fbpixel

Search icon
Search
63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη φετινή διοργάνωση
ARTS & CULTURE

63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη φετινή διοργάνωση

Το αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο σεβασμός στη γυναικεία φύση και η μεγάλη πρεμιέρα με Steven Spielberg


«Αίθουσες ανοιχτές» ήταν η φράση - «κλειδί», με την οποία μας καλωσόρισε πριν λίγη ώρα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΕλίζ Ζαλαντό στην σημερινή συνέντευξη Τύπου της φετινής διοργάνωσης του θεσμού. Η ίδια, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο μέσω live streaming από την Αθήνα και το Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος μαζί με τον υπεύθυνο προγράμματος του φεστιβάλ, Γιώργο Κρασσακόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη, στη θρυλική αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, της διαχρονικής έδρας του θεσμού, είχαμε τη χαρά να μας φιλοξενήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς, Αγγελική Βέργου.

«Φέτος, το φεστιβάλ θα αποκαλύψει πολλές αλλαγές, μία από τις οποίες είναι δίπλα μου», δήλωσε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, συστήνοντάς μας την κα Βέργου, η οποία αποτελεί παλιό και έμπειρο στέλεχος του Οργανισμού για μια εικοσαετία και φέτος έχει αποκτήσει την ιδιότητα της επικεφαλής της Αγοράς και των δύο φεστιβάλ. Από τις 3 του Νοέμβρη θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους στις φυσικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στο Λιμάνι, στις αίθουσες Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα βρούμε 93 films και διαδικτυακά, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης.

20221025-122527-1-1.jpg
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος, Ορέστης Ανδεαδάκης και Αγγελική Βέργου. Ταυτόχρονα σε live streaming, Ελίζ Ζαλαντό, Γιώργος Κρασσακόπουλος

Όσον αφορά την κεντρική θεματική του πλεύση, αλλά και το διαγωνιστικό του μέρος, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε: «Εγκαινιάζουμε και νέα τμήματα και δράσεις, ενώ αφουγκραζόμαστε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και προσπαθούμε να τα σχολιάσουμε. Έχουμε τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, στα οποία συμμετέχουν και έξι ελληνικές ταινίες, οκτώ αφιερώματα, τέσσερις ειδικές προβολές, δύο εκθέσεις, την έκδοση δύο βιβλίων και ενός free press, δεκάδες συζητήσεις και πάνελ, δύο απονομές τιμητικών βραβείων, μουσικές βραδιές και πάρτι», πρόσθεσε. 

Είναι σημαντικό ότι φέτος, ο θεσμός παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act», που ρίχνει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το φεστιβάλ διοργανώνει μία σειρά από συναρπαστικά masterclasses:

Ο φετινός ambassador της Αγοράς του φεστιβάλ και του νεοσύστατου τμήματος Agora Series είναι ο ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης

20221025-123931-01.jpeg
Ο φετινός ambassador της Αγοράς του φεστιβάλ, Γιώργος Καπουτζίδης

Το διαγωνιστικό part podcast, θα πραγματοποιηθεί για 4η φορά, καθώς και το τμήμα VR, το οποίο επανέρχεται και γίνεται Immersive, αγκαλιάζοντας δημιουργίες, που αξιοποιούν πιο σύγχρονες τεχνολογίες, περιλαμβάνοντας και μια εντυπωσιακή διαδραστική πολυμορφική εγκατάσταση, όπως μας εξήγησε.

Η υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής

20221025-115227-01-1.jpg
Το φετινό πόστερ της καλλιτεχνικής διοργάνωσης

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την προβολή της φετινής αφίσας του θεσμού από τον Γιώργο Κρασσακόπουλο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την φιλοτέχνησε ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, ο Δημήτρης Τριμίντζιος, γνωστός ως Taxis. Μια γυναίκα αιωρείται πάνω από την πόλη, μια υπερηρωίδα της πραγματικής ζωής, που διεκδικεί να τη δούμε αλλιώς και να της φερθούμε ισότιμα, με τον σεβασμό που της αξίζει». 

Τα Λαδάδικα... αλλιώς! 

