fbpixel

Search icon
Search
5 σημάδια ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας επαγγελματικά και πώς να το σταματήσετε
PSYCHOLOGY

5 σημάδια ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας επαγγελματικά και πώς να το σταματήσετε

Γίνετε τώρα η καλύτερη εκδοχή σας!


Λένε ότι ο εαυτός μας είναι ο καλύτερός μας φίλος, αλλά και ο χειρότερος εχθρός μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που εσείς οι ίδιοι έχετε προκαλέσει τη στασιμότητα σε διάφορα επίπεδα της ζωής σας, προσωπικά κι επαγγελματικά. Η παγίδα είναι ότι συνήθως δεν αντιλαμβάνεστε αν κάνετε κάτι λάθος και τι είναι αυτό. Όλοι οι άνθρωποι έχουν σαμποτάρει τον εαυτό τους σε διάφορα θέματα χωρίς να το καταλάβουν τη στιγμή που το κάνουν και αυτό έχει συνέπειες στην επιτυχία και τη συνολική εξέλιξή τους. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γνωρίζετε από πριν ποια είναι αυτά τα σημάδια που δείχνουν ότι εμποδίζετε οι ίδιοι τον εαυτό σας στον επαγγελματικό τομέα και βρίσκεστε πάντα ένα βήμα μακριά από τους στόχους σας. Αφού τα εντοπίσετε, θα δείτε και πώς να το σταματήσετε.

Δεν τολμάτε να διεκδικήσετε

shutterstock-727158034.jpg

Όταν δεν εμπιστεύεστε τις δυνατότητές σας και φοβάστε ότι δεν είστε ικανοί να εξελιχθείτε, συνήθως κλείνεστε στον εαυτό σας και δεν τολμάτε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Δεν προτείνετε με θάρρος τις ιδέες σας και κατ’ επέκταση δε μπορείτε να διεκδικήσετε αυτά που σας αξίζουν ώστε να κάνετε το κάτι παραπάνω. Stop it: Μη φοβάστε να μιλήσετε και να εκφέρετε άποψη, ακόμη κι αν δεν επικρατήσει στο τέλος. Να προβάλλετε τον εαυτό σας συνετά και χωρίς αλαζονεία και να έχετε επίγνωση της θέσης σας.

Τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία

Σε όλους έχει συμβεί να απογοητευτούν κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας και να θέλουν να τα παρατήσουν αν δε δουν γρήγορα αποτελέσματα. Όταν καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για έναν στόχο σας και αντιμετωπίζετε πολλά εμπόδια, σκέφτεστε ότι τελικά δεν είστε έτοιμοι. Stop it: Εκεί, κρύβεται και το κομβικό σημείο που πρέπει να προσέξετε και να μην καταθέσετε τα όπλα, γιατί όλα αυτά τα εμπόδια θα σας δυναμώσουν και θα σας οδηγήσουν εκεί που θέλετε. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας και να θυμάστε ότι τίποτα σπουδαίο δεν έρχεται εύκολα.

Δεν δέχεστε κριτική και διόρθωση

shutterstock-587788709.jpg

Το να μη δέχεστε τη γνώμη και τις συμβουλές κάποιου που ενδεχομένως ξέρει κάτι παραπάνω και μπορεί να σας βοηθήσει δε θα σας οδηγήσει πουθενά. Συχνά όταν έχετε σχεδιάσει με προσοχή κάποιο πλάνο δε δέχεστε από κανέναν να παρέμβει και να επισημάνει διορθώσεις γιατί στέκεστε μόνο στη δική σας άποψη. Stop it: Είναι πολύ σημαντικό να μένετε πιστοί στις ιδέες σας, αλλά να είστε πάντα ανοιχτοί στην ωφέλιμη κριτική που θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε και να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στην σχεδίαση και την σκέψη παρά στην πράξη

Το γνωστό σε όλους “procrastination”. Χρονοτριβείτε για να φέρετε εις πέρας μια δουλειά; Ξοδεύετε ώρες και ώρες σκεπτόμενοι τις ιδέες σας χωρίς, όμως, να κάτσετε να τις κάνετε πραγματικότητα; Αυτό έχει ως συνέπεια την αναβολή του πραγματικού έργου κι έτσι καθυστερείτε πολύ να ξεκινήσετε. Stop it: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε και κάτι παραπάνω ξέρουν. Just do it. Δεν χρειάζεται υπερανάλυση, γράψτε τις σκέψεις σας και αρχίστε να δουλεύετε. Θα δείτε ότι μετά τα πράγματα αρχίζουν να κυλάνε πιο εύκολα. Πάντα η αρχή είναι πιο δύσκολη, γι’ αυτό κάντε την χωρίς να την πολυσκέφτεστε.

Επιδιώκετε την τελειότητα

shutterstock-1060010438.jpg

Αν είστε τελειομανείς άνθρωποι θέλετε ένα άψογο αποτέλεσμα και αυτό σας οδηγεί στο να υιοθετείτε συνέχεια νέες ιδέες και να αρχίζετε από την αρχή μέχρι να το πετύχετε. Πολλές φορές απορρίπτετε μέχρι και τις δυνατότητές σας και περιμένετε πάντα κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην είστε ποτέ ευχαριστημένοι με τη δουλειά σας αλλά και με όσα κάνετε. Stop it: Με το να στοχεύετε στο τέλειο αποτέλεσμα και την αψεγάδιαστη εικόνα του εαυτού σας και της δουλειάς σας θα βρίσκεστε σε έναν συνεχή αγώνα ανταγωνισμού με εσάς τους ίδιους. Μην ξεχνάτε ότι είστε άνθρωποι και τα λάθη είναι μέρος της προσπάθειας. Το τέλειο είναι ουτοπικό και εν τέλει δεν είναι και αναγκαίο για να πετύχετε και να είστε ικανοποιημένοι.