fbpixel

Search icon
Search
Detox από το smartphone σας: Πώς θα το πετύχετε
WELLNESS

Detox από το smartphone σας: Πώς θα το πετύχετε

Κι όμως μπορείτε να τα καταφέρετε!


Ζώντας σε εποχές που οι ψηφιακές πλατφόρμες εξελίσσονται διαρκώς και η τεχνολογία τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, η στάση όλων μας απέναντι στους νέους smart ρυθμούς της ζωής συμφιλιώνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια -ειδικά για τη νέα γενιά ανθρώπων. Το καλοκαίρι στέκεται ως η ιδανική εποχή για να αφήσουμε για λίγο τη «διαδικτυακή» μας παρουσία, και γιατί όχι να κάνουμε και το λεγόμενο detox από το κινητό μας. Παρακάτω σας δείχνουμε πώς θα το πετύχετε! 

Know your limits 

shutterstock-328854113.jpg

Πριν πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε το digital detox, καλό θα είναι να βρείτε τα σημεία στα οποία νιώθετε ότι υπερβαίνετε τα όριά σας και ξεπερνάτε τις πραγματικές σας ανάγκες. Εστιάστε σε αυτά, λοιπόν, και κατανοήστε πόσο εύκολα επηρεάζεστε από όσα εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού σας καθημερινά και σας «γεννούν» την επιθυμία να τα αποκτήσετε -χωρίς να τα έχετε πραγματικά ανάγκη. Είναι αλήθεια, πως στον κόσμο του διαδικτύου οι χρήστες κατακλύζονται από πληθώρα πληροφοριών, μέσα από διαφημιζόμενα προϊόντα που τους ωθούν σε περιττές αγορές, απλά και μόνο επειδή η παρουσίασή τους έχει τον τρόπο να λανσάρει μια ιδανική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν μόνο εάν τα αγοράσουν. Κι όμως, δεν είναι έτσι κι εσείς καλείστε να το συνειδητοποιήσετε όσο πιο έγκαιρα γίνεται! Από εδώ και στο εξής, οφείλετε να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή και τις στιγμές που νιώθετε ότι πέφτετε στην παγίδα του marketing, να κάνετε σύμμαχό σας το close button της συσκευή σας, έτσι ώστε να αποφύγετε μια ακόμα άχρηστη αγορά -για εκείνη τη στιγμή και για πάντα.

Turn “off” notifications 

shutterstock-507764968.jpg

Η ήχος των notifications έχει τον τρόπο να σας προκαλεί σύγχυση κάθε φορά που τον ακούτε -είτε από τη δική σας συσκευή είτε από κάποια άλλη. Η απενεργοποίηση αυτών αποτελεί μονόδρομο για να ένα πετυχημένο detox! Εάν η δουλειά σας απαιτεί να έχετε συχνή επαφή με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ή σε περίπτωση που πρέπει να τσεκάρετε διαρκώς τα mails σας, καλό θα ήταν να ορίσετε ένα χρονικό περιθώριο κατά το οποίο θα δουλεύετε μέσω του κινητού ή του υπολογιστή σας, χωρίς όμως να το υπερβαίνετε. Δείτε πόσος χρόνος απαιτείται για να καλύψετε τις ηλεκτρονικές υποχρεώσεις σας και διαμορφώστε το πρόγραμμά σας, φροντίζοντας να παραμείνετε πιστοί σε αυτό. Έτσι, θα ξεφύγετε από το να έχετε το νου σας συνεχώς στο κινητό και δε θα πανικοβάλλεστε κάθε φορά που ακούτε τη δόνηση ή φωτίζει η οθόνη σας.

Back to basics 

shutterstock-412250296.jpg

Σαφώς και οι ψηφιακές πλατφόρμες εξυπηρετούν στην άμεση ενημέρωση, με τις ειδήσεις στα sites να τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό! Το γεγονός αυτό έχει κάνει τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών ανά τον κόσμο να στρέψει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στη διαδικτυακή ενημέρωση, χάρη στην εύκολη πρόσβαση και με αποτέλεσμα να είναι, πλέον, ελάχιστοι αυτοί που ενημερώνονται ευλαβικά από τα παραδοσιακά μέσα. Χωρίς να είναι εφικτή η απόλυτη υιοθέτηση ενός νέου τρόπος άντλησης πληροφοριών μιας κι έχουμε περάσει σε νέα δεδομένα, ορθό και σίγουρα βοηθητικό ως προς την προσπάθειά σας θα ήταν η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, αφήνοντας λίγο -ή και πολύ- τη συνεχή ροή των διαδικτυακών ειδήσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα απαλλαγείτε κι από τα fake news που στοιχειώνουν την εποχή μας!

New activities

shutterstock-672474628.jpg

Πάει καιρός από τότε που η τεχνολογία δεν προχωρούσε με τόσο γοργά βήματα και οι ρυθμοί ζωής πλαισιώνονταν από δημιουργικές ασχολίες. Θυμηθείτε, λοιπόν, τις εποχές -όσο μακριά κι αν είναι- που στρέφατε το ενδιαφέρον σας σε πράγματα που δεν περιλάμβαναν τα social media και την τεχνολογία γενικότερα και προσπαθήστε να τις φέρετε στο σήμερα. Μια καλή ιδέα να χαθείτε στις σελίδες ενός βιβλίο, διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς σας ορίζοντες και ταξιδεύοντας σε έναν άλλο κόσμο. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να καταπιαστείτε με κάτι πιο fun, κάντε πραγματικότητα το χόμπι των ονείρων σας που μέχρι τώρα δε βρίσκατε το χρόνο. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε στο πρόγραμμά τη γυμναστική που πάντα αναβάλλατε και να αντλήσετε, έτσι, ενέργεια και αναζωογόνηση. Ίσως ήρθε η ώρα να πείτε «ναι» και σε extreme sports!