Το φεστιβάλ προσφέρει στο γερμανικό αλλά και διεθνές κοινό μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει τις καλύτερες πρωτοεμφανιζόμενες ταινίες νέων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο στη μεγάλη οθόνη. Συνολικά, προβάλλεται 35 έως 40 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους.
Η πενθήμερη εκδήλωση (20-24/3) πραγματοποιείται στον ιστορικό αίθουσα Babylon, στην καρδιά του Βερολίνου υπό τη διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Με τη συμμετοχή κινηματογραφιστών, παραγωγών, διακεκριμένων μελών της κριτικής επιτροπής, επαγγελματιών του κινηματογράφου, καλλιτεχνών και με τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, συζητήσεων, εκθέσεων και networking happenings, το φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά γεγονότα της πόλης.
Το φετινό σύνθημα «We choose the bloody BIG screen» προβάλλει τη λέξη bloody. Η σημασία της είναι διττής φύσεως: Μεταφορικά εμμένοντας στη μεγάλη οθόνη με αποφασιστικότητα και αγάπη, αλλά και κυριολεκτικά λόγω του φετινού highlight του φεστιβάλ (ταινίες τρόμου, bloody horror – ένα είδος το οποίο συναρπάζει πολλούς θαυμαστές) που περιέχει επιλογές που αγγίζουν τα όρια της λατρείας.
Συνολικά παρουσιάστηκαν 5 διεθνείς πρεμιέρες, 16 γερμανικές και 7 πρεμιέρες Βερολίνου, προσφέροντας ένα νέο θέαμα στους θεατές του.
Η πρώτη ταινία που «άνοιξε» το φεστιβάλ ήταν η «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα και βασισμένη στο διάσημο, ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μάλιστα, την συγκεκριμένη προβολή παρακολούθησαν περισσότερα από 5οο άτομα, κάνοντάς την sold out. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως Φραγκογιάννου, η Μαρία Πρωτόπαππα, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Έλενα Τοπαλίδου και ο Δημήτρης Ήμελλος μεταξύ άλλων.
Στο τέλος της προβολής, η σκηνοθέτις δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό αναφορικά με τη ταινία. Εξήγησε ότι ήταν ιδιαίτερα περήφανη που τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν συνδεθεί με την ταινία «Νομίζω ότι είναι λόγω του ανεξήγητου θυμού που αισθάνονται», είπε, και αυτό «μας δίνει ελπίδα».
Η ταινία που ολοκλήρωσε το φεστιβάλ ήταν η «The Summer With Carmen» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023. Η ταινία παρουσιάζει τον Δημοσθένη ο οποίος βοηθά τον Νικήτα να φτιάξει μια ταινία εμπνευσμένη από μια σκυλίτσα που ονομάζεται Κάρμεν. Παλιά ειδύλλια έρχονται ξανά στην επιφάνεια όταν ο Δημοσθένης επανασυνδέεται με την πρώην του, τον Πάνο, στην οποία ανήκει η Κάρμεν. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας και Βασίλης Τσιγκριστάρης.
Οι μεγάλοι νικητές του 9ου Greek Film Festival
- Βραβείο Emerging Greeks Award 2024
Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των 1.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ήταν η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με μια πολιτική αφήγηση βυθισμένη στο σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Μια μυθοπλασία ριζωμένη στην πραγματικότητα, που δεν σε αφήνει να κοιτάξεις μακριά».
Το βραβείο παρέλαβε η Φλωμάρια Παπαδάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.
Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη με την εξής αιτιολογία: «Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ειδική μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή βγαλμένη από τον ελληνικό κινηματογράφο, μια ταινία που λάμπει μέσα από το mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».
- Βραβείο Documentary Award 2024
Νικητής του Βραβείου Documentary Award, το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των 500 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Musou Music Group, ήταν το ντοκιμαντέρ «Πένθος – Αυτοί που μένουν» της Μυρτώς Πατσαλίδου και της Μαρίας Λουκά με την εξής αιτιολογία: «Ο φασισμός πρέπει να σταματήσει. Αντιμετωπίζοντας αυτό το πιο πιεστικό κοινωνικοπολιτικό ζήτημα της εποχής μας μέσα από τη μοίρα τριών νέων ανθρώπων, οι σκηνοθέτες δείχνουν τον παραλογισμό του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς που δεν δέχονται το πένθος σιωπηλά».
Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου, μία εκ των σκηνοθετριών της ταινίας.
- Βραβείο Short Film Award 2024
Η ταινία μικρού μήκους «Νεκρή Ζώνη» του Σάββα Σταύρου ήταν και αυτή που κέρδισε το βραβείο Short Film Award το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των 500 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Illuseum Berlin με την εξής αιτιολογία: «Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι πρωταθλητές της ενότητας σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση. Το βραβείο πηγαίνει σε μια ταινία, η οποία δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρη, αλλά γεμάτη ελπίδα για το μέλλον».
Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.
Κεντρική φωτογραφία: thegreekfilmfestivalinberlin