fbpixel

Search icon
Search
5 λόγοι που το makeup σας «ξεφλουδίζει» σύμφωνα με τους experts
MAKE UP

5 λόγοι που το makeup σας «ξεφλουδίζει» σύμφωνα με τους experts

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο του "makeup pilling"


Η ρουτίνα σας ξεκινάει φυσιολογικά. Πλένετε το πρόσωπό σας, εφαρμόζετε την ενυδατική και το αντηλιακό σας και είστε σχεδόν έτοιμη να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Το μόνο που απομένει είναι να κάνετε το μακιγιάζ σας και απλώνετε ομοιόμορφα το foundation σας. Μόνο που αυτό ξεφλουδίζει. Ξεκινάτε από την αρχή ή προσπαθείτε να σώσετε την κατάσταση;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε όταν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο. Αντ' αυτού, είναι σημαντικό να μάθετε γιατί συμβαίνει και πώς να το αποτρέψετε από το να συμβεί εξαρχής.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το pilling!

Πώς να το διορθώσετε

Τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε το pilling του μακιγιάζ εκείνη τη στιγμή; Δυστυχώς, όχι πολλά, εκτός από το να ξεκινήσετε όλη τη ρουτίνα σας από την αρχή. Είναι απίστευτα απογοητευτικό και δύσκολο να διορθώσετε το μακιγιάζ αν αρχίσει να ξεφλουδίζει. Αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρύνετε απαλά το περιττό προϊόν με ένα μεγάλο, αφράτο πινέλο, να ψεκάσετε ένα ενυδατικό, αναζωογονητικό mist πάνω από το δέρμα σας για να ενυδατώσετε την περιοχή, και στη συνέχεια να περάσετε με το foundation ή το concealer σε πολύ ελαφριές στρώσεις, κάνοντας προσπάθεια να ταμπονάρετε αντί να τρίβετε, για να εξομαλύνετε και να τελειοποιήσετε χωρίς να διαταραχθεί περαιτέρω η βάση σας.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια κατάσταση που είναι καλύτερο να προλάβετε παρά να τη διορθώσετε. 

Γιατί το μακιγιάζ σας ξεφλουδίζει;

Ενώ το ξεφλούδισμα είναι αρκετά προφανές όταν εμφανίζεται, η βασική αιτία του ενδεχομένως να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό, εκ των οποίων αρκετοί μπορούν να επιδεινώσουν ο ένας τον άλλον και να περιπλέξουν περαιτέρω το ζήτημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές πιθανές παγίδες που είναι πιο πιθανό να είναι το αίτιο.

snapinstaapp-325315925-1319852632144242-7736336592835675847-n-1080.jpg

1. Έχετε build-up

Είτε πρόκειται για στρώματα νεκρών κυττάρων του δέρματος είτε για υπολείμματα προηγούμενων προϊόντων (ίσως φορέσατε μια πολύ παχύρευστη ενυδατική το προηγούμενο βράδυ ή δεν αφαιρέσατε πλήρως το μακιγιάζ της προηγούμενης ημέρας), κάθε συσσωρευμένο υπόλειμμα είναι βέβαιο ότι θα θέσει σε κίνδυνο την εμφάνισή σας και θα αυξήσει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν στίγματα. 

Για να είστε σίγουροι ότι ξεκινάτε με μια καθαρή, λεία βάση, οι experts προτείνουν διπλό καθαρισμό πριν από το μακιγιάζ με ένα καθαριστικό balm και ένα παραδοσιακό πλύσιμο προσώπου. Aν χρησιμοποιείτε ένα βάλσαμο ή ένα καθαριστικό με λάδι πριν από το μακιγιάζ, πρέπει να ακολουθήσετε με ένα πλύσιμο προσώπου - διαφορετικά, μπορεί να αφήσει υπολείμματα στο πρόσωπο. Για τον δεύτερο καθαρισμό, συνίσταται η χρήση κάποιου είδους καθαριστικού απολέπισης.

2. Δεν αφήνετε την περιποίηση της επιδερμίδας σας να απορροφηθεί

Όπως λένε οι makeup experts, o τρόπος με τον οποίο πρέπει να σκέφτεστε την εφαρμογή του μακιγιάζ είναι σαν να βάζετε επικάλυψη σε ένα κέικ. Αν το κέικ σας είναι ανοιχτό, στεγνό και πρόθυμο να απορροφήσει το γλάσο που βάζετε από πάνω του, δεν θα αντιμετωπίσετε pilling. Με άλλα λόγια, η περιποίηση της επιδερμίδας σας χρειάζεται χρόνο για να σταθεροποιηθεί πλήρως πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ, με τον ίδιο τρόπο που ένα κέικ πρέπει να κρυώσει πριν εφαρμόσετε γλάσο. Όταν η φροντίδα του δέρματος δεν έχει το χρόνο να απορροφηθεί πλήρως, τείνει να συσσωρεύεται στο δέρμα και να δημιουργεί ένα υπόλειμμα που μοιάζει με φιλμ και κάθεται πάνω στο δέρμα, αντί να βυθίζεται σε αυτό. Όταν το foundation ή το concealer τοποθετείται πάνω από αυτό, είναι πιθανό να πήξει σε μικροσκοπικά σφαιρίδια τυλιγμένου προϊόντος που ανασηκώνονται από το δέρμα κατά τη διαδικασία ανάμειξης.

Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να λυθεί επιβραδύνοντας τη διαδικασία εφαρμογής και δίνοντας στο δέρμα σας αρκετό χρόνο για να απορροφήσει πλήρως τα προϊόντα. Αυτό μεταφράζεται χονδρικά σε περίπου τρία λεπτά μεταξύ κάθε στρώματος προϊόντος, αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε στο αντηλιακό σας επαρκή χρόνο για να απορροφηθεί από το δέρμα. Κάτι που επίσης θα σας βοηθήσει είναι να επιλέγετε ελαφριές, ενυδατικές φόρμουλες SPF.

3. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας χρειάζεται κάποια βελτίωση

Το να δίνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας ανάμεσα σε κάθε βήμα περιποίησης της επιδερμίδας θα λειτουργήσει μόνο αν εφαρμόζετε τα στρώματα αυτά με τη σωστή σειρά: Πρώτα τα προϊόντα με βάση το νερό, όπως οι οροί και τα τονωτικά, και μετά τις κρέμες ματιών και τις ενυδατικές κρέμες με βάση το λάδι. Ως γενικός κανόνας, τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας πρέπει να εφαρμόζονται από την πιο ελαφριά προς την πιο παχιά σύσταση. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας στίγματος.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε πόσα προϊόντα περιποίησης με βάση τη σιλικόνη χρησιμοποιείτε και τη σειρά με την οποία τα χρησιμοποιείτε. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι η διαστρωμάτωση της σιλικόνης πάνω στην ίδια τη σιλικόνη -ή η εφαρμογή πολλών προϊόντων με βάση τη σιλικόνη σε στενή διαδοχή- εμποδίζει το δέρμα να απορροφήσει πλήρως την υγρασία που περνάει. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση της σιλικόνης στο δέρμα, οδηγώντας πιθανότατα σε στίγματα. Τα προϊόντα με βάση τη σιλικόνη περιέχουν συνήθως συστατικά που τελειώνουν σε -κόνε, -σιλοξάνη ή -μεθικόνη μέσα στα δύο έως τρία πρώτα συστατικά που αναφέρονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρώτο συστατικό πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι νερό - αλλά αν ένα από τα πρώτα συστατικά έχει μία από τις παραπάνω καταλήξεις, το προϊόν είναι με βάση τη σιλικόνη και όχι με βάση το νερό.

snapinstaapp-361837314-18397303963037292-7151231696600661869-n-1080.jpg

4. Χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολλά προϊόντα

Έχετε κάνει απολέπιση, έχετε δώσει στο δέρμα σας επαρκή χρόνο για να απορροφήσει κάθε βήμα και έχετε επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης με τη σωστή σειρά, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε το φαινόμενο του pilling. Τι συμβαίνει; Σε αυτή την περίπτωση, ήρθε η ώρα να εξετάσετε πόσα προϊόντα χρησιμοποιείτε.

Tο να συσσωρεύετε πολλά προϊόντα το ένα πάνω στο άλλο αυξάνει την πιθανότητα του pilling. Η επικάλυψη προϊόντος πάνω σε προϊόν μπορεί να κάνει τα πράγματα ολισθηρά και να μην μπορούν να βυθιστούν πλήρως στο δέρμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για βαρύτερα προϊόντα με βάση τα έλαια και τη σιλικόνη, τα οποία τελικά μπορεί να αρχίσουν να απωθούνται μεταξύ τους και να προκαλέσουν το μακιγιάζ που τοποθετείται από πάνω να «τρέξει». 

5. Τα προϊόντα σας είναι μη συμβατά

Αν καμία από τις παραπάνω αιτίες δεν φαίνεται να ταιριάζει στην περίπτωση σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν είναι συμβατά. Η διαστρωμάτωση προϊόντων που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους από άποψη συστατικών είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες του ξεφλουδίσματος του makeup. Εξάλλου, ορισμένα συστατικά απλά δεν αλληλεπιδρούν καλά με άλλα.

Αυτό που προτείνουμε για ακόμη μια φορά είναι να προσέχετε πολύ ποια προϊόντα περιέχουν σιλικόνες ή έλαια, τα οποία μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Όταν αυτά τα διαφορετικά στρώματα μακιγιάζ αρχίζουν να απωθούνται μεταξύ τους, μόλις σύρετε το δάχτυλό σας, θα νιώσετε αυτό το pilling και θα δείτε το μακιγιάζ να βγαίνει αμέσως.