Ένα νέο πολιτιστικό γεγονός έχει ανοίξει από χθες την αυλαία του στην πόλη, μια διοργάνωση ελπιδοφόρα και διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς εστιάζει στη νεανική δημιουργικότητα και έκφραση -τον μοχλό προόδου κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Μιλήσαμε με την project coordinator αυτού του δύσκολου και πολυεπίπεδου εγχειρήματος, Ματούλα Κούτσαρη για τους στόχους που έχει θέσει το φεστιβάλ αλλά και για την ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης.
Τι ακριβώς είναι το #SKG Bridges Festival και πώς προέκυψε η διοργάνωσή του;
To # SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival είναι μια γιορτή πολιτισμού, μια ανοιχτή πλατφόρμα, ένα πενθήμερο ραντεβού της νεανικής δημιουργίας Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μια συνεργασία των πολιτιστικών φορέων της πόλης αλλά και δημιουργικών ομάδων, οι οποίοι επιμελήθηκαν και υλοποίησαν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα 70 εκδηλώσεων σε 22 διαφορετικά σημεία, όπου κανείς βρίσκει όλες τις παραστατικές τέχνες μαζί (μουσική, χορό, περφόρμανς, εκθέσεις, κινηματογράφο, θέατρο). Η διοργάνωση είναι μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Γιατί ένα ακόμη Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη; Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει στο κοινό της πόλης και στους επισκέπτες της;
Η Θεσσαλονίκη αναμφίβολα έχει μια πολύ έντονη και πλούσια πολιτιστική σκηνή. Ήταν ανέκαθεν τόπος έμπνευσης και συνάντησης δημιουργών και καλλιτεχνών. Το #SKG Bridges Festival θέλει να λειτουργήσει ως αυτή η διοργάνωση που θα συγκεντρώσει και θα δώσει χώρο στην νεανική δημιουργία και έκφραση, στους ανερχόμενους καλλιτέχνες και ταυτόχρονα θα παρέχει δωρεάν αυτό το περιεχόμενο στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Έχει διεθνή χαρακτήρα, με σχεδόν 100 καλλιτέχνες από το εξωτερικό ενώ δημιούργησε αυτή την ομπρέλα συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μοναδικό και αναγκαίο για την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Μιλήστε μας λίγο για τον δικό σας ρόλο στο όλο εγχείρημα…
Η θέση του συντονιστή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με την εμπλοκή 7 φορέων και 6 δημιουργικών ομάδων, με περισσότερες από 70 δράσεις σε όλη την πόλη, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, ως ο άνθρωπος που βάζει τα κομμάτια του παζλ στη σωστή τους θέση. Δουλειά μου ήταν να έχω τη γενική εικόνα όλου του Φεστιβάλ, σε θέματα προγραμματισμού, παραγωγής και υλοποίησης έτσι ώστε να μπορώ να υποστηρίζω και να επιλύω προβλήματα όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Το εγχείρημα ήταν όντως δύσκολο μιας και υλοποιείται για πρώτη φορά, αλλά ο επαγγελματισμός και η θετική προσέγγιση όλων των φορέων και των ομάδων έκανε την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ δυνατή.
Οι Γέφυρες επιλέχθηκαν ως λέξη για να παραπέμπουν στην ένωση πολιτιστικών ιδεών και διαφορετικών λαών;
Οι Γέφυρες σηματοδοτούν για το Φεστιβάλ πολλές έννοιες. Τη γεφύρωση των τεχνών, των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, των νέων μεταξύ τους, των φορέων της πόλης. Είναι αναμφίβολα μια λέξη κλειδί που καθρεφτίζει τη βασική ιδέα και χαρακτηρίζει όλη την διοργάνωση.
Η στήριξη των φορέων της πόλης είναι αναμφίβολα θετική και απαραίτητη, ωστόσο ελπιδοφόρα θα ήταν και μια προοπτική εξωστρέφειας πλέον για τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για το Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ έθεσε την εξωστρέφεια από την πολύ αρχή ως στόχο και γραμμή για όλες τις κινήσεις του. Φέτος καταφέραμε να έχουμε στη Θεσσαλονίκη περίπου 100 δημιουργούς από τον ευρωπαϊκό νότο, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις των φορέων και εμπλουτίζουν με αέρα εξωτερικού το πρόγραμμα μας. Εικοσιπέντε νέοι φωτογράφοι από το εξωτερικό συμμετέχουν στις δράσεις του Μουσείου Φωτογραφίας και της Stereosis, καλεσμένοι καλλιτέχνες από την Ιταλία, την Αλβανία, την Γαλλία συμμετέχουν στις δράσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και περίπου 50 μουσικοί και σπουδαστές Ωδείων και μουσικών σχολών του εξωτερικού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συναυλίες αλλά και θα ζυμωθούν με Έλληνες δημιουργούς σε εργαστήρια και masterclasses. Φιλοδοξούμε στις επόμενες διοργανώσεις να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή καλλιτεχνών αλλά και επισκεπτών στην πόλη από το εξωτερικό.
Ποια είναι τα highlights που προτείνετε στους αναγνώστες μας, οι εκδηλώσεις που πιστεύετε ότι θα κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση και δεν πρέπει να τις χάσουν;
Η κάθε μια εκδήλωση του Φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία για το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα του προγράμματος. Μουσικές σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, ψηφιακή φωτογραφική έκθεση, ξεναγήσεις και περφόρμανς, σινεμά και θέατρο ανοιχτό στο κοινό, συμβάλουν όλα στο υψηλό πολιτιστικό αποτέλεσμα του #SKG Bridges Festival. Με ιδιαίτερη χαρά όμως καλωσορίζουμε δράσεις στους δρόμους και τις πλατείες της Θεσσαλονίκης, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως Επταπύργιο, Μπέη Χαμάμ, Ρωμαϊκή Αγορά και Ροτόντα.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το Φεστιβάλ στην πρώτη του διοργάνωση και τι εύχεστε να πετύχετε;
Το μήνυμα δεν είναι σίγουρα μόνο ένα. Αλλά αν θα θέλαμε να δώσουμε κάπου έμφαση, θα έλεγα ότι ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τέτοιος θεσμός, τον οποίο η ίδια η πόλη θα αναζητά, θα του δίνει τη δυναμική να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσεται με γνώμονα τις βασικές αρχές του, δηλαδή τη νεανικότητα, την εξωστρέφεια, τη δωρεάν παροχή πολιτιστικών δράσεων στο κοινό αλλά και τη σύμπραξη πρωτοβουλιών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Info: Το #SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Cover Photo: Altay Tuz, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης