fbpixel

Search icon
Search
6+1 αριστουργηματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης μας ανοίγονται στο φετινό ψηφιακό Thessaloniki Open House
CITY VIBES

6+1 αριστουργηματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης μας ανοίγονται στο φετινό ψηφιακό Thessaloniki Open House

Ενώ, το πρώτο Open House Worldwide Festival θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά, το σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου


Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και πλέον καθιερωμένους θεσμούς της Ελλάδας, το OPEN HOUSE δείχνει πως συνεχίζει αδιάκοπα τη δράση του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καταφέρνοντας ωστόσο να εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες συνθήκες που επιβάλλει η σύγχρονη επικαιρότητα. Ενόψει των προκλήσεων που έφερε η πανδημία και σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα καινούρια δεδομένα, το φετινό OPEN HOUSE Thessaloniki είναι λίγο διαφορετικό. Η αεικίνητη ομάδα του δημιούργησε ένα event πιο προσβάσιμο από ποτέ σε όλους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα διαδικτυακά με online ξεναγήσεις, διαγωνισμούς και διαλέξεις.

Open House Worldwide Festival

7.png

Αρχικά, το πρώτο Open House Worldwide Festival θα πραγματοποιηθεί φέτος διαδικτυακά, το σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου: ένα 48ωρο διαδικτυακό φεστιβάλ με συζητήσεις και ξεναγήσεις. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, πολεοδόμοι και πολίτες από περισσότερες από 35 πόλεις του παγκόσμιου δικτύου θα καταπιαστούν με τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις ανά τον κόσμο, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη στέγαση κι από τις μεταφορές μέχρι τον σχεδιασμό μετά την πανδημία. Όπως όλες οι Open House εκδηλώσεις, είναι κι αυτή ελεύθερη στην παρακολούθηση. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει με το θέμα Thessaloniki Evolving: Designing for the future την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 12:00-13:00 (ώρα Ελλάδος). Παρακολουθήστε το live streaming εδώ.

Ενώ η Αθήνα συμμετέχει με το θέμα Public Space as Canvas: Art in the open city το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 11:00-12:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος). Δείτε το εδώ.

Open House Thessaloniki

To OPEN HOUSE Thessaloniki συγκεκριμένα λοιπόν, επιστρέφει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 με την πρεμιέρα μιας σειράς από virtual tours σε κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής! Τα βίντεο θα ανέβουν στην ιστοσελίδα και στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο YouTube, όπου και θα παραμείνουν. Info: Η πρεμιέρα των virtual tours θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, στις 28-29/11 θα γίνουν διαδικτυακές παρουσίαση των θεματικών διαδρομών από τους εθελοντές της εκδήλωσης.  

Τα κτίρια που συμμετέχουν είναι τα εξής:

The Upper Floor Transparency 

1-9O24t.jpg

Το διαμέρισμα αυτό βρίσκεται σε ένα από τα κτίρια του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, επί της παραθαλάσσιας πλατείας. Την ανακαίνισή του ανέλαβαν οι UBUplan architects το 2018, ενώ ξεχωρίζει για τη μινιμαλιστική αισθητική του.

The Transparent Apartment 

2-2eLuz.jpg

Αυτή η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’30. Την ανακαίνισή του ανέλαβαν οι Urban Soul Project το 2019.

Garden House 

3-b82aI.jpg

Η εντυπωσιακή αυτή μονοκατοικία αποτελεί μέρος ενός οικιστικού συγκροτήματος τριών κατοικιών με κήπο και πισίνα, που βρίσκεται στην περιοχή Πουρνάρι, στο Πανόραμα. Τον σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβαν οι TAZLAB architects το 2009.

«Εστιάζοντας στο Δάσος» - Μονοκατοικία στα Πεύκα

4-Du8rp.jpg

Αυτή η σύγχρονη μονοκατοικία, που στεγάζει την οικία και την επιχείρηση μιας τετραμελούς οικογένειας, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κονταξάκη και κατασκευάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Κούβαρο, το 2016. Το project δεν έχει τυχαία τον τίτλο «Εστιάζοντας στο Δάσος», καθώς βασικό άξονα του σχεδιασμού αποτέλεσε ο προσανατολισμός και η εναρμόνιση του κτιρίου με το δάσος.

Rural Apartment 

5-NrD2w.jpg

Οι Normless Architecture Studio σχεδίασαν αυτήν την κατοικία το 2017, εφαρμόζοντας τις αρχές μιας αγροτικής κατοικίας σε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση του υλικού Kourasanit.

City Loft 

6.jpg

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τελευταίο όροφο ενός σύγχρονου εμπορικού κτιρίου. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ανέλαβαν οι TsquareArchitects το 2017.

Μονοκατοικία στο Συγκρότημα Ithacas 

7.jpg

Η κατοικία αυτή αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος ανεξάρτητων μονοκατοικιών στο Πανόραμα, που μελετήθηκε από το γραφείο Makridis Associates και κατασκευάστηκε το 2010. Τη μελέτη, επίβλεψη και διαχείριση των εργασιών διαμόρφωσης των εσωτερικών και των υπαίθριων χώρων ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο archigraph.

Layers Of History

Το φετινό σλόγκαν προέκυψε κατόπιν διαγωνισμού, σε συνεργασία με τον χορηγό εθελοντών, το ινστιτούτο ξένων γλωσσών Galileo Galilei , και αναζητούσε μια φράση με την οποία θα παρουσίαζε κάποιος τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό.

Good to Know

To Open House αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση του προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

H εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία κι έχει σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Info

Οι θεματικές διαδρομές του OPEN HOUSE Thessaloniki, θα πραγματοποιηθούν σε νέες ημερομηνίες, μόλις επιτραπεί εκ νέου η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων δια ζώσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2020 θα βρείτε εδώ.

Facebook: Open House Thessaloniki

Instagram: οpenhousethessaloniki