fbpixel

Search icon
Search
5+2 φουτουριστικά αεροδρόμια που αξίζει να επισκεφτείτε
ESCAPE

5+2 φουτουριστικά αεροδρόμια που αξίζει να επισκεφτείτε

Κτίρια και εγκαταστάσεις βγαλμένα από το μέλλον σας προκαλούν να τα εξερευνήσετε


Τα αγχωτικά σημεία ελέγχου ασφαλείας, αλλά και οι συνωστισμένοι διάδρομοι των αεροδρομίων μπορούν συχνά να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάθεση σας να ταξιδέψετε, καθώς και να γνωρίσετε νέους κόσμους. Πράγματι, οι ατελείωτες ώρες αναμονής παγκοσμίως κοστίζουν σε πολλές αεροπορικές εταιρείες αγανακτισμένους πελάτες -οι οποίοι περνούν δυσάρεστα στις διαδρομές τους, καταπιεσμένοι στις αχανείς και γκρίζες εγκαταστάσεις των περισσοτέρων αεροδρομίων.

Πλέον, ο φουτουριστικός σχεδιασμός αποτελεί μονόδρομο, αφού εισάγει νέα δεδομένα στο interior design μεγάλων και δημοσίων κτιρίων, με ιδιαίτερα ανοδική πορεία σε χώρες, όπως η Κίνα και φυσικά η πρωτεύουσα της νέας τεχνολογίας, η Σιγκαπούρη. Ανακαλύψτε τα πιο ευφάνταστα αεροδρόμια του πλανήτη, ορισμένα από τα οποία καταγράφουν ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, αυτό της Κωνσταντινούπολης, αλλά και του εντυπωσιακότερου εσωτερικού καταρράκτη, αυτόν στη νέα πτέρυγα «Jewel Changi», του αεροδρομίου της Σιγκαπούρης.

Ανεξάρτητα από το τι ταιριάζει στο στιλ σας, τα συγκεκριμένα αεροδρόμια εγγυώνται μια πρωτόγνωρη ταξιδιωτική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ilan & Asaf Ramon, Ισραήλ

futuristic-airports-lVDKa.jpg

Το αεροδρόμιο Ilan & Asaf Ramon αποτελεί ένα σύγχρονο σχεδιαστικό «θαύμα» στη μέση της άγονης ερήμου Negev, λίγο έξω από την πόλη Eilat, στο Ισραήλ. Το επιβλητικό κτίριο των 473,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σχεδιάστηκε και κτίστηκε από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Amir Mann-Ami Shinar και Moshe Tzur είναι μια όαση φουτουριστικού design, χάρη στις ηλιόλουστες αυλές του, τις μεγάλες τζαμαρίες του, που εκτείνονται ως την κορυφή. Επιπρόσθετη ομορφιά χαρίζει το λευκό επιβλητικό πάνελ αλουμινίου, το οποίο δεσπόζει στο εξωτερικό του αεροδρομίου, όπου και αντανακλούν οι έντονες ακτίνες του ήλιου, δημιουργώντας ένα μοναδικό εφέ χρωμάτων.

Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, Τουρκία

futuristic-airports-PVQb5.jpg

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο χώρο των εντυπωσιακά σύγχρονων αεροδρομίων, το Istanbul Airport πρόκειται να γίνει μεγαλύτερο κι από το Manhattan, όταν ολοκληρωθεί το 2027. Η διαρρύθμιση του είναι εμπνευσμένη από την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των πόλεων. Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς το ονειρευόταν η αρχιτεκτονική εταιρεία Grimshaw, που εδρεύει στο Λονδίνο. Σήμα-κατατεθέν του: ο πύργος ελέγχου του μοιάζει με τουλίπα, το εθνικό λουλούδι της Τουρκίας, και η κύρια αίθουσα διέλευσης αερογραμμών, που έχει αναφορές στα μαγικά Στενά του Βοσπόρου.

Διεθνές Αεροδρόμιο Πεκίνου Daxing, Κίνα

futuristic-airports-wkPIH.jpg

Ανοίγοντας τις πόρτες του τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αεροδρόμιο του Πεκίνου -ωδή στο φουτουριστικό σχεδιασμό, εκτείνεται στα 7,5 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και πρόκειται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο αερολιμένα στον κόσμο, ο οποίος στο μέλλον θα εξυπηρετεί έως και 100 εκατομμύρια επιβάτες. Η ομάδα της διακεκριμένης αρχιτέκτονα Zaha Hadid σχεδίασε το αεροδρόμιο που θυμίζει αστερία, έχοντας στο μυαλό της την απόδοση αισθητικής κομψότητας, σε συνδυασμό με πολλά παράλληλα χρηστικά στοιχεία.

