fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Tι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στην πόλη
AGENDA

Weekend agenda: Tι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Η χειμερινή διασκέδαση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ποτέ βαρετή


Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και οι προτάσεις για ψυχαγωγία και διασκέδαση που μας προσφέρει η Θεσσαλονίκη είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα και τις επόμενες δύο αγαπημένες ημέρες μας με χαμόγελο, έτοιμοι να ανακαλύψουμε καινούριες δημιουργικές εκπλήξεις. Στην καρδιά της πόλης, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και πολιτιστικές δραστηριότητες μας περιμένουν για να κάνουν αξέχαστο το weekend μας. 

Take notes!

THEATRE

Comedy For The Masses “10 Years Anniversary”

jeremy-OWXmt.jpg
Το πρώτο show της σπουδαίας τριάδας κωμικών, δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους παράσταση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος μίλησε λοιπόν και απαίτησε και δεύτερη παράσταση στη Θεσσαλονίκη. Κώστας Μαλιάτσης Σάλας, Mikeius και Jeremy, κάνουν δυναμικό comeback με νέα κείμενα, στην πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν. Για τους παλιούς που θέλουν να θυμηθούν αλλά και τους νέους που θέλουν να μάθουν, τα θέατρα όλης της χώρας, θα γεμίσουν ξανά γέλια με ένα ταυτόχρονο αέρα γλυκιάς νοσταλγίας

Info: Θέατρο Αριστοτέλειο, Εθνικής Αμύνης 2, Παρασκευή στις 21.30.

«Άλκηστις» του Ευριπίδη

733670-cpizj.jpg
Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη για δυο μόνο παραστάσεις. Με προσωπικό ύφος που εξερεύνησε η σκηνοθέτης στην παράσταση ο «Λάμπρος» του Διονύσιου Σολωμού (υποψήφια παράσταση για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) η «Άλκηστις» είναι μια παράσταση με αναλογικού τύπου εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής, που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου. Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της performance. Ο θεός Απόλλωνας είναι τιμωρημένος από τον Δία. Πρωταγωνιστούν: Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Σωτήρης Τσακομίδης, κ.ά.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειο, Εθνικής Αμύνης 2, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00.

«Δύο γυμνά άσπρα χέρια» στο Θέατρο Κάππα

mpoteli.jpeg

Συμπληρώνοντας σχεδόν 45 χρόνια στο θεατρικό σανίδι και την τηλεόραση, η Μελίνα Μποτέλλη, ερμηνεύει τον Θεατρικό –Μουσικό Μονόλογο με τίτλο «Δύο γυμνά άσπρα χέρια» που η ίδια συνέγραψε και σκηνοθέτησε. Πρόκειται για ένα μονολογικό έργο που η Μποτέλλη έγραψε τον Ιούνιο 2018, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια της στο θέατρο και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας ύμνος στην τέχνη της μουσικής και στη μητρότητα, που μας κατευθύνει στον κόσμο των καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής και στο πανανθρώπινο θέμα γυναίκα-μητέρα.

Info: Θέατρο Κάππα 2000, παραλία Περαίας. Σάββατο στις 20:00. Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά άνω των 6 ετών.

Χοροθεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Βαγόνι» στο ΜΜΘ

kentriki-foto-antighrafo-O0xqm.jpg
Η τέχνη οφείλει να διασώζει ζωντανή τη μνήμη. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας εδράζεται και η ιδέα που συνέλαβε η χορογράφος Τριάδα Αρμουτίδου, για να δώσει μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο σάρκα και οστά σ’ ένα θέμα γνωστό σε πολλούς αλλά και ταμπού για κάποιους, την ιστορική πορεία του εβραϊκού λαού. Έχοντας στενούς δεσμούς η ίδια με την Πολωνία, όπου σπούδασε μπαλέτο και χορογραφία αλλά και την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά θα ενώσει για άλλη μια φορά ένα πλήθος συντελεστών με κοινό σκοπό έναν, να μην ξεχάσει κανείς την ιστορία.

Η χοροθεατρική παράσταση θεσμός «Το Τελευταίο Βαγόνι», αφορά πραγματικά ιστορικά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στην Θεσσαλονίκη και θα μας ταξιδέψει για πέμπτη χρονιά, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της παράστασης είναι η βιωματική προσέγγιση των γεγονότων αφενός από τους συντελεστές που είναι πάνω από 300 παιδιά-χορευτές (από σχολές χορού της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης) και αφετέρου από τους θεατές που θα δουν να ζωντανεύουν κομμάτια της ιστορίας, πολλά από τα οποία έχουν μείνει κρυμμένα εδώ και δεκαετίες. Παίζουν: Ναταλία Ζωγράφου, Ξανθή Καπάρου, κ.α. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Σάββατο στις 20:00.

