fbpixel

Search icon
Search
3  τροφές που αν τις καταναλώσετε το πρωί αδυνατίζουν
WELLNESS

3 τροφές που αν τις καταναλώσετε το πρωί αδυνατίζουν

Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε το αγαπημένο σας γεύμα


Ξεκινώντας τη μέρα σας με υγιεινά πρωινά γεύματα μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να κρατήσετε την πείνα μακριά και να χάσετε βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιστοί οπαδοί του πρωινού τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και οι άνθρωποι πετυχαίνουν να χάνουν βάρος -και να το διατηρούν- όταν τρώνε πρωινό. Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρώτο γεύμα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα μείγμα πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών που θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα σας τροφοδοτήσουν με «καύσιμα» για το υπόλοιπο της ημέρας σας.

1. Raspberries

armin-djuhic-xmhiijbzcjo-unsplash.jpg

Ένα φλιτζάνι σμέουρα προσφέρει 8 γραμμάρια φυτικών ινών (δηλαδή υπερδιπλάσια ποσότητα από αυτή που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι φράουλες και περίπου την ίδια ποσότητα σε ένα φλιτζάνι ορισμένα είδη φασολιών). Τι είναι τόσο σπουδαίο σε όλες αυτές τις φυτικές ίνες; Πρόσφατη έρευνα στο Journal of Nutrition προτείνει την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών ως έναν τρόπο πρόληψης της αύξησης του σωματικού βάρους ή ακόμη και αποτελεσματικού αδυνατίσματος. Κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενίσχυση των φυτικών ινών κατά 8 γραμμάρια για κάθε 1.000 θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους περίπου 4 ½ κιλά.

2. Βρώμη

micheile-dot-com-vacetk0zhnm-unsplash.jpg

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Σίγουρα! Η βρώμη μπορεί να το κάνει αυτό με δύο τρόπους. Πρώτον, είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Δεύτερον, μια μελέτη του 2016 ανέφερε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού με υδατάνθρακες «βραδείας απελευθέρωσης», όπως η βρώμη ή τα δημητριακά, τρεις ώρες πριν από την άσκηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερο λίπος. Πώς; Η κατανάλωσή τους δεν ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα τόσο πολύ όσο αυτή επεξεργασμένων υδατανθράκων. Με τη σειρά τους, τα επίπεδα ινσουλίνης δεν ανεβαίνουν τόσο πολύ. Επειδή η ινσουλίνη παίζει ρόλο στο να δίνει σήμα στο σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας βοηθήσουν να το κάψετε.

3. Αυγά

viktor-nikolaienko-e1eqa7covg4-unsplash.jpg

Ένα μεγάλο αυγό διαθέτει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 72 θερμίδες. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, η πρωτεΐνη σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά για πρωινό ένιωθαν πλήρεις για περισσότερο χρόνο και έχασαν υπερδιπλάσιο βάρος από εκείνους που έπαιρναν την ίδια ποσότητα θερμίδων από ένα κουλούρι για πρωινό.

Κι ενώ τρώγοντας μόνο ασπράδια αυγών θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε θερμίδες, θα χάσετε επίσης τη μισή πρωτεΐνη (περίπου 3 γραμμάρια βρίσκονται στον κρόκο), γεγονός που συμβάλλει στο να γίνουν τα αυγά μια δυναμική επιλογή για το πρώτο γεύμα της μέρας. Επιπλέον, ο κρόκος είναι πλούσιος σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια.