fbpixel

Search icon
Search
Υπερβολική αισιοδοξία: μήπως τελικά βλάπτει την καθημερινότητά σας;
PSYCHOLOGY

Υπερβολική αισιοδοξία: μήπως τελικά βλάπτει την καθημερινότητά σας;

Τι σημαίνει για τη ζωή σας ο όρος toxic positivity


Όταν η ζωή μας δίνει τα λεμόνια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα χρησιμοποιήσουμε κάνοντας λεμονάδα. Σωστά; Αυτό είναι μεταξύ άλλων ένα από τα πολλά motivational μηνύματα που βρίσκονται παντού κατακλύζοντας τις οθόνες των κινητών αλλά και τη ζωή μας. Παρόλα αυτά, το υπερβολικά αισιόδοξο state of mind αποδεικνύεται πως μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. 

Δημιουργώντας προσωπεία και προσπαθώντας μέσα από εξευγενισμένες καταστάσεις να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη πραγματικότητα δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε καταλήξει να ακολουθούμε το trend της εποχής. Αυτό δηλαδή που ορίζει πως όλα γύρω μας, πρέπει να μοιάζουν -ακόμη και αν δεν είναι-...ιδανικά!

aisiodoksia.jpg

Toxic Positivity

Τον όρο toxic positivity τον εισήγαγε -τον τελευταίο καιρό- η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman αναφέροντας πως το να σχηματίζετε ένα χαρούμενο χαμόγελο δεν είναι πάντα η καλύτερη κίνηση. Τόσο για την ψυχολογία σας , όσο και για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Πιο συγκεκριμένα, παραθέτοντας σταθερά αισιόδοξες σκέψεις στους φίλους αλλά και στην οικογένειά, είναι πιθανόν να ξεκινήσουν όλοι να σας αντιλαμβάνονται ως άτομα τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καταστάσεις. Ακόμη, η θεραπεύτρια Tyra Gardner, ειδική σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, έχει αναφέρει πως η αγνόησή των συναισθημάτων πόνου μπορεί ακόμη και να απομακρύνει τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. 

Good vibes only

Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που μια φράση όπως το "Good vibes only" ή το "Focus on the positive" σας έκανε να νιώσετε πως οφείλετε να αντεπαξέλθετε σε ένα mantra που δεν σας ταιριάζει. Το άγχος για τα οικονομικά, τα ζητήματα σχέσεων καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντιμετωπίζετε θα πρέπει να το επεξεργάζεστε μέσω την συναισθημάτων που σας δημιουργούν. Η αγνόηση του προβλήματος ή η ηθελημένη παρουσίαση των καταστάσεων σε μια ωραιοποιημένη μορφή τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια μεταγενέστερη αποτυχία. Άλλωστε, είναι γνωστό πως κάθε κατάσταση για να οδηγηθεί στη "λύση" περνάει μέσα από ορισμένα στάδια. Πρώτα από όλα δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό σας για να φτάσετε τελικά σε ένα συνειδητοποιημένο και εσωτερικότερο "Good vibes only". Όχι σε κάτι που θα μοιάζει με μια εξωτερικώς επιβεβλημένη ευτυχία.

aisiodoksia-1.jpg

Other's matter

Φυσικά, όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν αφορούν μόνο τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεστε τις δικές σας αλήθειες, αλλά έγκεινται και στο πως διαχειρίζεστε οτιδήποτε ακούτε από τους γύρω σας. Ξεκινώντας από τη βάση των ζητημάτων που αφορούν αυτούς που αγαπάτε είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως συχνά ξεχνάτε να υπολογίσετε το γεγονός πως όταν κάποιος αποφασίζει να σας μιλήσει δε σημαίνει απαραιτήτως πως επιθυμεί να του δώσετε μια λύση. Μερικές φορές οι άνθρωποι χρειάζονται απλώς έναν ακροατή. Έτσι, τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εσείς επιθυμείτε να περάσετε μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάστε να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και να εστιάσετε στην απλή αναγνώρισή της κάθε ανησυχίας αυτών που αγαπάτε αφήνοντάς τους να γνωρίζουν ότι είστε εκεί γι 'αυτούς. Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το να προσφέρετε χαρά σε ανθρώπους που γεμίζουν τη ζωή σας.

Finally

H σχέση σας με τον εαυτό σας αλλά και με τους γύρω σας είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για αυτό οφείλετε να είστε συνεπείς. Αγκαλιάστε τα συναισθήματα και τις ατέλειες σας, παραμείνετε ανοιχτοί σε οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε και μην προσπαθείτε να καλύψετε αυτά που σας στεναχωρούν με θετικά mantra. Είναι ok το να μην είστε ανά πάσα στιγμή καλά, είναι ok να νιώθετε πως ακόμη και να κάνετε "Focus on the positive" θα πρέπει αυτά που παραμένουν αρνητικά να τα αλλάξετε ή να τα αποδεχτείτε.

Η μανία των social media έχει δημιουργήσει σε αρκετούς ανθρώπους την εντύπωση μιας εξευγενισμένης εικόνας της πραγματικότητας γεννώντας την ανάγκη για συνεχή βελτίωση. Ανακαλύψτε τα δικά σας όρια και πείτε ευλαβικά "ναι" αλλά και ηχηρά "όχι" σε οτιδήποτε δε σας κάνει να νιώθετε -στο τέλος κάθε ημέρας- χαρούμενοι. Άλλωστε εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους πως για να αισθάνεστε ο εαυτό σας, οφείλετε πρώτα να του χαρίσετε ένα ειλικρινές χαμόγελο. Γεμάτο κατανόηση και αγάπη και μακριά από quotes που σας θέλουν πάντα ok. 

Από σήμερα ας αλλάξουμε το "Good vibes only" στο υπέροχο "Be true to yourself".