fbpixel

Search icon
Search
8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου
#GREEKSDOITBETTER

8+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του στη Ρώμη


Ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, σαν να γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς καν να το σκεφτεί. Ίδρυσε και δημιούργησε το μύθο της Ομάδας Εδάφους, μαζί με την Αγγελική Στελλάτου, ταράζοντας τα νερά της σκηνής του χορού στην Ελλάδα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με παραστάσεις που εισήγαγαν τους θεατές σε ένα πρωτόγνωρο εικαστικό σύμπαν. Μετά τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τις οποίες επιμελήθηκε, κέρδισε το στοίχημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς οι παραστάσεις που προσέλκυσαν και προσελκύουν πλέον το ευρύ κοινό -κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στο είδος του σύγχρονου χορού.

Σ’ έναν από τους πιο αναγνωρισμένους και ταλαντούχους εκπροσώπους στην ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής, λοιπόν, απονεμήθηκε πρόσφατα η διάκριση "Εurope Theatre Prize 2017", σε μια ξεχωριστή τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο θέατρο Argentina, στο κέντρο της Ρώμης.

papaioannoy.jpg

«Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον χώρο του σύγχρονου θεάτρου. Έχει την ικανότητα να αφηγηθεί κάθε ιστορία -είτε αυτή είναι προϊόν μυθοπλασίας, είτε ιστορικό γεγονός, είτε ανθρώπινα συναισθήματα- και κάθε φορά το κάνει με έναν τρόπο που δεν μπορείς να λησμονήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό σημείωμα της επιτροπής του θεσμού, που φέτος κλείνει 30 χρόνια πορείας βραβεύσεων σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου στερεώματος. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο πολυσχιδής καλλιτέχνης είναι ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει τη διάκριση αυτή από το 1987 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους εκλεκτούς πρωταγωνιστές που τιμήθηκαν φέτος συναντούμε το διάσημο ηθοποιό Jeremy Irons και την εξαιρετική πρωταγωνίστρια του γαλλικού σινεμά Isabelle Anne Madeleine Huppert.

8+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

1. Γεννημένος στην Αθήνα το 1964, κέρδισε νωρίς την αναγνώριση ως ζωγράφος και κομίστας πριν το ενδιαφέρον του στραφεί στις παραστατικές τέχνες ως σκηνοθέτης, χορογράφος, περφόρμερ, σκηνογράφος και σχεδιαστής κοστουμιών.

2. Πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ μαθήτευσε στο πλευρό του εμβληματικού ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, για τον οποίο δεν παραλείπει να μιλά σε κάθε περίσταση και να τον ευχαριστεί για τα εφόδια που του έδωσε.

3. Το 1986 ίδρυσε το θεατρικό γκρουπ Ομάδα Εδάφους ως βάση πάνω στην οποία «έχτισε» τις πρώτες του παραγωγές, σωματικού θεάτρου, πειραματικού χορού και performance art. Λίγα χρόνια αργότερα η «Μήδεια» του 1993 καθιέρωσε την ομάδα ως σημείο αναφοράς στον χώρο και θεωρείται πλέον το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του. Η Ομάδα Εδάφους σταμάτησε τη δράση της 17 χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2002, χωρίς όμως να ξεχαστεί ποτέ.

4. Το 2004 έγινε κυριολεκτικά γνωστός σε όλον τον κόσμο ως ο δημιουργός των χορογραφιών των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

dimitris-papaioannou.jpg

5. Το 2015 επιμελήθηκε την Τελετή Έναρξης για τους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού το 2015, με τίτλο Origins, για την οποία εκείνος και η ομάδα του βρέθηκαν υποψήφιοι για έξι αμερικανικά βραβεία EMMY.

6. Τα 25 έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλούς θεατρικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Επίδαυρο, Παρίσι και Βιτσέντζα.

7. Το 2017 η δημιουργικότητα του Παπαϊωάννου γέννησε τον «Μεγάλο Δαμαστή», μια εντυπωσιακή διεθνή παράσταση με 10 συμπαραγωγούς, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Αυτήν την περίοδο η παράσταση πραγματοποιεί την παγκόσμια περιοδεία της.

8. Μέσα στο 2018 αναμένεται να γίνει ο πρώτος δημιουργός που θα ανεβάσει έργο πλήρους διάρκειας στο διάσημο Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ της Γερμανίας.

+1 Τέλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βημαgazino αποκάλυψε το μεγαλείο που κρύβεται στην ταπεινότητα των πραγματικά σπουδαίων δημιουργών, δηλώνοντας ότι: 

«Εγώ δεν είμαι ένας μορφωμένος άνθρωπος, καλλιεργώ τον εαυτό μου με αυτοσχέδιο τρόπο, αυτό έκανα πάντα»