fbpixel

Search icon
Search
Υδατάνθρακες: Φίλος ή εχθρός του εγκεφάλου σας;
HEALTH

Υδατάνθρακες: Φίλος ή εχθρός του εγκεφάλου σας;

Απομυθοποιώντας την αγαπημένη έκφραση "Life is hard, eat a carb"


Ένα από τα βασικά βήματα τα οποία οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν όταν αποφασίζουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά είναι το cut down στην κατανάλωση υδατανθράκων. Επί δεκαετίες, γιατροί και διατροφολόγοι έχουν εξετάσει με σκεπτικισμό και αμφισβήτηση αυτό το στοιχείο θεωρώντας το ως βασικό ένοχο για την αύξηση του σωματικού βάρους. Στη συνέχεια, με τον ερχομό της κετογονικής δίαιτας ακόμη περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως ορκίστηκαν στο «δόγμα» που θέλει τους υδατάνθρακες να έχουν μακρινή θέση από το καθημερινό διατροφολόγιο. 

Φυσικά, παρά τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αυτό που ίσως δεν είχατε σκεφτεί είναι πως μπορούν πέρα από τα νούμερα στη ζυγαριά να επηρεάσουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Έτσι, η κόπωση, το brain fog, καθώς και η αδυναμία να συγκεντρωθείτε μπορεί να οφείλονται σε αυτούς. Παρόλα αυτά, πριν σπεύσετε να απαλλαγείτε οριστικά από τους πολυσυζητημένους υδατάνθρακες, ανακαλύψτε παρακάτω μερικά επιστημονικά συμπεράσματα που θα σας εντυπωσιάσουν. 

idatanthrakes-1.jpg

Αλλάζοντας σκέψεις

Είναι αδιαμφισβήτητο πως αυτά που καταναλώνετε επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αρκετά συχνά υμνούμε τις θετικές επιπτώσεις των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο, τα οποία ενισχύσουν τη διάθεση αλλά και τις ζωτικές λειτουργίες. Παρόλα αυτά, σπάνια γίνεται αναφορά σε οτιδήποτε βρίσκεται υπό του φάσματος της υγείας όσον αφορά στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες στο καθημερινό διατροφολόγιο του μεγαλύτερου ποσοστού των ανθρώπων.

Οι υδατάνθρακες έχουν τη βάση τους σε τρία απλά συστατικά: ίνες, άμυλο και ζάχαρη. Έτσι, ενώ οι ίνες και το άμυλο είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, η ζάχαρη είναι απλός. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τις αναλογίες καθενός από αυτούς στα τρόφιμα που επιλέγετε.
idatanthrakes-5.jpg

Οι βασικές αρχές

Οι ρόλοι των υδατανθράκων στον οργανισμό είναι πολλοί και αρκετά σημαντικοί. Αποτελώντας άμεση πηγή ενέργειας μέσω της απόδοσης σε γλυκόζη, προστατεύοντας εξωτερικά τα κύτταρα μέσω της κυτταρίνης καθώς και όντας μέρος του DΝΑ λόγω της ριβόζης, οι ενώσεις αυτές είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Με το βασικό αυτό όργανο του σώματος να χρειάζεται κάποια ποσότητα υδατανθράκων για να λειτουργήσει σωστά δεν είναι άδικο το γεγονός πως αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της διατροφής.

Το πρόβλημα εμφανίζεται καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και οι επεξεργασμένοι χυμοί. Αν και αυτά απορροφώνται ταχύτερα από το σώμα, -πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δώσουν μια γρήγορη ώθηση στα επίπεδα ενέργειας-, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι αρνητικό. Η άνοδος μετατρέπεται σύντομα σε πτώση επηρεάζοντας και τα ποσοστά του σακχάρου του αίματος με αποτέλεσμα να προκαλείται μια ανισορροπία την οποία ο οργανισμός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει. Μακροπρόθεσμα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που οδηγούνται σε προβλήματα υγείας όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και φυσικά η έλλειψη συγκέντρωσης.

idatanthrakes-4.jpg

Σαφής διαχωρισμός υδατανθράκων

Το κλειδί βρίσκεται για ακόμη μια φορά στις σωστές επιλογές. Αν και οι περισσότεροι αναφέρονται στα «καλά» και στα «κακά» λιπαρά οξέα εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε κι έναν σαφή διαχωρισμό στις πηγές των υδατανθράκων που καταναλώνετε. Αποκωδικοποιώντας τους σύνθετους από τους απλούς όχι μόνο θα αποφύγετε τα τρόφιμα που σας προσθέτουν περιττά κιλά αλλά θα καταφέρετε να «χαρίσετε» στον οργανισμό σας την κατάλληλη ισορροπία. Αυτό συμβαίνει καθώς οι πρώτοι σε αντίθεση με τους δεύτερους σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου χάρη στην πληθώρα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. 

Μια σύντομη λίστα με μερικούς θρεπτικούς υδατάνθρακες περιλαμβάνει αναμφίβολα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς ακόμη και τα όσπρια. Όπως είναι γνωστό, ο αργός ρυθμός με τον οποίο μεταβολίζονται, τους καθιστά πιο χορταστικούς και φυσικά βοηθάει το στομάχι στο να απορροφήσει όλα τα απαραίτητα συστατικά. 

idatanthrakes-3.jpg

Κάνοντας τα σωστά βήματα

  • Επιλέξτε «σύνθετα»: Όπως αναφέραμε είναι σημαντικό να επιλέγετε υδατάνθρακες που δε θα σας χαρίσουν απλώς το σύντομο αίσθημα ευφορίας αλλά που θα σας δώσουν τα απαραίτητα οφέλη για τον οργανισμό σας. 
  • Άπαχη πρωτεΐνη: Τα ωμά λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική, αλλά και αρκετά γευστική επιλογή για να τα συνδυάσετε με άπαχη πρωτεΐνη. Ενδώστε στο ασπράδι του αυγού αλλά και στα ψάρια και θα πάρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
  • Διαβάστε προσεκτικά: Οι ετικέτες των τροφίμων κρύβουν πολλές αλήθειες που έφτασε η στιγμή να ανακαλύψετε. Έτσι, πριν επιλέξετε οτιδήποτε από το ράφι του super market κάντε πρώτα ένα check!
  • Προγραμματίστε: Για να αποφύγετε την εύκολη λύση που σας παρέχει ο φούρνος της γειτονιάς πείτε «ναι» στο ταπεράκι από το σπίτι και φυσικά επιλέξτε για snack ξηρούς καρπούς. Τίποτα δε μπορεί να ξεπεράσει τη διατροφική τους αξία καθώς και την ενέργεια που θα σας δώσουν για να συνεχίσετε τη μέρα σας. Όσο για τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία... υπάρχουν πολλές έρευνες που το επιβεβαιώνουν. 

The result: Η «δαιμονοποίηση» των τροφών αποτελεί μια κακή τακτική για να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Σταματήστε να πιστεύετε πως οι υδατάνθρακες είναι κακοί για την υγεία σας κι επικεντρωθείτε στο να βρείτε την καλύτερη πηγή από την οποία μπορείτε να τους προσλάβετε.