fbpixel

Search icon
Search
Yoga for beginners: Όλα τα tips και οι συμβουλές της instructor, Αλεξάνδρας Ρίζου, για εσάς που ξεκινάτε τώρα -και όχι μόνο
#GREEKSDOITBETTER

Yoga for beginners: Όλα τα tips και οι συμβουλές της instructor, Αλεξάνδρας Ρίζου, για εσάς που ξεκινάτε τώρα -και όχι μόνο

Αθληθείτε εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της ειδικού


Η Αλεξάνδρα Ρίζου έχει βρει τον τρόπο να μοιράζεται την αγάπη που νιώθει μέσω της χαράς που κρύβεται στη μαγική «ένωση» που δημιουργεί η yoga. H ίδια μεταφέρει τις επιρροές και τις εικόνες που έχει λάβει από κάθε ταξίδι και μάθημά της, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται σε μια από τις πιο επιδραστικές yoga instructors στο ελληνικό Ιnstagram, μέσω του λογαριασμού της @aleksandra_yoga. Ακόμη μια μεγάλη της αγάπη; H φωτογραφία, ενώ η ηρεμία και η αυτοσυγκέντρωση περικλείει κάθε κίνησή της. 

Εμείς συνομιλήσαμε μαζί της, ρωτώντας την τα πάντα για τον κόσμο της yoga, κι εκείνη μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές και χρήσιμα tips, που αφορούν όλους τους yoga lovers -και φυσικά, όχι μόνο όσους σκέφτονται να την εντάξουν τώρα στη ζωή τους... 

H for History

shutterstock-1064525447.jpg

Ας μιλήσουμε όμως, πρώτα λίγο για την ιστορία και την ανάπτυξη της yoga, η οποία μπορεί να αναχθεί σε πάνω από 5.000 χρόνια πριν, ενώ μάλιστα υπάρχουν ερευνητές που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10.000 ετών. Η πλούσια ιστορία της λοιπόν, ξεκινά από τον Ινδό-Sarasvati πολιτισμό στη Βόρεια Ινδία. Κατά την κλασική περίοδο της yoga, τον 2ο αιώνα, ο Patanjali έδωσε την πρώτη συστηματική παρουσίαση της yoga, οργανωμένη σε ένα «μονοπάτι οκτώ σκελών» -το μονοπάτι της raja yoga. Ο Patanjali συχνά, θεωρείται ως ο πατέρας της Yoga και το Yoga sutras του εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα τις περισσότερες μορφές της σύγχρονης yoga. Μερικούς αιώνες μετά, οι masters της yoga δημιούργησαν ένα σύστημα με πρακτικές και τεχνικές για να αναζωογονήσουν το σώμα και να παρατείνουν τη ζωή. Κάπως έτσι, στράφηκαν στο φυσικό σώμα και με ριζοσπαστικές τεχνικές είχαν στόχο να καθαρίσουν το σώμα και το μυαλό, ως μέσο για επίτευξη Διαφωτισμού.

Yoga Lovers: Τhe Interview 

f14ea840-3d09-460b-8d70-85722e632061.jpeg

Μιλήστε μας λίγο για τα οφέλη της yoga συνολικά στον οργανισμό, στην υγεία και στην ευεξία του πνεύματος.

Πολλοί άνθρωποι έλκονται από την ιδιότητα της yoga να ανακουφίζει από το στρες, όμως αυτή μπορεί γενικότερα να προσφέρει πολλά περισσότερα! Έχει γίνει αποδεκτή και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση, λόγω των ωφελειών της στον άνθρωπο και συνεπώς στην κοινωνία γενικότερα. Η πρακτική της βελτιώνει επίσης, τη στάση του σώματος μας, τη δύναμη, την αντοχή και την ανοσία. Επιπλέον, προσφέρει οφέλη και στην πνευματική υγεία. Ενισχύει τη θέληση, την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να κάνουμε υγιείς επιλογές, φέρνοντας ισορροπία, αρμονία και απόλαυση στη ζωή μας!

Η πρακτική των ασκήσεων (Ασάνας) και των ασκήσεων αναπνοής (Πραναγιάμας) καθαρίζει το σώμα, επαναφέρει την ενέργεια και μας κάνει πιο δυνατούς και πιο ευέλικτους! Όπως μας βοηθάει να αποκτήσουμε συναισθηματική ισορροπία, προσφέροντας τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Η καθημερινή πρακτική δυναμώνει το σώμα, εξαγνίζει το νευρικό σύστημα, δίνει μεγαλύτερη ελαστικότητα στις αρθρώσεις και στους μυς, χωρίς ένταση και ικανούς να ανταποκριθούν στις καθημερινές δραστηριότητες! Η εισροή οξυγόνου που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου τύπου γυμναστικής άσκηση. 

Η yoga μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας τρόπος ζωής συνολικά; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια tips για όλους εκείνους που ξεκινούν τώρα να μπαίνουν στη φιλοσοφία της;

Για μένα η yοga είναι τρόπος ζωής αλλά και φιλοσοφία. Όλα είναι YOGA, αν το σκεφτείς! Σίγουρα είδα αποτελέσματα στο σώμα μου, στη δύναμή μου, στην αντοχή μου, αλλά όταν ξεκινάς να κάνεις yoga και να παθιάζεσαι, αρχίζεις και γνωρίζεις και άλλες πτυχές του εαυτού σου, που ίσως δεν ήξερες ότι είχες! Η βάση της γιόγκα είναι η (Αhimsa) η μία βία, σε όλα! Φυσικά, η γνωριμία με το σώμα μας, αλλά και με τα συναισθήματά μας. Θα έρθεις αντιμέτωπος με πολλά συναισθήματα, αλλά από σένα εξαρτάται πώς θα συνεχίσεις αυτό το μαγικό ταξίδι στη YOGA. Εγώ μέσα από αυτό το ταξίδι, κατάφερα και απέκτησα όλη αυτή τη δύναμη που έκρυβα μέσα μου, κι εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά, την υπομονή, την επιμονή, την αυτοπεποίθηση και σίγουρα πήρα πολλή αγάπη από όλο τον κόσμο που με γνώρισε δίνοντας τις γνώσεις μου απλόχερα ώστε να αγαπήσουν και να ξεκινήσουν και αυτοί το δικό τους ταξίδι στη YOGA. Τα tips που δίνω σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει yoga, ή που τώρα ξεκινάει, αρχικά είναι να πάει σε έναν πολύ καλό δάσκαλο, που θα τον κάνει να αγαπήσει τη yoga φυσικά, και το επόμενο, να έχει υπομονή κι επιμονή και όλα θα γίνουν.

3-qKADm.jpg

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που δεν έχει ξανακάνει yoga να ξεκινήσει μόνος του;

Είναι πλέον πολύ εύκολο, υπάρχουν τα social media με πολύ αξιόλογους δασκάλους, που πλέον μπορούν όλοι να ξεκινήσουν και μόνοι τους yoga! Φυσικά θα είναι καλό, κάποια στιγμή να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του δασκάλου, σε κάποιο yoga studio. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι ο σωστός εξοπλισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή άσκηση της yoga. Γι' αυτό, επιλέξτε το ιδανικό για εσάς yoga mat, καθώς κι ένα μοναδικό προηγμένο αθλητικό ρολόι, όπως αυτό της Garmin, το οποίο είναι κατάλληλο για τις προπονήσεις σας, αλλά και κάθε εξωτερική σας δραστηριότητα -εγώ δεν το αποχωρίζομαι ποτέ! 

Ποιο είναι το top 5 ασκήσεων (στάσεων) που μπορεί ένας αρχάριος να πραγματοποιήσει εύκολα; 

  • Sukhasana (Cross legged pose/ Οκλαδόν)
  • Marjaryasana (Cat-Cow pose/ Γάτα)
  • Saral bujangasana (sphinx/ Σφίγγα)
  • Adho Mukha Swanasana (Downward Facing dog/ Κάτω Σκύλος)
  • Uttanasana (standing Forward Bend/ Όρθια Κλειστή Τσιμπίδα)

Υπάρχουν διάφορα είδη yoga; Ποιο προτείνετε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα;

Φυσικά και υπάρχουν πολλά είδη yoga. Θα έλεγα να ξεκινήσει με Hatha Vinyasa Yoga, είναι αυτό που κάνω καθημερινά στην πρακτική μου και στη διδασκαλία μου! Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει μία σειρά από σωματικές στάσεις (Αsanas), χαιρετισμούς στον ήλιο (Syrua Namaskar), μένουμε στις θέσεις και ανοίγουμε, ασκήσεις αναπνοής (Pranayama) και σε συνδυασμό με τη Vinyasa, μία πιο δυναμική μορφή της yoga και αυτό που απολαμβάνω πιο πολύ, είναι όταν η κίνηση με την αναπνοή αρχίζει πλέον και γίνεται σαν να είναι ένας αργός χορός! Δημιουργεί έτσι έναν διαλογισμό εν κινήσει. Δεν υπάρχουν παύσεις! Ώσπου σιγά σιγά, έρχεται η χαλάρωση.

au7i8236.jpeg

Πώς και πότε ξεκίνησε η δική σας πρώτη επαφή με την yoga; Τι είναι αυτό που σας τράβηξε σε εκείνην;

Ήρθε φυσικά στη ζωή μου, λόγω της ανάγκης μου για κίνηση, αλλά εδώ ανακάλυψα τον αληθινό μου εαυτό! Ξεκίνησα το 2015. Με συνεπήρε αυτή η πνευματικότητα, ο εσωτερισμός και τα θετικά αποτελέσματα της γιόγκα που έβλεπα πάνω μου και πιο πολύ ήθελα να μάθω για όλη τη φιλοσοφία που υπάρχει πίσω της, έτσι βρήκα την κατάλληλη σχολή παρακολούθησα και τελείωσα τις 200h στη παραδοσιακή Hatha Yoga σχολή, και τώρα εξελίσσομαι καθημερινά στο ανώτατο επίπεδο της yoga, την Ashtanga, κάτω από τις διδασκαλίες του world renown instructor Savva Giantsi στο House of Yoga, όπου και συνεχίζω τις 300h στη διδασκαλία μου!

Πραγματικά άλλαξε όλη μου η ζωή μέσα σε αυτά τα χρόνια! Και πάνω απ' όλα άρχιζα να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά, με ένα μόνιμο χαμόγελο, αισιοδοξία και πολλή αγάπη. Γνώρισα ανθρώπους, που ο καθένας τους με δίδαξε και κάτι διαφορετικό! 

Παρακολουθήστε το βίντεο, όπου η Αλεξάνδρα μας δείχνει τις απόλυτες και πιο χαλαρωτικές κινήσεις yoga για beginners και όχι μόνο. Namaste!

Credits φωτογραφιών: @aleksandra_yoga