fbpixel

Search icon
Search
8 απλοί τρόποι να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας
WELLNESS

8 απλοί τρόποι να βελτιώσετε τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας

Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεών σας


Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αυτό της έλλειψης συγκέντρωσης και της εύκολης απώλειας των πληροφοριών. Εάν και εσείς βρίσκετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτή την περιγραφή τότε αναμφίβολα οφείλετε να εφαρμόσετε μερικά έξυπνα tricks που θα λειτουργήσουν υπέρ σας. Ένας από τους λόγους, για αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί η συνεχής επαφή με τον online κόσμο. Γρήγορες εναλλαγές εικόνων, αμέτρητες πληροφορίες και φυσικά μια πληθώρα από ερεθίσματα δυσκολεύουν τον εγκέφαλο να αφομοιώνει αυτά που πραγματικά χρειάζεται. 

Έτσι, παρακάτω αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε μερικά tips που αναμφίβολα θα λατρέψετε! Έφτασε η στιγμή να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, τόσο στο διάβασμά όσο και στην αποτελεσματικότητά σας.

1. Σφίξτε τη δεξιά σας παλάμη

shutterstock-1180891033.jpg

Όσο περίεργο και αν σας φανεί, μια μελέτη του Montclair State University απέδειξε πως για τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης αυτό που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι το σφίξιμο της δεξιάς σας παλάμης, σε μπουνιά, την ώρα που μαθαίνετε κάτι. Αυτό συμβαίνει καθώς το μονομερές σφίξιμο στο χέρι αυξάνει την νευρωνική δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του αντίπλευρου ημισφαιρίου συνεισφέροντας στην κωδικοποίηση της πληροφορίες και στην ανάκτηση της μνήμης. Έτσι, τη στιγμή που επιθυμείτε να το επαναφέρετε στο μυαλό σας οποιαδήποτε γνώση, αντιστρέψτε τους ρόλους και σχηματίστε μια γροθιά στην αριστερή σας παλάμη. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως αυτή η μελέτη διεξήχθη σε δεξιόχειρα άτομα.

2. Συνδυάστε μυρωδιές

Είναι αποδεδειγμένο πως οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν μνήμες καλύτερα από τον ήχο. Αν και οποιαδήποτε άμεση εφαρμογή αυτού του "εγχειρήματος" μπορεί να είναι ριψοκίνδυνη καθώς δεν είναι 100% διαπιστευμένη, αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ψεκάσετε ένα συγκεκριμένο άρωμα στο πίσω μέρος του χεριού σας όταν διαβάζετε και στη συνέχεια ξανά την ίδια ημέρα της εξέτασης. 

3. Μασήστε τσίχλα 

Υπάρχουν δύο θεωρίες τις οποίες οφείλετε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας. Η μια βασίζεται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια που μασάτε τσίχλα αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή και συνεπώς επιφέρεται αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Η δεύτερη αναφέρει πως οι τσίχλες συσχετίζονται με την καλύτερη μνήμη.

4. Ακούστε χαλαρωτική μουσική

sigentrosi-2.jpg

Κλασική μουσική, ήχος μιας καταιγίδας ή ακόμη και meditation music μπορούν να γίνουν το ιδανικό υπόβαθρο για το διάβασμά ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτεί συγκέντρωση. Οι επιστήμονες, άλλωστε, έχουν αποδείξει πως η δύναμη που μπορεί να ασκήσει μια μελωδία πάνω σε αυτά που επιθυμείτε να φέρετε εις πέρας...είναι μοναδική. Μάλιστα, αν σε αυτό προσθέσετε πως ακούγοντας μια συγκεκριμένη μουσική θα απομονώσετε όλους τους ήχους του περιβάλλοντος θα κατανοήσετε τη σημαντικότητα αυτού του βήματος. 

5. Πείτε πως θα τα καταφέρετε

Πρόσφατα σε μια αρκετά inspiring ομιλία άκουσα πως το πρώτο βήμα για να πετύχει κανείς οτιδήποτε επιθυμεί είναι να ξεκινήσει επαναλαμβάνοντας μέσα του πως μπορεί να τα καταφέρει. Νικήστε για πάντα την ελλειμματική συγκέντρωση προσπαθώντας να αλλάξετε τα δεδομένα του εγκεφάλου σας. Τονίζοντας την θετική πλευρά, το μυαλό σας θα πάρει ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που του δίνατε μέχρι στιγμής και θα ξεκινήσει να δρα σαν να είναι η συγκέντρωση μια απόλυτα εύκολη διαδικασία. 

6. Αποφύγετε τις "ολονυκτίες"

Ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους σας στη "μάχη" για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Έτσι, εάν επιμένετε να ζορίζετε τον εαυτό σας ξενυχτώντας για να τελειώσετε ένα project, το αποτέλεσμα προβλέπεται να σας απογοητεύσει. Αυτό που μπορείτε να εφαρμόσετε, παρόλα αυτά, είναι η διαλειμματική δουλειά κατά την οποία θα προσπαθείτε για οτιδήποτε επιθυμείτε για 45 λεπτά και στη συνέχεια θα ξεκουράζεστε για τα επόμενα 15 λεπτά. Φυσικά, με την προϋπόθεση πως και εδώ θα θέσετε τη maximum ώρα μέχρι την οποία θα δουλεύετε ή θα διαβάζετε. 

7. Αθληθείτε

sigentrosi-3.jpg

Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της τακτικής άσκησης και των βελτιωμένων γνωστικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Εάν λοιπόν, είστε fans του γυμναστηρίου τότε τα νέα για εσάς είναι υπέροχα. Προσπαθήστε να βρείτε ακόμη και 30 λεπτά την ημέρα για να δώστε στο σώμα σας την κινητήριο δύναμη που θα το ενισχύσει βοηθώντας το να ανταπεξέλθει σε όλες σας τις απαιτήσεις. 

8. Κάντε διαλογισμό

Μια ακόμη επιστημονική απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως ο διαλογισμός τέσσερις φορές την ημέρα -ακόμη και για 5 λεπτά- μπορεί να αυξήσει τη νοημοσύνη από 15% έως και 50%. Ξεκινήστε με απλά βήματα, καθίστε αναπαυτικά, πάρτε σωστές, διαφραγματικές, αναπνοές και κλείστε τα μάτια σας. Η τέχνη του να "αποστασιοποιείστε" από το μέρος στο οποίο βρίσκεστε καθώς και από τις σκέψεις σας μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στη συγκέντρωσή σας. Γιατί; Γιατί μαθαίνετε να παίρνετε τον έλεγχο πάνω στο μυαλό σας.