina Raphael μας μιλάει για τις γυναίκες-πρότυπα στη ζωή της και τον ατόφιο σχεδιαστικό της χαρακτήρα

Η designer έχει καταφέρει να καταξιωθεί στον χώρο της μόδας με το δικό της brand, το οποίο απευθύνεται στη σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει την πολυτέλεια


Με μια έμφυτη τάση στην κομψότητα, αεικίνητη και απίθανα δημιουργική, η Marina Raphael είναι ένα νεαρό κορίτσι με όραμα να κερδίσει τη θέση που της αξίζει ως designer και μέχρι στιγμής το πετυχαίνει περίφημα. Mεγαλωμένη στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και μητέρα αυστρό-ελβετικής καταγωγής τελειώνοντας τις Business Management σπουδές της στο Λονδίνο, της γεννήθηκε ήδη η επιθυμία να ιδρύσει το δικό της brand.

Από μικρή ηλικία... γνώριζα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τον επιχειρηματικό κλάδο, αλλά δεν είχα κατασταλάξει εάν ήθελα να ακολουθήσω, το οικογενειακό Swarovski brand, και να επικεντρωθώ στον κόσμο της μόδας. Η απόφασή μου ήρθε μετέπειτα, ενώ τελείωνα τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου στο Λονδίνο και μπορεί να μην είχα κανένα υπόβαθρο στο σχέδιο μόδας, αλλά ήμουν αποφασισμένη να ξεκινήσω ένα δικό μου project, μεταδίδοντας το όραμά μου για τον σχεδιασμό διαχρονικών αξεσουάρ σε μοντέρνο ύφος. Ένιωθα την ανάγκη να επαναπροσδιορίσω την έννοια του «κλασικού» που σήμερα εσφαλμένα συγχέεται πολλές φορές με το συντηρητικό ή το démodé, μέσα από τη δική μου ματιά, δημιουργώντας νέα "investment pieces", ικανά να αγαπηθούν από όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως διακρίσεων.

dsc-7182-jKxko.jpg


Το success story… πιστεύω ότι θεμελιώθηκε όταν πήρα την τολμηρή απόφαση, να μη μειώσω από την ποιότητα και τον τρόπο κατασκευής των τσαντών. Ο υψηλός πήχης που έχω θέσει ως προς το bag quality πιστεύω πως ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης στην επιτυχία του brand. Κορυφαίοι retailers όπως το Harrods, η Luisa Via Roma και η Moda Operandi έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους σε ένα νεαρό brand, ηλικίας μόνο 2 χρόνων, αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο σκοπός μου με τη δημιουργία τσαντών είναι να συνδυάσω την πρακτικότητα με την αισθητική, για αυτό φροντίζω κάθε σχέδιο να καλύπτει τις ανάγκες στις οποίες αποσκοπεί ένα αξεσουάρ. Επομένως, αισθάνομαι περηφάνια να γνωρίζω ότι έχω «κερδίσει» κάθε πελάτη που επιλέγει τις τσάντες μου, αναδεικνύοντας παράλληλα μια νότα κλασικής ομορφιάς και πολυτέλειας.

The highlights… Στην αρχή της επαγγελματικής μου πορείας, έθεσα τις επιχειρηματικές μου βάσεις, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία και διαχείριση events, δραστηριότητα η οποία με γοήτευσε κι εξίταρε τα δημιουργικά μου ένστικτα. Μεγαλώνοντας, βέβαια, όσο και αν με σαγήνευε ο λευκός καμβάς που αντίκριζα σε κάθε ευκαιρία για νέο event, ένιωθα έντονη την ανάγκη να φέρω εις πέρας ένα project που θα μείνει αναλλοίωτο στον χρόνο. Φυσικό επακόλουθο έπειτα ήταν να συνθέσω και μια ομάδα που αποπνέει εμπιστοσύνη και που μοιράζεται το ίδιο πάθος και μεράκι για δημιουργία, προσφέροντας μία «νότα δροσιάς» και ανανέωσης μέσα από ποικιλία ιδεών, ώστε να εξελισσόμαστε μαζί συνεχώς και να μη μένουμε στάσιμοι. Η διαδικασία, λοιπόν, του να «χτίσω» την ομάδα μου, να γνωρίσω τόσα καινούρια ενδιαφέροντα πρόσωπα και να δω το όραμά μου να παίρνει «σάρκα και οστά», μέσα από τη δική τους ματιά και φιλοδοξίες, ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.

