fbpixel

Search icon
Search
PSYCHOLOGY

Winter S.O.S: 6 tips για να αντιμετωπίσετε τα January Βlues

Power Girl’s Guide: Επιστήμη, μαγειρική & shopping οι απόλυτοι σύμμαχοί σας


Winter S.O.S: 6 tips για να αντιμετωπίσετε τα January Βlues
Μπορεί ακόμη να μην έχει περάσει ούτε μήνας από την επιστροφή στο γραφείο και νιώθετε ήδη κουρασμένοι και χρειάζεστε διακοπές; Ίσως να ευθύνονται τα January Blues ή ότι έχετε πάρα πολλή δουλειά και άπειρες υποχρεώσεις. Μήπως υπερεκτιμήσατε τις δυνατότητές σας και τελικά οι στόχοι που θέσατε για το νέο έτος δεν είναι και τόσο πραγματοποιήσιμοι δεδομένου ότι εργάζεστε αρκετές ώρες την ημέρα; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι όχι. Απλά έχετε πελαγώσει! Επιστρέψατε στην κανονικότητα γεμάτες δημιουργικές ιδέες και όρεξη για νέα projects αλλά καθόλου προετοιμασμένες για να δουλεύετε 10 ώρες plus την ημέρα με αποτέλεσμα να έχετε ήδη βγει από τον προγραμματισμό σας και όσο απίστευτο και να ακούγεται να είστε ήδη εξουθενωμένες ψυχικά και σωματικά!70523047-158098388725678-8063657420752787886-n.jpg
@whowhatwear
Σας καταλαβαίνω απόλυτα. Κάπου ανάμεσα σε όλους τους στόχους για το νέο έτος, τις αλλαγές και τις νέες κατά τα άλλα πολύ δημιουργικές ιδέες έχω χάσει τελείως το motivation για ζωή, με έχει πιάσει ένας mini πανικός και απλά θέλω να κοιμηθώ μέχρι να τελειώσει ο Ιανουάριος. Αυτό το αίσθημα παραίτησης και ελαφριάς κατάθλιψης -οκ μπορεί και να είμαι λίγο υπερβολική- δυστυχώς είναι πολύ κοινό. Ίσως να είναι και ο λόγος που ο μήνας αυτός φαίνεται να είναι πραγματικά ατελείωτος.  

the science

Φυσικά όλα αυτά τα συμπτώματα και οι αλλαγές στη διάθεση στα οποία μπορεί να μη δίνατε σημασία μέχρι πρότινος να έχουν όνομα και να επηρεάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο. Τα winter blues, ναι αυτή είναι η ονομασία, αφορούν τόσο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας κατάσταση και είναι συνυφασμένα με συμπεριφορικούς παράγοντες αλλά και με τα καιρικά φαινόμενα, ιδίως την έλλειψη ήλιου.

81029750-121964062644294-4428439455072536692-n-1.jpg
@90sandmovies

Winter Blues: Διαταραχή της διάθεσης που εκδηλώνεται με έντονα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν θλίψη ή άγχος και δημιουργούνται συνήθως στα μέσα του Ιανουαρίου και διαρκούν μερικές εβδομάδες.  

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ed Watkins, Director του Κέντρου Διαταραχών Διάθεσης του University of Exeter τα αρνητικά συναισθήματα που εκδηλώνονται αυτή την περίοδο οφείλονται κυρίως στην προσωπική μας αντίληψη της πραγματικότητας που ζούμε, αλλά και της πραγματικότητας που είχαμε φανταστεί ή θα θέλατε ιδανικά. Πιο απλά, η διαφορά του πραγματικού και του ιδανικού γίνεται τρομερά πιο έντονη αυτή την περίοδο λόγω τις υπεραισιοδοξίας που μας κατακλύζει στην αρχή της χρόνιας. Οι περισσότεροι από εμάς συγκρίνουν, πολλές φορές άδικα, αυτά που έχουν καταφέρει με αυτά που ήλπιζαν ότι θα έχουν πετύχει αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να νιώθουν ανεπαρκείς και να τους καταβάλλουν διαρκώς συναισθήματα παραίτησης με χάνοντας τελικά τη θέλησή τους και κάθε κίνητρο για να προσπαθήσουν για τους όποιους στόχους μπορεί να έχουν θέσει ή όποιες ευθύνες έχουν αναλάβει.

Remote fileΕκτός από την αλλαγή στη διάθεση που οφείλεται στην πτώση των επιπέδων σεροτονίνης ή αλλιώς της ορμόνης της ευτυχίας, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποια βιολογικά ή σωματικά συμπτώματα. Η διαταραχή των επιπέδων της μελατονίνης και οι αλλαγές στον κιρκαδικό σας ρυθμό είναι το επονομαζόμενο βιολογικό σας ρολόι. Μπορεί να σας δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα ύπνου με αποτέλεσμα να κοιμάστε περισσότερες ή λιγότερες ώρες, αλλά και στη διατροφή σας κάνοντας εντονότερο το αίσθημα της πείνας. Σωματικά τα Winter Blues μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα με το S.A.D. ή Seasonal Affective Disorder, μια κλινική κατάσταση κατάθλιψης, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ηλίου, βιταμίνης D και αλλαγής στη διάρκεια της ημέρας, η οποία βέβαια παρατηρείται εντονότερα σε πιο βόρεια σημεία της Ευρώπης. 

the tips

Υπάρχει ελπίδα. Εντάξει μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τίποτα για τον καιρό ή για την έλλειψη ήλιου αλλά υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μείνετε πιστές στους στόχους σας και -ναι, θα το πω- να απολαύσετε κιόλας τον ίσως πιο καταθλιπτικό μήνα του χρόνου!  

