fbpixel

Search icon
Search
3 συνταγές με κιμά χωρίς καθόλου κρέας
TASTE

3 συνταγές με κιμά χωρίς καθόλου κρέας

Γεύσεις που θα καταπλήξουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς


Κι ενώ η vegan διατροφή μπαίνει ολοένα και πιο συχνά στη ζωή, πολλές και διαφορετικές πεντανόστιμες συνταγές και εναλλακτικές κάνουν την εμφάνισή τους. Η αλήθεια είναι πως το κρέας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της διατροφής μας και δεν είναι εύκολο να το αποφύγουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Μία από τις αγαπημένες μας γεύσεις είναι ο κιμάς, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με πολλά από τα φαγητά που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να λατρεύουμε ως ενήλικες. Μακαρόνια με κιμά, λαχανοντολμάδες, μουσακάς κ.ά. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να γεύεστε όλες αυτές τις συνταγές χωρίς να υπάρχει ίχνος κρέατος. 

Συνεχίστε παρακάτω και ανακαλύψτε 3 λαχταριστές και απόλυτα vegan επιλογές με κιμά!

Vegan μακαρόνια με κιμά

vegan-makaronia-768x645-1.jpg

Υλικά

  • 250 γραµ. σπαγγέτι
  • 250 γραµ. φυτικό κιμά (κατεψυγμένο)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γραµ. ντοματίνια μακρόστενα
  • 250 γραµ. ντοματάκια κον κασέ
  • 500 γραµ. νερό ζεστό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αλεσμένη αμυγδαλόψυχα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να γίνει διάφανο, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του για 1λεπτό. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. Τοποθετούμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το καρότο. Προσθέτουμε τον φυτικό κιμά κι ανακατεύουμε. Βάζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το ζεστό νερό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά. Αφήνουμε τα μπαχαρικά, κανέλα και δαφνόφυλλο να αρωματίσουν την μακαρονάδα για 2-3 λεπτά και τα αφαιρούμε. Ανακατεύουμε τακτικά τα vegan μακαρόνια με κιμά. Τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Σερβίρουμε την ζουμερή μακαρονάδα με κιμά σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο. Αν θέλουμε ακόμα πιο ζουμερή σάλτσα στα vegan μακαρόνια με κιμά προσθέτουμε λίγο βραστό νερό στο τελείωμα κι ανακατεύουμε. Έτσι η σάλτσα μας θα γίνει ακόμα πιο λαχταριστή. 

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου 

Λαχανοντολμάδες με κιμά μανιταριού σε λεμονάτη σάλτσα

laxanontolmades-manitari-051-1200x800.jpg

Υλικά 

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο αφράτο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. πλιγούρι
  • ½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (κρατάμε τα κοτσάνια στην άκρη)
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο (κρατάμε τα κοτσάνια στην άκρη)
  • 2 κ.σ.υγρό ζωμό λαχανικών 
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για την σάλτσα

  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με το λάχανο βάζοντας μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Υπολογίζουμε το νερό να καλύπτει απλά το μεγαλύτερο μέρος του λάχανου. Κόβουμε το κοτσάνι δημιουργώντας έναν κώνο στην βάση του λάχανου. Το τοποθετούμε με προσοχή στην κατσαρόλα με την μεριά που ήταν το κοτσάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ξεκολλάμε με προσοχή τα 5-6 εξωτερικά φύλλα του λάχανου με τη βοήθεια μιας λαβίδας και τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία βγάζοντας όλα τα μεγάλα φύλλα του λάχανου. Μόλις φτάσουμε στην καρδιά σταματάμε καθώς δεν μπορούμε να τυλίξουμε τα μικρά φύλλα. Αφαιρούμε το λάχανο από την κατσαρόλα αφήνουμε το νερό να ξαναβράσει και ζεματίζουμε τα φύλλα του λάχανου για 3-4 λεπτά. Για να καταλάβετε καλά την διαδικασία, δείτε το βίντεο εδώ. Για την γέμιση βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει καλά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χάνουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πλιγούρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και το απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κεντρικό νεύρο, κόβοντας το φύλλο στα δύο. Βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη ενός κομματιού φύλλου και τυλίγουμε τον ντολμά σχετικά σφιχτά (αφήνοντας όμως περιθώριο στο πλιγούρι να φουσκώσει), γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα πριν φτάσουμε στο τέλος. Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα τα κοτσάνια απο τον μαϊντανό και τον άνηθο και φτιάχνουμε μία στρώση με λαχανόφυλλα από την καρδιά του μαρουλιού ή από φύλλα που μας σκίστηκαν. Τοποθετούμε πολύ σφιχτά τους λαχανοντολμάδες σε 2-3 στρώσεις. Τους καλύπτουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα ακόμα πυρίμαχο σκεύος (πχ. μπολ) το οποίο γεμίζουμε νερό. Ανακατεύουμε το νερό με τον υγρό ζωμό λαχανικών και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες. Θα πρέπει ο ζωμός να καλύπτει το πιάτο. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 50 λεπτά με 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν τελειώσουν οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε το πιάτο και ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε 5-6 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό που βράζουν οι λαχανοντολμάδες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, κλείνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά κουνώντας από τα χερούλια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για 30 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγή: Madame Ginger 

Λαχματζούν με κιμά σόγιας

56ce69667669db80737dec7a457c2044-s.jpg

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μαγιά, ξερή
  • 150 ml νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 230 γρ. κιμά σόγιας
  • 140 γρ. κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
  • 140 γρ. κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κ.γ. ραζ ελ χανούτ
  • 600 ml νερό, βραστό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Για το ραζ ελ χανούτ

  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • ¾ κ.γ. πιπέρι, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 1 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση 

Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το μείγμα με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει. Εκτέλεση για το μείγμα μπαχαρικών ραζ ελ χανούτ: Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη. Εκτέλεση για τη γέμιση: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το βραστό νερό, τον κιμά σόγιας και τον αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Αμέσως μετά, προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε και αυτά για 1-2 λεπτά. Ύστερα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο του σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά σόγιας, προσθέτουμε το ραζ ελ χανούτ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Σύνθεση

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχουμε αλευρώσει και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα 30X20 εκ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου ανάποδα μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να πυρώσει. Μόλις πυρώσει, αφαιρούμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή λίγο σιμιγδάλι, τοποθετούμε πάνω το ένα κομμάτι ζύμης, πάνω του αδειάζουμε λίγο από τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού αφήνοντας περιμετρικά κενό 1-2 εκ. Κατόπιν, ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα λαχματζούν. Τέλος, σερβίρουμε προσθέτοντας από πάνω ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.

Συνταγή: Γιώργος Τσούλης