20221025-122717-01-01.jpeg
Σκηνή από το διαφημιστικό spot της φετινής διοργάνωσης

Τα βλέμματα μαγνήτισε από την αρχή το διαφημιστικό σποτ του φεστιβάλ. «Όπως και στην αφίσα, έτσι και στο επίσημο διαφημιστικό spot, η γυναικεία παρουσία είναι και εδώ καθοριστική», τόνισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Το τραγούδι του είναι τα γνωστά «Λαδάδικα», το οποίο έχουμε συνδέσει με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο. Αυτήν τη φορά, θα το ακούσουμε από τη νεαρή ερμηνεύτρια, Kid Moxie. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, ο Μάριος Τόκας και ο Φίλιππος Γράψας, οι οποίοι είχαν επιμεληθεί τη μουσική και τους στίχους του συγκεκριμένου κομματιού, παραχώρησαν δωρεάν τα πνευματικά δικαιώματα στο φεστιβάλ. Πρωταγωνίστριές του trailer, είναι οι: Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Katerina Nuanze, Valeria Chrampani, Πέγκυ Θεοδωρόγιαννη. Παραγωγός του, είναι η Αμάντα Λιβανού. 

Παρακολουθήστε το trailer

Ο Steven Spielberg «συναντά» την Marie Kreutzer

the-fabelmans.jpg

Φέτος, την αυλαία θα ανοίξει το φιλμ "The fabelmans", η οποία αποτελεί την πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του Steven Spielberg, που απέσπασε φέτος το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο και ήδη έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ. Για ταινία λήξης, έχει επιλεγεί η "Corsage" της Marie Kreutzer, ένα δράμα εποχής για το τίμημα που πληρώνει μια αντισυμβατική γυναίκα σε θέση εξουσίας. Όπως τόνισε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, ίσως αποτελεί την πιο φεμινιστική ταινία της χρονιάς, με την Vicky Krieps στον ρόλο της Αυτοκράτειρας Σίσσυ. 

Δίπλα σε κάθε γυναίκα

20221025-122953-02.jpeg
Charlotte Gainsbourg

«Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στο φετινό φεστιβάλ. Γυναίκες από το παρελθόν, που αντιμετώπισαν δύσκολους δρόμους στην τέχνη και την κοινωνία, αλλά και σημερινές γυναίκες, που εργάζονται και αγωνίστηκαν δίπλα μας ή λίγο πιο μακρυά, όπως οι γυναίκες του Ιράν», ήταν τα λόγια της Ελίζ Ζαλαντό. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δύο ταινίες της Μαρίας Πλυτά, μιας αληθινής πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά. Films που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50. Η ίδια θα τιμηθεί με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του θεσμού. Η Μίνα Καβανή, αυτοεξόριστη στο Παρίσι, θα φιλοξενηθεί στον κινηματογραφικό θεσμό και αναμένουμε τις προσωπικές της μαρτυρίες. Στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί και η ηθοποιός με αγγλικές και γαλλικές ρίζες, Charlotte Gainsbourg, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία, «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μikael Ers. 

Η αναπαράσταση

1-aggelopoulos.jpg
Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε: «Η "αναπαράσταση" είναι η κεντρική ιδέα του φετινού φεστιβάλ. Όσο η ίδια η ταινία του Αγγελόπουλου, η οποία το 1970 είχε θέσει μερικά κολοσσιαία ερωτήματα για την ελληνική επαρχία και κυρίως για τη θέση της γυναίκας. Όσο και όλες οι εκδοχές της αναπαράστασης στην τέχνη, δηλαδή η ανασύσταση, η ανασυγκρότηση και η θέσπιση». 

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη, το φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό αφιέρωμα στον δημιουργό, που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει: Την έκθεση με τίτλο Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών. Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Η άλλη θάλασσα, με τίτλο «Η "Θάλασσα" στο Λιμάνι», την ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ, «Αγγελόπουλος για πάντα», που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του Αγγελόπουλου. Την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ Θόδωρος Αγγελόπουλους-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του των Αντώνη Κοκκίνου και Γιάννη Σολδάτου.

Με βασική έμπνευση την κεντρική αυτή ιδέα, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης επέλεξε στον επίλογό του να μοιραστεί μαζί μας τον μονόλογο που έπαιξε στο τελευταίο πλάνο της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Αγγελόπουλου. 

«Όταν γυρίσω θα γυρίσω με τα ρούχα και τ' όνομα ενός άλλου. Kανείς δε θα με γνωρίσει. Kι αν δε θα με γνωρίσεις και πεις "Δεν είσαι εσύ", θα σου δώσω σημάδια, να πιστέψεις. Tη λεμονιά στον κήπο σου.»

Info: Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους και online μέσα από την επίσημη σελίδα του θεσμού.