fbpixel

Search icon
Search
5 φυτά που θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε ένα υγιές περιβάλλον
WELLNESS

5 φυτά που θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε ένα υγιές περιβάλλον

Οι προτάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας


Η τοποθέτηση φυτών εντός του οικιακού ή και εργασιακού περιβάλλοντος πέρα από τη διακοσμητική ανανέωση που χαρίζουν στο χώρο, καλλιεργούν το κομμάτι της υπευθυνότητας εντός μας, διότι μαθαίνουμε να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι φροντίζοντάς τα, όπως θα κάναμε με ένα παιδί. Εκτός από αυτά έχουν και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης περιορίζουν τα επίπεδα άγχους μας, αυξάνουν την παραγωγικότητα και ενδυναμώνουν τη συγκέντρωση μας. Έρευνα μάλιστα της NASA, έδειξε ότι τα φυτά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και να απομακρύνουν τις τοξίνες. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα περισσότερο παραγωγικό περιβάλλον για να εργάζεστε ή να ζείτε, υπάρχουν 5 φυτά που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ανακαλύψτε ποια είναι τα φυτά που θα αλλάξουν την καθημερινότητά σας!

ΖΖ Plant

shutterstock-1053699683.jpg

Zamioculcas zamiifolia. Εν συντομία Ζάμια. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Η Ζάμια μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε εντελώς σκοτεινό είτε σε πιο φωτεινό μέρος. Οι απαιτήσεις της ελάχιστες αναφορικά με τη φροντίδα της. Είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό απέναντι στην ξηρασία και μια ιδιότητά της είναι ο αποτελεσματικός καθαρισμός που προσφέρει στην ατμόσφαιρα του χώρου σας. Είναι η κατάλληλη επιλογή για «ξηρούς» χώρους, όπως είναι τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους και δεν εισχωρούν οι ακτίνες του ήλιου εύκολα στο δωμάτιο.

Golden Neon Pothos

7f5086de-cb0b-4a3f-81ed-6c0a35f47651.jpeg

Ο χρυσός πόθος ξεχωρίζει για τα μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα του, τα οποία πλησιάζουν την απόχρωση του κίτρινου. Αντέχει και χαμηλότερες εντάσεις φωτισμού, όντας άκρως εντυπωσιακός όταν χρησιμοποιείται ως κρεμαστό φυτό. Ωστόσο, αν το φύλλωμα αρχίζει να γίνεται καφέ, μεταφέρετε το φυτό σε πιο φωτεινό μέρος. Ιδιαίτερη ικανότητά του είναι η απορρόφηση των επιβλαβών αερίων σε εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα έχει ταξινομηθεί από τη NASA ως ένα από τα 10 καλύτερα φυτά που φιλτράρουν την ατμόσφαιρα.

Snake Plant

shutterstock-1305891874.jpg

Snake Plant ή γνωστό και ως Σανσεβιέρια. Τροπικό φυτό, ιδανικό για χώρους με σύγχρονη διακόσμηση. Έχει λεπτά, όρθια φύλλα με ακανόνιστη λωρίδα που μοιάζει με το δέρμα ενός ερπετού. Επιβιώνει σε συνθήκες ξηρασίας, καθώς αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού στο φύλλωμά του. Έτσι ελαχιστοποιείται και η ανάγκη του για πότισμα. Πρόκειται για ένα φυτό που χρειάζεται από μέτριο έως καλό φωτισμό για να πραγματοποιηθεί η φωτοσύνθεση και να μπορέσει να καθαρίσει τον αέρα στο χώρο σας. Ιδανικό για το σπίτι και το γραφείο.

Chinese money plant

shutterstock-1024781185.jpg

Πρόκειται για το δημοφιλές instagram-μικό φυτό Pilea Peperomioides, ευρέως γνωστό ως Chinese money plant aka το φυτό της καλής τύχης. Έχει λεία, στρογγυλά, σαρκώδη, πράσινα φύλλα σε μακριούς μίσχους. Είναι απίστευτα εύκολο στη φροντίδα, αρκεί να του παρέχετε άφθονο φως του ήλιου. Αποτελεί ένα πολυετές βότανο της Ασίας, το οποίο προέρχεται από την επαρχία Yunnan στη νότια Κίνα, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Το κατάλληλο φυτό για όσους αναζητούν την κομψότητα. Άκρως ντελικάτο και μοντέρνο. Ταιριάζει σε κάθε μινιμάλ διακόσμηση εσωτερικού χώρου, ενώ πιστεύεται ότι φέρνει τύχη.

Heart leaf - Φυλλόδεντρο

shutterstock-1767258785.jpg

Το Philodendron scandens είναι γνωστό ως «Φύλλο καρδιά», λόγω του σχήματος του φύλλου του. Σικ και φινετσάτο, εύκολο στην καλλιέργειά του, μεγαλώνει αρκετά, είναι αναρριχώμενο και μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε κρεμαστό καλάθι είτε σε ράφι. Μερικά χαρακτηριστικά του είναι ότι δέχεται το ακανόνιστο πότισμα και κάθε συνθήκη φωτισμού, με μοναδική προϋπόθεση να μην έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Ιδανικό φυτό για γραφεία ή άλλους εσωτερικούς χώρους. Τέλος, μπορεί να επωφεληθεί από το περιστασιακό κλάδεμα για να αποκτήσει ελαφρώς πιο έντονο φύλλωμα.

Tip: Κρεμάστε αρκετά φυτά μαζί δημιουργώντας μια ζωντανή, πράσινη «κουρτίνα».

Extra tips περιποίησης

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας. Να θυμάστε ότι αν τους δώσετε αγάπη, ακολουθώντας το πρόγραμμα ποτίσματος και τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο, θα σας επιστρέψουν αυτή την αγάπη, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από τις ρυπογόνες ουσίες, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής σας και ομορφαίνοντας το χώρο σας.

1. Επιλέξτε το φυτό σας, ανάλογα με το πόσο φωτεινό είναι το μέρος που επιθυμείτε να το τοποθετήσετε.

2. Με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί ή βαποριζατέρ, καθαρίστε προσεκτικά ή ψεκάστε αντίστοιχα, την επιφάνεια του φυλλώματος, ώστε να φύγει η σκόνη που έχει συσσωρευτεί.

3. Αν είστε πολυάσχολο άτομο που λείπει για ώρες από το σπίτι, προτιμήστε ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία. Αντίθετα, εάν βρίσκεστε τον περισσότερο χρόνο σπίτι σας, επιλέξτε φυτά που θα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από εσάς.

4. Μη φοβηθείτε να κόψετε το παλαιότερο φύλλωμα.

5. Εάν το πρωί απολαμβάνετε σκέτο καφέ, μην πετάξετε το κατακάθι του. Προσθέστε λίγο νερό και τοποθετήστε το στην επιφάνεια του χώματος. Η οξύτητα από τον καφέ θα βοηθήσει το PH του εδάφους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός περισσότερο υγιούς φυτού.