fbpixel

Search icon
Search
A magic bookspace: Η Θεσσαλονίκη μας συστήνει τα πιο ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της
CITY VIBES

A magic bookspace: Η Θεσσαλονίκη μας συστήνει τα πιο ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της

Ο χαρακτήρας τους ξεχωρίζει και μας προσκαλεί σε ένα σύμπαν γεμάτο γνώση και έμπνευση


Ένας γοητευτικός κόσμος, πλημμυρισμένος από χρώματα, μελωδίες και εικόνες, καλωσορίζει τις αισθήσεις μας. Φράσεις, που δημιουργούν οικείους, αλλά και πρωτόγνωρους δεσμούς με διαφορετικούς χαρακτήρες, οδηγώντας μας, εν τέλει, στην πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού μας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις ερμηνείες, που θα έδινε κανείς, μιλώντας για το «βιβλίο». Αν κλείσουμε τα μάτια μας και ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, σίγουρα θα έρθει στη μνήμη μας εκείνο το παραμύθι που πάντα ξεχωρίζαμε και κοιμόμασταν αγκαλιά. Είχε κάτι το μαγικό που έδενε με τον τρόπο που βλέπαμε τότε τη ζωή και τους ανθρώπους. Μέχρι και σήμερα που μεγαλώσαμε, αγαπάμε να γινόμαστε κοινωνοί των ιστοριών που διαβάζουμε. Πολλές είναι οι φορές, στις οποίες, μας σαγηνεύει ο χώρος που επιλέγουμε για την εμπειρία αυτή, κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι μαζί του έχουμε φτιάξει μια μυστική και συνάμα μαγική συμμορία. 

Η Θεσσαλονίκη διακρίνεται για την ιδιαίτερη αδυναμία της στην τέχνη και την εκλεπτυσμένη αισθητική. Στη δια βίου διαδρομή της γνώσης, μας συντροφεύει με τις πιο ξεχωριστές και περίτεχνες εγκαταστάσεις. Μια βόλτα στην καρδιά της, μας οδηγεί στις πόρτες των πιο ιδιαίτερων βιβλιοπωλείων. Εκείνων που έχουν καταφέρει να "χτίσουν" ένα σύμπαν γεμάτο φαντασία, έμπνευση και ελευθερία έκφρασης. Έχουν τη δική τους προσωπικότητα, που ξέρει καλά τι σημαίνει μεράκι και ζεστασιά. 

Σήμερα το απόγευμα, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τα επισκεφθούμε. Προτού όμως ξεκινήσουμε, ας συστηθούμε από τώρα με τις δημιουργικές του ταυτότητες!

Ακυβέρνητες Πολιτείες

vivliopoleia.jpg

Προχωρώντας την πολυσύχναστη Σβώλου, συναντάμε ένα πρωτότυπο βιβλιοπωλείο, καθώς λειτουργεί και ως εκδοτικός οίκος και καφέ. Οι "Ακυβέρνητες Πολιτείες" έχουν τον δικό τους αυτόνομο χαρακτήρα, ακολουθώντας πιστά τη διαχρονική τους φιλοσοφία να βρίσκονται «εκτός των τειχών». Μια ευρεία γκάμα από συγγραφικά δημιουργήματα μας περιμένουν να μυρίσουμε τις σελίδες τους και να απολαύσουμε τα μηνύματά τους. Για όλους όσοι επιθυμείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο, ψάχνοντας το βιβλίο που θα σας συναρπάσει ή διαβάζοντας εκείνο, που σας κέρδισε με την πρώτη ματιά, ένας χαλαρωτικός καφές σε ένα από τα εξωτερικά τραπεζάκια είναι η ιδανική τελετουργία. Είστε έτοιμοι;

Info: Αλ. Σβώλου 28. Instagram: @akyvernites_politeies, Facebook: @Ακυβέρνητες Πολιτείες Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Βινιέτα

302442647-121781517294231-9042484101182443882-n.jpg

Από τα πρώτα λεπτά, η παραμυθένια του ατμόσφαιρα μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε καλεσμένοι του. Η αίσθηση θαλπωρής κυριαρχεί σε κάθε γωνιά, όπου μας περιμένουν πλήθος ιστοριών για να μας υποδεχθούν με τον πιο θερμό τρόπο. Το βιβλιοπωλείο «Βινιέτα», όπως παραδέχονται οι άνθρωποί του, «είναι προϊόν αγάπης». Η δημιουργικότητα αποτελεί μια πολύ προσωπική υπόθεση, γι' αυτό και δεν επαναπαύεται ποτέ. Συχνά, πραγματοποιούνται βιβλιοπαρουσιάσεις, χαρίζοντας την ευκαιρία εποικοδομητικών συζητήσεων. Στο πατάρι δεσπόζουν το vintage, ρομαντικό ύφος του μπορντό καναπέ και ο χαμηλός φωτισμός, τα οποία μεταμορφώνονται αμέσως στο αγαπημένο μας καταφύγιο ανάγνωσης. Σίγουρα βρήκαμε το πιο κομψό ησυχαστήριο!

Info: Κανάρη 66, Κάτω Τούμπα. Facebook: @Βινιέτα Βιβλιοπωλείο

Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες

316266692-136365989256804-118579875997513650-n.jpg

«Για κοίτα. Έχω μια γενναία καρδιά μπαλαρίνας και χέρια απαλά σαν σελίδες ενός ολοκαίνουριου βιβλίου». Έτσι ξεκινά η πρόσκληση που απευθύνει σε όλους μας, δίνοντάς μας, ταυτόχρονα, την πιο γλυκιά υπόσχεση. Στην οδό Στεργίου Πολυδώρου, κάνουμε την πιο χαριτωμένη στάση. Το βιβλιοπωλείο «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» ξεχωρίζει για την αισιόδοξη ατμόσφαιρά του και την ανέμελη διάθεσή του. Η αγάπη των ανθρώπων του για το παιδικό βιβλίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να συνεχίζει να εξελίσσεται. Ο πολύχρωμος χώρος των εργαστηρίων και των αφηγήσεων των παραμυθιών, η υπέροχη αυλή και το μικρό καφέ χαρίζουν χαμόγελο σε μικρούς και μεγάλους. Σήμερα ξέρετε που θα διασκεδάσετε μαζί με τα παιδάκια σας!

Info: Στεργίου Πολυδώρου 61. Instagram: @etsi_kanoun_oi_mpalarines, Facebook: @Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες 

Το Κεντρί 

146856255-2966501276961734-2323082537404061113-n.jpg

Διασχίζοντας τη Ναυαρίνου, μια μικρή και φιλόξενη φωλιά ανάγνωσης κεντρίζει το ενδιαφέρον μας. Η βιτρίνα της ξεφυτρώνει κυριολεκτικά ανάμεσα στα στοιβαγμένα μαγαζάκια. Ποιητικές συλλογές, κόμικς, δοκιμιακά βιβλία, ό,τι μπορεί να ψάξει κανείς πρωταγωνιστούν στα ξύλινα ράφια του. Εκτός από βιβλιοπωλείο, εκδίδει βιβλία και φιλοξενεί κι άλλες ελευθεριακές εκδόσεις,Το «Κεντρί» είναι το κατάλληλο σημείο για ένα mini "food for thought" διάλειμμα στην πόλη, δίνοντάς μας τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Ποια σκέψη κυριαρχεί σήμερα στο μυαλό σας;

Info: Δημητρίου Γούναρη 22. facebook: @Βιβλιοπωλείο/Εκδόσεις Το Κεντρί

Τι λέτε; Ξεκινάμε για την πιο δημιουργική μας βόλτα στη Θεσσαλονίκη;