fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Weekend agenda: Πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Οι καλύτερες επιλογές στην πόλη για να απολαύσετε το διήμερο που πλησιάζει


Το Σαββατοκύριακο είναι κοντά και η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να μας χαρίσει ενδιαφέρουσες στιγμές δημιουργικότητας. Πλήθος από αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, shows και εκδηλώσεις μας περιμένουν για να εξερευνήσουμε την ατμόσφαιρά τους. Εμείς συγκεντρώσαμε όσα ξεχωρίσαμε και σας τα προτείνουμε για να περάσετε ένα απολαυστικό διήμερο στην πόλη.

Take a look!

THEATRE

"Αδέσποτα" από την ομάδα ΗΙΡΡΟ στη Μικρή Σκηνή

753950-rPeIG.jpg
H ομάδα Hippo παρουσιάζει στη Μικρή Σκηνή τη νέα της διαδραστική παράσταση με τίτλο "Αδέσποτα". Ένα θεατρικό έργο γραμμένο από τους Φώτη Δούσο, Αλέξανδρο Ράπτη και Καλλιόπη Φύκαρη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3-12 ετών) με θέμα τα αδέσποτα ζώα και την ευαισθησία απέναντί τους. Μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις, ανατροπές, χιούμορ και συγκίνηση. Παίζουν: Δάφνη Μουτζίκου, Βιβή Τσόρμπα.

Info: "Μικρή Σκηνή", Επταλόφου 14. Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου στις 12:00.

Η Τριλογία του Παραθερισμού

753599-IGERw.jpg

Ένα έργο, που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αφήνει τη μοναδική του υπογραφή σε κάθε σκηνή. «Η Τριλογία του Παραθερισμού» του Ιταλού κωμωδιογράφου, Carlo Goldoni, συνεχίζεται από τις 28 Ιανουαρίου στη Μονή Λαζαριστών, προβληματίζοντάς μας για τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο. Η λέξη «παραθερισμός» εδώ αποκτά διαφορετική έννοια και ταυτίζεται με την επιτακτική ανάγκη για κοινωνική και οικονομική αυτοπροβολή και αποδοχή. Οι ήρωες περνούν από τρεις διαφορετικές φάσεις του παραθερισμού, βιώνουν τον έρωτα σε ένα μαγικό σύμπαν, με τελικό προορισμό την προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα. Ερμηνεύουν: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Άννα Ευθυμίου, Σοφία Καλεμκερίδου, κ.ά.

Info: Μονή Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός. Παρασκευή στις 20:30. Σάββατο στις 17:00 & 20:30, Κυριακή στις 19:00. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου.

"Η Χιονάτη & οι 7 Νάνοι" από το Μπαλέτο Εθνικής Όπερας Οδησσού

757754-q9Xyn.jpg
Ένα ιστορικό μπαλέτο, που εδρεύει σε μια από τις σπουδαιότερες όπερες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έρχεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη μετά τα συνεχόμενα sold out στο Ηρώδειο με την Ζιζέλ και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Χιονάτη. Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού και η διάσημη όπερα κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 19:00 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 12:00 &17:00.

''Μάγισσες: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας'' 

759427-cMGO1.jpg
Δύο αεικίνητες ηθοποιοί, η Άννα Ρίζου και η Υρώ Τσάμογλου, ζωντανεύουν επί σκηνής ιστορίες γυναικών από το χθες και το σήμερα, σε μια παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre) που εστιάζει στον παραλογισμό της πατριαρχίας ανά τους αιώνες, υπεύθυνο για τη βία που ασκούνταν και ασκείται στα γυναικεία σώματα.
Μέσα από αφηγήσεις για την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις μάγισσες του Σάλεμ αλλά και του Σαίξπηρ, τη ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση W.I.T.C.H. και τις γυναικοκτονίες των ημερών μας, η παράσταση αναζητά τη σημασία της έννοιας "μάγισσα" και επιχειρεί να προσεγγίσει με ευαισθησία και χιούμορ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: Γιατί όταν κάποια γυναίκα αποκλίνει, πρέπει να την κυνηγούν; Γιατί όταν κάτι πάει στραβά, κάποια πρέπει να τιμωρηθεί;
"Έχουμε σκούπες. Έχουμε ξόρκια. Έχουμε η μία την άλλη".