mr01903-copy.jpg

Όλες οι γυναίκες στην οικογένειά μου... αποτελούν για μένα αξιοσημείωτα role models. Συγκεκριμένα, η μητέρα μου και η γιαγιά μου, Μαρίνα Langes-Swarovski, αποτελούσαν ανέκαθεν τα δικά μου style icons και «μούσες» μου. Πέρα από το σχεδόν αψεγάδιαστο στιλ τους, το πάθος, την αγάπη και την αμέριστη υποστήριξή τους, αποτελούσαν πάντα την επιτομή του όρου fashionista, αφού δε φοβήθηκαν ποτέ να πειραματιστούν με τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς και fashion trends, διατηρώντας πάντα ωστόσο μία άκρως chic κι εντυπωσιακή εμφάνιση. Η διαχρονική κομψότητα και η αυτοδημιούργητη αισθητική τους που δεν περιορίζονται μόνο στις τάσεις της μόδας, είναι κάτι που χαρακτηρίζει τόσο την πηγή έμπνευσής μου ως γυναίκα, όσο και τον τύπο καταναλωτή που προσπαθώ να υποστηρίξω με τις δημιουργίες μου.

Οι συνεργασίες... είναι ένας ακόμα ξεχωριστός τρόπος να εξερευνώ διαρκώς τον κόσμο μέσα από καλλιτεχνικούς διαλόγους και «πάντρεμα» εμπνεύσεων. Θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι πάντα επικοινωνιακός κι εξωστρεφής, ενώ μου άρεσε να μοιράζομαι στιγμές με φίλους και οικογένεια. Αυτό είναι κάτι που κυνηγάω και στη δουλειά μου και αισθάνομαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για κάθε νέα συνεργασία. Μέχρι στιγμής, είχα τη μοναδική ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Έλληνα σχεδιαστή Costarellos, δημιουργώντας μια χειμερινή γιορτινή συλλογή, που πωλήθηκε αποκλειστικά στα Harrods και περιελάμβανε 5 βραδινά σύνολα και 5 τσάντες, όλα σε μαύρο χρώμα, το απόλυτο eveningwear statement color.

Επιπλέον, ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ και με το πασίγνωστο retailer Luisa Via Roma, συγκεκριμένα δουλεύοντας στο πλαίσιο της LVR Sustainable εκστρατείας τους. Μαζί με την επικεφαλής της εκστρατείας και Head of Sustainable Projects & Global Communications του γνωστού ιταλικού retailer Maria Fernanda Hernandez Franco, εργαστήκαμε για να δημιουργήσουμε την FW19 Collection, μια συλλογή που αναδεικνύει το κοινό βιώσιμο όραμά μας για τον κόσμο της μόδας.

mr01980-copy.jpg

Τέλος, σύντομα, σε μόλις δυο μήνες, ετοιμάζομαι να ανακοινώσω και την πιο πρόσφατη συνεργασία μου που έχει επίκεντρο την επινόηση της απόλυτης party bag, μαζί με ένα άτομο που θαυμάζω πολύ και είμαι τυχερή να αποκαλώ πολύ καλή μου φίλη. Μείνετε συντονισμένοι!