Η «Οδύσσεια» από τον Μικρό Βορρά

odysseia-mikros-borras-209.jpg
Ένα Ομηρικό ταξίδι στο οποίο όλοι αξίζει να ταξιδέψουμε. Η “Οδύσσεια” του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”.

Η περιπέτεια του Οδυσσέα θα πάρει μορφή μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό. Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα. Η ομάδα «Μικρός Βορράς» ιδρύθηκε το 2012 με πρωταρχικό στόχο την δημιουργία παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου που να προσφέρουν στους θεατές τους μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Κάθε Σάββατο στις 17:00. Για Εφήβους και Παιδιά άνω των 8 ετών. 

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» στο Metropolitan Urban Theater

749645-Huprk.jpg
Ένας Μονόκερος, ένα Ρομπότ, μία Πριγκίπισσα και ένας Στρατιώτης, είναι τα αγαπημένα παιχνίδια του Ανδρέα και της Χριστίνας. Τέσσερα παιχνίδια που είναι έτοιμα να ζήσουν κάθε μέρα με την φαντασία τους και μία νέα περιπέτεια. Εκτός όμως από μία. Μία περιπέτεια τόσο παράξενη που θα αλλάξει την ζωή τους για πάντα. Τα παιδιά, ο Ανδρέας και η Χριστίνα, μια μέρα αποφάσισαν να χαρίσουν τα παιχνίδια τους σε έναν παιδικό σταθμό. Τα έβαλαν όλα, λοιπόν, μέσα σε μια χάρτινη κούτα. Όλα εκτός από ένα που ξέχασαν. Τον Μονόκερο. Έτσι έχασε τους αγαπημένους του φίλους. Για να βρεθεί κοντά τους, πρέπει να βγει έξω στον πραγματικό κόσμο. Άραγε, θα καταφέρει ο Μονόκερος, μέσα από τις περιπέτειες του, να βρει τον δρόμο για τον παιδικό σταθμό και να συναντήσει ξανά τους φίλους του; Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Βουγιατζή, Κατερίνα Γανδά, Δήμητρα Θεοδουλίδου, κ.ά.


Info: Metropolitan - The Urban Theater, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2, Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή στις 11:30.

Τα «Κατά Μάρκον» ξανά στο Θέατρο Αμαλία

739143-L0ms3.jpg
Μια ρεμπέτικη λειτουργία ερευνά και προβάλλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μια εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της "πιάτσας" και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Τετάρτη στις 21:00. Οι παραστάσεις θα συνεχίσουν μέχρι 14 Ιανουαρίου 2023. Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου.

CINEMA

Το Χρυσάφι του Ρήνου - Rheingold

dscf1524-2022-bombero-int-warner-bros-ent-gordon-timpen.png

Συρία, 2010. Ο Giwar Hajabi, μετέπειτα διάσημος και ως ράπερ Xatar, υπόκειται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει την τοποθεσία ενός αποθέματος κλεμμένου χρυσού μετά από μια μεγάλη ληστεία. Η παραμονή του στο συνωστισμένο κελί θα τον κάνει να ανατρέξει στη ζωή του, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία όταν η οικογένειά του χρειάστηκε να διαφύγει από το Ιράν και να καταλήξει τελικά στη Γερμανία. Πρωταγωνιστούν: Emilio Sakraya, Kardo Razzazi, κ.ά.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

Ένας Άνθρωπος που τον έλεγαν Όttο - A Man Called Otto

fcbb0dda1f4b4bbba5d4a69335289043.jpg

Βασισμένο στο κωμικό και συγκινητικό best seller , η ταινία «Ένας Άνθρωπος Που Τον έλεγαν Όttο» (A Man Called Otto) αφηγείται την ιστορία του Otto Anderson (Tom Hanks), ενός γκρινιάρη μεσήλικα που έχει πρόσφατα χηρεύσει. Ο σχολαστικά οργανωμένος και μοναχικός κόσμος του δέχεται ένα δυνατό ταρακούνημα όταν μια νέα ζωηρή οικογένεια μετακομίζει στο απέναντι σπίτι. Ο Όttο συναντά το ταίρι του στην πολύ έξυπνη κι ακόμη πιο πολύ έγκυο Marisol κι οδηγούνται σε μια απίθανη φιλία που θα ανατρέψει την καθημερινότητά του. Μια αστεία και συγκινητική ιστορία για το πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε ακόμη και στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Mariana Treviño, Rachel Keller, κ.ά.

Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

Η Φάλαινα - The Whal

753631-UZBq7.jpg

Ένας ερημίτης καθηγητής αγγλικών που πάσχει από σοβαρή παχυσαρκία, προσπαθεί να συνδεθεί ξανά με την αποξενωμένη κόρη του, σε μία τελευταία απόπειρα να εξιλεωθεί. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Samuel D. Hunter. Πρωταγωνιστούν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, κ.ά. 

Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

EXHIBITIONS

Νίκος Κουκής έκθεση φωτογραφίας «Remastered/ Επαναπροσέγγιση»

ekthesi-photo-casa-bianca-VbyuC.jpg
Μία μεγάλη έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα και με στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη Θεσσαλονίκη του φωτογράφου, από τα νεανικά του χρόνια έως και το σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο την ανθρώπινη παρουσία ή και απουσία. Ο επιμελητής της έκθεσης Άρις Στοϊδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Μια εμμονική επιστροφή του Νίκου Κουκή στα μέρη όπου δούλεψε ο πατέρας του, στα μέρη όπου έπαιξε, όπου κολύμπησε ως παιδί, όπου ανδρώθηκε - με εμβόλιμα ενδιάμεσους σταθμούς του, στον χρόνο της θητείας του στον στρατό, στα μέρη όπου έπαιξε σαν μουσικός, στην "αδερφή" Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, στις περιπέτειες της ζωής του, στις γυναίκες που σαν άλλα τοπία τον ταξίδεψαν στην φωτογραφική του διαδρομή, στους συνεχείς πειραματισμούς του που τον οδήγησαν από τον ύμνο στο υλικό Σώμα στην πνευματικότητα των εξαϋλωμένων Αντισωμάτων, και τελικά στο χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, που μας δείχνει καθαρά την εξαιρετική δεξιότητά του με το χρώμα και τις υφές, ως έτοιμου ζωγράφου, απότοκο της εμπειρίας χρόνων.» 

Info: Casa Bianca, Θεμιστοκλή Σοφούλη 3, Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 18:00. Σάββατο από τις 11:00 έως τις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2023. 

Γιώργος Ζογγολόπουλος έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Τα έργα ηχούν σαν μουσική»

751337-3e37X.jpg
Στο Μέγαρο Μουσικής έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του γνωστού καλλιτέχνη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή & Σάββατο από τις 17:00 έως τις 20:00. Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00.

Οι Περιοδικές Εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκη

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σημαντικές περιοδικές εκθέσεις στη διάρκεια του έτους, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα, εικαστικές αναφορές, επετειακά αφιερώματα και φεστιβάλ καθώς και νέα αποκτήματα του Μουσείου. Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μοναδικά αριστουργήματα από την αρχαία ελληνική τέχνη, τα οποία χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και την ύστερη αρχαιότητα, οι περιοδικές εκθέσεις κατέχουν σημαντική θέση και κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Μπορούμε να επισκεφθούμε τις εκθέσεις: «60 Χρόνια-60 Στιγμές», «Στην ίδια Πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»


Info:
Μανόλη Ανδρόνικου 6- ΤΘ 506 19, Θεσσαλονίκη. Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας: 8:30 – 15:30 καθημερινά. 

Events

Διακαλλιτεχνικό, διαγενεακό εργαστήριο «Η Κιβωτός των Αισθήσεων»

756359.jpg
Τι να είναι άραγε μια κιβωτός; Ένα κουτί που διαφυλάσσει ό,τι είναι πολύτιμο; Ένα καταφύγιο που προσφέρει ζεστασιά κι ασφάλεια ή θα μπορούσε ίσως να γίνει ένας χώρος που επιτρέπει σε όλους να αναμετρηθούν με τις διαφορές και τις ομοιότητές τους; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που θα εξερευνήσουν οι συμμετέχοντες στο διακαλλιτεχνικό, διαγενεακό εργστήριο με τίτλο «Η Κιβωτός των Αισθήσεων» που συνδιοργανώνουν το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η καλλιτεχνική κολεκτίβα Sempreviva, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, 11:00-14:00 στο χώρο του μουσείου στη Θεσσαλονίκη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής και αποτελεί δράση της έκθεσης «Κιβωτός: Μία κατασκευή φροντίδας. Έργα σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που παρουσιάζεται στο μουσείο έως τις 26 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. 


Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ). Σάββατο από τις 11:00 έως τις 14:00. 

Enjoy the weekend!