Η φετινή εμπειρία του TEDxThessaloniki είναι επετειακή αφού κλείνει τα 10 χρόνια που διοργανώνεται στην πόλη μας και το γιορτάζει. Κάθε χρόνο πολλές και ξεχωριστές προσωπικότητες από τους χώρους της επιχειρηματικότητας, της τέχνης, της πολιτικής, του εθελοντισμού της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχουν ανέβει στη σκηνή του TEDxThessaloniki. Παγκοσμίως η μη κερδοσκοπική και πρωτοποριακή διοργάνωση αριθμεί εκατοντάδες μέλη με ομιλίες που έχουν μείνει στην ιστορία.
Για ακόμη μία χρονιά οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν για τον "Νέο Τόπο". Οι ίδιοι αναφέρουν πως το επετειακό θέμα αφορά: «Τις ευκαιρίες μας να ανατρέξουμε στη διαδρομή που διανύσαμε στο παρελθόν, να εκτιμήσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον. Μαρκάρουμε τον χρόνο, το τώρα, αφομοιώνουμε τις εμπειρίες, τους αγώνες και τις επιτυχίες και τα συσσωματώνουμε στα μελλοντικά μας σχέδια. Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε μάθει, διοχετεύοντας τη δύναμη που αντλούμε από την εξέλιξη στη συνέχεια της διαδρομής. Προχωράμε μπροστά, σε έναν νέο τόπο, κουβαλώντας τις εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν με δίψα για νέες ιδέες, ελπίδες και όνειρα».
Ομιλίες
Την έναρξη θα κάνει η δημοσιογράφος και κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του νεοσύστατου καναλιού Open Beyond, Έλλη Στάη. Έχει σημειώσει σημαντική πορεία στον χώρο με μακροχρόνια καριέρα στον Τύπο, το ραδιόφωνο αλλά και στην τηλεόραση, όπου έχει βρεθεί στο τιμόνι πολλών εκπομπών. Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως τα μάτια μπορούν να καθηλώσουν και να αιχμαλωτίσουν τον συνεντευξιαζόμενο της. Η ομιλία της θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι μία γυναίκα μαχήτρια που δεν τα παρατάει ποτέ.
Ακόμη μία μοναδική εμπειρία για όλους όσους θα παρεβρεθούν στο TEDxThessaloniki θα είναι η στιγμή που θα ανέβει στη σκηνή η διάσημη stand up comedian, Κατερίνα Βρανά. Το χιούμορ και το χαμόγελό της είναι κάποια από τα πράγματα που την έχουν κάνει γνωστή παγκοσμίως. Έχει κάνει αμέτρητες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, μεταφράζοντας τις παραστάσεις της στα αγγλικά. Πριν από ένα χρόνο κι ενώ βρισκόταν στη Μαλαισία για παραστάσεις, αρρώστησε απότομα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί, ανακάλυψαν ότι είχε πάθει σηπτικό σοκ. Μία τρομερή ιστορία, όπου διδάσκει σε όλους τη δύναμη που έχει η ανθρώπινη ψυχή.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν την ομιλία του διάσημου ανθρώπου της μόδας αλλά και του επιχειρίν, Λάκη Γαβαλά. Έχει αποτελέσει έναν εκ των σημαντικότερων εμπόρων της χώρας, αφού η εταιρία του ήταν πρότυπο συνεργασιών, εισάγοντας μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που κατέκτησαν την ελληνική αγορά. Το 2011, με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα στη χρηματοδότηση και δεν μπορούσε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να κλείσει.
Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή της Malin Viola Wennberg, η υπέρμαχος της Bιώσιμης Μόδας όπου εργάζεται ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Mistra Future Fashion στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το Mistra Future Fashion είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στην συστημική αλλαγή μέσα στη βιομηχανία της μόδας και την κοινωνία. Στόχος της έρευνας είναι η παροχή μέσων σε μια Κυκλική Οικονομία, αναλαμβάνοντας μια πλήρη συστηματική προοπτική στην εξέταση του κάθε βήματος στην αλυσίδα αξιών της μόδας.
Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία είναι αυτή του Δημήτρη Κρανιώτη όπου τα τελευταία έντεκα χρόνια βρίσκεται στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται ενεργά στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ως ένας εκ των ιδρυτών της Ark4Art. Η Ark4Art είναι εταιρεία παραγωγής εκδηλώσεων ελληνικού χαρακτήρα με έδρα το Λονδίνο. Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, δραστηριοποιείται και σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Παρίσι και πολλές άλλες. Έχει οργανώσει μέχρι σήμερα συναυλίες σε ιστορικούς χώρους, όπως το Barbican Centre, το Royal Festival Hall και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Τέλος, το μας έχει κινήσει την περιέργεια, η Μarcie Mayer, που βέβαια έχει ξαναβρεθεί στη σκηνή του TEDxThessaloniki, ήταν τότε που μόλις είχε αρχίσει να ασχολείται με αυτό που θα γινόταν τελικά έργο ζωής: τα βελανίδια! Η Marcie είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το 1984 και από τότε δεν έφυγε ποτέ. H ίδια έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων στην Ελλάδα και την Τουρκία που συλλέγουν και πωλούν βελανίδια για την εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών τροφίμων που έχει στην Κέα. Πέρα από την ανάπτυξη και την προώθηση συνταγών με βελανίδια, χειρίζεται τις εξαγωγές από καπάκια βελανιδιών για χρήση σε παραδοσιακά βυρσοδεψεία στη Γερμανία και την Τουρκία.
Περισσότερα στο www.tedxthessaloniki.com.