Info: Θέατρο Τ (ΤΑΦ), Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00. Διάρκεια παράστασης από 3 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2023.

Μαύρη Σαμπούκα, Δεύτερη χρονιά

sabouka-1080x1080-2b-0zDO1.jpg

Μετά από πέντε επιτυχημένες σεζόν, η «Μαύρη Σαμπούκα» ξαναχτυπά στην “GoldenLabel” εκδοχή της. Ο Τόλης Παπαδημητρίου «εμβολιάζει» το ήδη σαρωτικό του κείμενο και μαζί με τον Αντώνη Στάμο υπόσχονται να σας δώσουν κίνητρο να βγείτε από το σπίτι, κερνώντας αυτό που τόσο έχουμε ανάγκη: 100 λυτρωτικά λεπτά με γέλιο μέχρι δακρύων!

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2. Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 21:00 & Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 19:00.

"Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου" 

724427-DmAFR.jpg
Μία ηθοποιός. 12 ρόλοι. Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει από το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2022. 

''Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει'' του Νίκου Κυπουργού στο Δημαρχείο Πανοράματο

760069-KREgH.jpg

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη παρουσιάζει το "Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει" σε μουσική Νίκου Κυπουργού και λιμπρέτο Θωμά Μοσχόπουλου. Το λυρικό αυτό παραμύθι, με 16 συντελεστές (λυρικούς τραγουδιστές, ensemble 6 μουσικών, μαέστρου, χορωδών) σκοπό έχει να εισάγει τα παιδιά δημοτικού στον κόσμο της μουσικής και του θεάτρου. Πρόκειται για μια "μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους", όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο Νίκος Κυπουργός.

Info: Δημαρχείο Πανοράματος, Αποστόλου Σαμανίδη 21. Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου στις 17:00 & στις 19:00.

CINEMA

Αστερίξ και Οβελίξ στο Δρόμο για την Κίνα - Asterix and Obelix: The Middle Kingdom (με υπότιτλους)

asterix.webp

Μεταφερόμαστε στο έτος 50 π. Χ. Η αυτοκράτειρα της Κίνας μόλις φυλακίστηκε μετά από πραξικόπημα που υποκινήθηκε από έναν προδότη πρίγκιπα. Με τη βοήθεια ενός εμπόρου και του πιστού της σωματοφύλακα, η μοναχοκόρη της αυτοκράτειρας, πριγκίπισσα Σας-Γι, καταφέρνει να διαφύγει στη Γαλατία για να ζητήσει βοήθεια από -ποιους άλλους;- τους ξακουστούς πολεμιστές, Αστερίξ και Οβελίξ. Πρωταγωνιστούν: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, κ.α.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για να ενημερωθείτε για τις αντίστοιχες αίθουσες και ημερομηνίες, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους. 

Η Αυτοκρατορία του Φωτός - Empire of Light

760650.jpg

Με φόντο μία παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας στις αρχές των ‘80s,η Hilary, που εργάζεται σε έναν παλιό κινηματογράφο και ταλαιπωρείται με θέματα ψυχικής υγείας, συναντά τον νεαρό Stephen, που έχει μόλις πιάσει δουλειά στο σινεμά. Οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται την ίδια ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και μέσα από την παράξενη και τρυφερή τους σχέση θα βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής, του κινηματογράφου και της κοινότητας. Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Micheal Ward, Tom Brooke, κ.ά. 

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για να ενημερωθείτε για τις αντίστοιχες αίθουσες και ημερομηνίες, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

Μέρες ξηρασίας - Burning Days

image-w1280.webp

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας το Yaniklar όπου ο νεοφερμένος εισαγγελέας Εμρέ (Selahattin Paşali) καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή έρχεται στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της ταινίας με έντεχνους τρόπους, θίγοντας την ομοφοβία και την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Info: Ολύμπιον - Αίθουσα "Παύλος Ζάννας", Πλ. Αριστοτέλους 10. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15. 