Extra Points: Το ευέλικτο σχέδιο του δαπέδου του μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την κυκλοφορία, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός υψηλής ταχύτητας, Gao Tie, θα συνδεθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις για εύκολη πρόσβαση.

Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη

futuristic-airports-8XWDE.jpg

Οι αρχιτέκτονες του θρυλικού γραφείου Safdie –τα μεγάλα μυαλά πίσω από τη σχεδιαστική ιδέα του εντυπωσιακού ξενοδοχείου Marina Bay Sands Singapore- πρωτοστάτησαν στο οικολογικό όραμα, που διέκρινε από την αρχή το φουτουριστικό αεροδρόμιο Changi. Το κύριο χαρακτηριστικό του: ο δημοφιλής «Jewel Changi», ένας επαναστατικός αεροπορικός σταθμός, που θυμίζει ένα σύγχρονο κήπο της Εδέμ και εντυπωσιάζει με τον υψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη στον κόσμο, ο οποίος μοιάζει να «εκτοξεύεται» από την κορυφή του χαλύβδινου θόλου του. Μέσα στην αίθουσα λειτουργεί ένα ζωντανό θερμοκήπιο, ενώ στο επάνω επίπεδο βρίσκεται το λεγόμενο Canopy Park -ένα συγκρότημα κήπων,13.000 τετραγωνικών μέτρων, στα οποία εκτείνονται μονοπάτια πεζοπορίας, παιδικές χαρές και ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Μάλιστα, στο εγγύς μέλλον το αεροδρόμιο θα διαθέτει 280 καταστήματα, εστιατόρια και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο.

Διεθνές Αεροδρόμιο του Κουβέιτ, Μέση Ανατολή

futuristic-airports-dAeoa.jpg

Ο βραβευμένος Βρετανός αρχιτέκτονας Norman Foster είναι υπεύθυνος για το υπερσύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ. Χτισμένο με σκοπό να αντέχει μερικές από τις πιο καυτές και υψηλές θερμοκρασίες στη γη –η κυρίως δομή του κλιμακώνεται γύρω από ένα δωμάτιο 80 ποδιών, που διαθέτει ειδικούς φεγγίτες, φωτίζοντας τις αίθουσές του και απορροφώντας άμεση ακτινοβολία, μέσω ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το συνολικό έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, στοχεύει στην απόκτηση της λεγόμενης «LEED Gold» σφραγίδας -πιστοποίηση που αφορά την ενεργειακή και περιβαντολλογική υπεροχή. Κάτι τέτοιο, θα αποδοθεί πρώτη φορά σ’ ένα κτίριο αεροδρομίου.

Διεθνές Αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνη Louis Armstrong, Λουιζιάνα

futuristic-airports-xA7hu.jpg

Ο τερματικός σταθμός του Διεθνούς Αεροδρομίου της Νέας Ορλεάνης κοστολογείται στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και ολοκληρώνεται το προσεχές φθινόπωρο. Το πλήρες έργο αποτελεί μια περιοχή 987 τετραγωνικών ποδιών, η οποία συμπεριλαμβάνει τρεις αίθουσες, 35 πύλες και ένα τριώροφο αίθριο χώρο. Ωστόσο, λένε ότι η ομορφιά βρίσκεται στις λεπτομέρειες: ο σχεδιασμός του πρωτοποριακού αεροδρομίου αποδίδει φόρο τιμής συνολικά στην Νέα Ορλεάνη, ξεχωρίζοντας για τις καμπυλωτές τέντες του, τους γυάλινους τοίχους και το δάπεδο, που απεικονίζει τις στροφές που σχηματίζει το Δέλτα του ποταμού Μισισιπή. Μάλιστα, προσεχώς θα υπάρξουν pop-up παραστάσεις σε όλο το τερματικό σταθμό, ενώ στον αίθριο κήπο του, θα παίζει Jazz ζωντανή μουσική.

Διεθνές Αεροδρόμιο Tocumen, Παναμάς

futuristic-airports-SV8iN.jpg

Όταν «άνοιξε» τις πόρτες του τον περασμένο Ιανουάριο, το σχεδιαστικά σύγχρονο αεροδρόμιο, που ακούει στο όνομα Tocumen θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο. Το κομψό οικοδόμημα -που δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Norman Foster- δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αντικατοπτρίζει το landscape του Παναμά και φέρνει την αίσθηση του πλούσιου τοπίου του σε σχεδόν όλους εσωτερικούς χώρους. Στην καρδιά του κεντρικού υπόστεγου των αεροπλάνων, υπάρχει ένας «ζωντανός» κήπος, αποτελούμενος με χλωρίδα από τα τροπικά δάση της περιοχής.