Sustainability… Η εστίασή μου είναι στις τοπικές κοινότητες στη Φλωρεντία, γενέτειρα ολιγάριθμων τεχνιτών, που κουβαλούν πολύτιμες γνώσεις και μία τέχνη αρκετών γενεών πίσω, και πρόκειται για επίτευγμα για το οποίο δηλώνω ιδιαίτερα περήφανη, εναποθέτοντας το ύψιστης σημασίας «φορτίο» της παραγωγής στα έμπειρα χέρια τους. Προσωπικά, η βιωσιμότητα είναι μεγάλης σπουδαιότητας, καθώς μεγαλώνοντας πάντα μου έλκυε το ενδιαφέρον και με «αιχμαλώτιζε» η φύση, κάτι το οποίο εξελίχτηκε ακόμα πιο έντονα και από τα ερεθίσματα που πήρα από την Ελληνίδα γιαγιά μου και πρόεδρο, του μουσείου Γουλανδρή, Φαλή Βογιατζάκη. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες όλων μας είναι κάτι που προσπαθώ να αφουγκραστώ και να ενσωματώσω σε κάθε νέα συλλογή μου, βελτιστοποιώντας τις μεθόδους παραγωγής και παρουσιάζοντας νέα πρωτότυπα μέσα και υλικά. Δεν αρκεί, φυσικά, μονάχα, η σχολαστική αναζήτηση βιοδιασπώμενων υλικών, όπως δέρμα επεξεργασμένο χωρίς χρώμιο, βαμβακερά υφάσματα και άλλοι οικολογικοί συνδυασμοί, όπως η φετινή προσθήκη μας, του eco-wool, αποτελούμενο από μαλλί και cashmere. Είναι απαραίτητη και η εξέταση και βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής, ώστε να πετύχουμε ένα near – 0 waste policy, ανακυκλώνοντας κι επαναχρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντα υλικά.

The new collection… χαρακτηρίζεται από ευκολία και άνεση. Η χρήση υλικών με χειμερινή υφή προσδίδουν μια ζεστασιά στο «αυστηρό» σχήμα που έχει η σειρά, ενώ συγχρόνως η παλέτα χρωμάτων που έχουν επιλεχτεί χαρακτηρίζεται για μια ακόμη φορά από τον διαχρονικό της χαρακτήρα. Το πλούσιο tweed σχέδιο δίνει άλλη πνοή στην κλασική μας Riviera, ενώ η νέα Porter τσάντα αγαπήθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή που την παρουσιάσαμε στο καταναλωτικό μας κοινό. Παρά του ότι έχει περάσει μόλις 1 μήνας από τότε που λανσάραμε τη FW20 συλλογή μας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει ήδη ξεπουλήσει.

Αδιαπραγμάτευτες αξίες στη δουλειά μου... Ισότητα, σεβασμός, ομαδικό πνεύμα και άριστη ποιότητα προϊόντος.

mr01862-copy.jpg

What’s next… Φυσικά, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την ερχόμενη συλλογή για το καλοκαίρι του 2021, την οποία θα λανσάρουμε τον Μάρτιο. Αποτέλεσε «καρπό» αξιοσημείωτης περηφάνιας, καθώς υπερνικήσαμε πολλές αντιξοότητες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από μικρές statement τσάντες, που ενσαρκώνουν την οικολογική μας συνείδηση, διατηρούν την άριστη ποιότητα κατασκευής τους, ενώ συγχρόνως είναι και πιο προσιτές οικονομικά. Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε αρκετούς συνεργάτες για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι να ανακοινώσουμε ότι θα βρίσκονται διαθέσιμες και στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι.

Σε 10 χρόνια θα ήθελα…. να φτάσω στο σημείο «αιχμής», όπου οι τσάντες μου θα πωλούνται σε κάθε χώρα, ενισχύοντας παράλληλα τον στόχο μας για υποστήριξη κι ενδυνάμωση όλων των γυναικών. Ένα άλλο μεγάλο μου όνειρο που θα ήθελα να εκπληρώσω σε 10 χρόνια είναι να ανοίξω το δικό μου flagship store. Επίσης, μέχρι να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία, θα ήθελα να έχω διευρύνει το εύρος των προϊόντων μας σχεδιάζοντας και άλλα αξεσουάρ όπως πορτοφόλια, μπρελόκ, makeup και accessories cases. Τέλος, όπως ανέφερα και πριν, οι συνεργασίες είναι κάτι που μου δίνουν ιδιαίτερη χαρά, γι’ αυτό κι ευελπιστώ σε 10 χρόνια να έχω την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, που δεν περιορίζονται απαραίτητα στον κόσμο της μόδας.

Φωτογραφία: Πάνος Δαβιός