Εκτός από την κεντρική έκθεση, στο κεντρικό πρόγραμμα εντάσσεται φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, ενώ οι δράσεις της Μπιενάλε περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραµµα δηµιουργικής διαµονής καλλιτεχνών (artists’ residency program), εκθέσεις - δράσεις της Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες.
Το namedropping των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην κεντρική έκθεση είναι εντυπωσιακό και αποτελείται από νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από την ελληνική και τη διεθνή εικαστική σκηνή -ενδεικτικά αναφέρουμε τους Στέφανο Τσιβόπουλο, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Ξενή Σαχίνη και Λουκά Βενετούλια. Πηγή έμπνευσης και σημείο εκκίνησης για τη θεματική της φετινής Μπιενάλε έδωσε το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον προβληματισμό των καλλιτεχνών να επικεντρώνεται στο θέμα της ρευστότητας και του συνεχούς επαναπροσδιορισμού του σπιτιού, της εστίας.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε τέσσερις χώρους της Θεσσαλονίκης: στην έδρα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στην Αγιορειτική Εστία. Να αναφέρουμε εδώ πως στην 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και καλλιτέχνες από την περσινή Μπιενάλε στο Τσανάκαλε, που ακυρώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.
Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε και το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017, με την υποστήριξη των 52ων Δημητρίων. Το ολοκαίνουριο φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές δράσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και ένα αφιέρωμα στην Ana Mendieta (Κούβα, 1948 – Νέα Υόρκη, 1985), μια εικαστικό που άφησε ανεξίτηλο το χνάρι της και διεκδικεί εμβληματική θέση στη φεμινιστική ιστορία της τέχνης. Το αφιέρωμα στην Ana Mendieta θα παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών. www.thessalonikibiennale.gr
Διάρκεια: 30 Σεπτεμβρίου 2017 έως 14 Ιανουαρίου 2018.
Κεντρική φωτογραφία:
Chaja Hertog & Nir Nadler, Έθνος για δύο, 2008- 2012. Παραχώρηση των καλλιτεχνών. Με την υποστήριξη των “the Netherlands Film Fund” και “the Amsterdam Fund for the Arts”, παραγωγή Family Affair Films, συλλογή και διανομή του EYE Film Museum.