Τip 1: Πιέστε τον εαυτό σας

74881547-107218247263382-7596027573820281278-n.jpg
@mkaobsessed

Το λέω σπάνια αλλά η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται. Πιέστε τον εαυτό σας να πάει στο γυμναστήριο, να σηκωθεί το πρωί την ώρα που πρέπει, να συνεχίσει την υγιεινή διατροφή. Εάν οι στόχοι που έχετε θέσει στον εαυτό σας είναι όντως ρεαλιστικοί και αποτελούν πράγματα που θέλετε να πετύχετε ή αλλαγές που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας, τότε λίγη ώθηση παραπάνω θα βοηθήσει. Έτσι και αλλιώς η πειθαρχία όταν αφορά τα δικά μας θέλω είναι τουλάχιστον απαραίτητη. Μην απογοητεύσετε τον εαυτό σας! You can do this! 

Tip 2: Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας

76879952-2712313802145465-785851424918596338-n.jpg
@thethirty


Eίναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η στήριξη από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να δρουν σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Όταν λοιπόν βλέπετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψετε παραπάνω ή δεν έχετε διάθεση για καμία υποχρέωση, απλά σταματήστε ό,τι κάνετε και κανονίστε ένα coffee date με την κολλητή σας. Είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. 

Tip 3: Επαναπροσδιορίστε τους στόχους ή τα θέλω σας

Remote file

Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη περίοδος δεδομένου ότι σίγουρα δε νιώθετε παραγωγικές αλλά ίσως οι μικρές αλλαγές να φέρουν τους στόχους σας λίγο πιο κοντά σε εσάς με αποτέλεσμα να νιώσετε καλύτερα και να πάρετε ένα mini boost αυτοπεποίθησης! Αποφύγετε τις ριζικές αλλαγές ή την ολική παραίτηση. Εάν έχετε βάλει στόχο να τρώτε υγιεινά δικαιολογήστε ένα κομμάτι σοκολάτας αλλά όχι ολόκληρα cheat days με McDonalds, pancakes και παγωτό.  

Tip 4: Βγείτε έξω

img-3071.jpg
@zagorohoria_greece

Όχι δεν εννοώ για ποτό, ούτε για αχαλίνωτα ξενύχτια. Εννοώ στη φύση. Το πράσινο και ο καθαρός αέρας θα σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε, ενώ η επαφή με το φυσικό περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στη διάθεσή σας. Κανονίστε ένα roadtrip σε κάποιο μικρο ορεινό χωριό και σας υπόσχομαι ότι θα επιστρέψετε ανανεωμένες. Εάν μπορείτε να το συνδυάσετε και με spa ή ιαματικές πηγές, ακόμη καλύτερα.

Tip 5: Φροντίστε τον εαυτό σας

72698932-939493169769400-1711554631895141918-n.jpg

Self-care 101! Φάτε σωστά, κοιμηθείτε αρκετά και δείξτε αγάπη στον εαυτό σας. Προσπαθήστε να βάλετε σε κάθε σας ημέρα μία δραστηριότητα που αγαπάτε έτσι ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε. Είτε είναι διαλογισμός ή yoga ή ένα ζεστό αφρόλουτρο. Θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Βάλτε το στο τέλος της ημέρας σας ως επιβράβευση που βάλατε τικ δίπλα σε όλες σας τις υποχρεώσεις ή τέλος πάντων που καταφέρατε να επιβιώσετε χωρίς να σκοτώσετε κάποιον ή να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή και να μετακομίσετε μόνιμα στην Κούβα.

Tip 6: Κάντε υπομονή

66904239-148095396289426-1071770293072932184-n-1YE1h.jpg
@another

Keep calm. Τα winter blues συνήθως είναι σύμπτωμα του Ιανουαρίου και όσο ατελείωτος και αν σας φαίνεται στην πραγματικότητα δεν είναι. Όλα θα πάνε καλά! Αν όχι σκεφτείτε τη μετανάστευση σε κάποιο τροπικό νησί. Η ζωή στην παραλία είναι σίγουρα καλύτερη. 

the book

41jfscbfcwl-sx398-bo1204203200.jpg

Style your Mind - Cara Alwill Leyba

Ένα super διασκεδαστικό workbook για γυναίκες -sorry guys- που θέλουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους χρησιμοποιώντας πρακτικές του life coaching. Ασκήσεις, tips και inspirational quotes που θα γεμίσουν τον χρόνο σας ή θα σας αποσπάσουν από όλα αυτά που βαριέστε να κάνετε! Have fun! 

We got this!