MUSIC CONCERTS

Dilek Koç live στη Μικρή Σκηνή

761480.jpg
Η Dilek Koç και το σχήμα της, Σάκης Ξενούδης - κανονάκι, τραγούδι, Άκης Παπαεμμανουήλ - βιολί, Νίκος Σιδηρόπουλος- λαούτο, Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά, ταξιδεύουν το κοινό στα μουσικά αρώματα της ανατολής, στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα καφέ αμάν της Σμύρνης, στα λιμάνια του Αιγαίου, στους οντάδες της Καππαδοκίας, στους ρυθμούς των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά διαχρονικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια των δύο λαών.

Γεγονός που αποδεικνύει πως ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων στην πολυτάραχη ιστορία της περιοχής. Στην παράσταση επίσης θα έχει αφιέρωση για το καινούριο της άλμπουμ "Τραγούδια της Καππαδοκίας".

Info: "Μικρή Σκηνή", Επταλόφου 14. Παρασκευή στις 21:30.

Domenico Nordio & Orazio Sciortino

1-domenico-nordio-sciortino-orazio-ZhQkL.jpg
Ο σπουδαίος Ιταλός βιολονίστας, Domenico Nordio, ενώνει τις δυνάμεις του με τον δημοφιλή πιανίστα και συνθέτη, Orazio Sciortino και προετοιμάζουν μαζί ένα εκλεπτυσμένο μουσικό πρόγραμμα. Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, μας περιμένουν σε μια πολλά υποσχόμενη συναυλία μουσικής δωματίου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20:30.

Tonis Sfinos & The Playmates live

toni-sfhnos-1.jpg
Ο Τόνι Σφήνος, γνωστός performer και παρουσιαστής, με πορεία 13 χρόνων στη διασκέδαση, έρχεται με την μπάντα του σ' ένα μοναδικό πρόγραμμα με παλιές αγαπημένες αλλά και σύγχρονες επιτυχίες. Μια μεγάλη μουσική αναδρομή από το 60’, 70’, 80’ αλλά και το σήμερα διασκευασμένα με τον μοναδικό ήχο του εκρηκτικού καλλιτέχνη. Μία συναυλία γεμάτη κέφι και χορό.

Η πολυτάλαντη μπάντα του αποτελείται από 5 μουσικούς που χορεύουν και τραγουδάνε μαζί με τον Τόνι Σφήνο, την τραγουδίστρια Νάγια Δούκα και τον ηθοποιό Αντώνη Παπαηλία στο ρόλο της "Λόλας" που το κοινό γνώρισε καλύτερα και μέσα από τη συμμετοχή του στο j2us όπου και έφτασε μέχρι τον τελικό.


Info: Ape nighclub, Φρίξου 5. Σάββατο στις 23:00. 

"Θάνος Μικρούτσικος - Κάτω από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη"

afieroma-thanos-mikroutsikos-sto-christmas-theater-7f0Gm.jpg

Η πόλη της Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, που έφυγε από κοντά μας πριν τρία χρόνια, σε μια βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τρεις βασικοί συνεργάτες του σπουδαίου συνθέτη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος ανατρέχουν στα πιο αγαπημένα τραγούδια του. Τραγούδια "κοινού αισθήματος" όπως έλεγε ο Θάνος, τραγούδια που πολλές γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ΄ αυτό τον τρόπο διαχρονικά. Τη συναυλία επιμελείται ο Θύμιος Παπαδόπουλος, βασικός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου και την πλαισιώνουν εξαίρετοι σολίστ.

Info:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή στις 21:00.


EXHIBITIONS

Έκθεση Φώτιου Μπάλα - Γιώργου Πανταζή στη γκαλερί Νικόλαου Λόλα

756037-ybtlj-bm4fl-196he.jpg

Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί στην παρατήρηση πως η χρήση της εικόνας έχει κατακλύσει πλέον όλες τις στιγμές της ζωής μας. O καταιγισμός εικόνων, ήχων, πληροφοριών και παράλληλα η άμεση επικοινωνία διαφορετικών πολυπολιτισμικών κοινωνιών διαμορφώνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που καλείται να εκφραστεί σε ένα μαζικοποιημένο μοντέλο ζωής. Έτσι οι δύο καλλιτέχνες έρχονται να αναζητήσουν με έναν αλληλεπιδραστικό και συνεργατικό τρόπο πτυχές της σύγχρονης ζωής που λειτουργούν ως άγκυρες σε έναν καινούριο χαοτικό κόσμο. Ο χώρος γεμίζει από υφές, χρώματα, παιχνίδια και μοτίβα που μας καλούν να σταθούμε με ηρεμία και να ανακαλύψουμε τον όμορφο κόσμο μέσα μας.

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20:00. Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Ομαδική εικαστική έκθεση "Αέρας, φωτιά, νερό, γη"

760585-MaLoJ.jpg
Στην Govedarou Art Gallery παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "Αέρας, Φωτιά, Νερό, Γη", την επιμέλεια της οποίας φέρει η εικαστικός και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Νατάσα Γκοβεδάρου.

Η επιμελήτρια σημειώνει σχετικά με το θέμα της έκθεσης: «Η διδασκαλία και ο συμβολισμός των τεσσάρων στοιχείων είναι κάτι που μέχρι πριν από λίγο καιρό προκαλούσε γέλιο και ειρωνικά σχόλια στους ερευνητές. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούσαν να αντιληφθούν την αξία μιας συμβολολογίας ξένης προς την λογική του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς ο ορθολογισμός τους είχε ποτίσει το μυαλό. Αλληγορίες και συμβολισμούς για τα 4 στοιχεία συναντάμε σε πολυάριθμους πολιτισμούς σε ολόκληρη τη γη. Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων όλος ο κόσμος δομείται θεμελιακά από τέσσερα βασικά στοιχεία. Από αυτά, τις αλληλεπιδράσεις και τις αναμείξεις τους οικοδομούνται όλα τα υλικά και άυλα, ορατά και αόρατα αντικείμενα του Σύμπαντος. Τα τέσσερα στοιχεία έχουν τα εξής ονόματα: ο Αέρας, η Φωτιά, το Νερό, η Γη. Οι όροι παραπέμπουν στις αντίστοιχες φυσικές έννοιες της φωτιάς, των αερίων, του νερού και του εδάφους, λόγω παρεμφερών ιδιοτήτων, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για υποτιθέμενα οντολογικά θεμέλια συστατικά της φύσης και όχι για τις γνωστές έννοιες της καθημερινότητας.»

Info: Γεωργίου Παπανδρέου 5. Σάββατο από τις 11:00 έως τις 14:00. 

Ομαδική έκθεση "Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί 2"

761061-uk9XT.jpg
Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House παρουσιάζουν τη δεύτερη διοργάνωση της σειράς εκθέσεων "Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί", προσκαλόντας το κοινό να αποφασίσει την αξία των έργων. Οι διοργανωτές προτείνουν στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης νέους, ανερχόμενους αλλά και επενδυτικά ενδιαφέροντες εικαστικούς ζωγράφους, χαράκτες, φωτογράφους, digital artists από όλη την Ελλάδα, στην έκθεση στη Myrό Gallery και, παράλληλα, μέσω ψηφιακής έκθεσης του Myrό Antiques House σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.Η πρωτοτυπία της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι τόσο οι ενδιαφερόμενοι για τα έργα, είτε τα δουν στη φυσική έκθεση, είτε στη διαδικτυακή, συνδιαμορφώνουν τις τιμές απόκτησης τους καταθέτοντας προσφορά μέσω ηλεκτρονική δημοπρασίας της ιστοσελίδας του Myrό Antiques House, που είναι και ο μοναδικός τρόπος απόκτησης τους.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. 

Περιοδική έκθεση "Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού"

manuscript-3914930-1920jpg-9wcxn.webp

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προσκαλούν το κοινό στα εγκαίνια της έκθεσης "Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού" το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023. Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού "πεδίου" και του βυζαντινού "κάμπου". "Κάμπος", "πεδίο" είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών. "Κάμπος" είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση. "Πεδίο" είναι το μη περατό όριο της εικόνας. Εισαγωγή στo project και στην έννοια του βυζαντινού κάμπου αποτελεί εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400, δωρεάς Ειρήνης Ανδρεάδη, από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος". Καθημερινά από τις 08:30 μέχρι τις 15:30. Διάρκεια έκθεσης: έως 12 Μαρτίου 2023.

Enjoy the weekend!