fbpixel

Search icon
Search
City's theatre: Οι κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις της Θεσσαλονίκης για τον Φεβρουάριο
CITY VIBES

City's theatre: Οι κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις της Θεσσαλονίκης για τον Φεβρουάριο

Όσες συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον μας αλλά και εκείνες για τις οποίες μετράμε αντίστροφα


Σε ρυθμούς θεατρικών δημιουργιών συνεχίζει να χτυπάει δυνατά η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Κάθε ημέρα στην πόλη είναι και μια ξεχωριστή ευκαιρία για να γνωρίσουμε διαχρονικά, αλλά και πρωτότυπα έργα και να ταυτιστούμε ή να προβληματιστούμε με την πλοκή και τους χαρακτήρες τους. Η δημιουργικότητα δεν σταματά ποτέ και σίγουρα ο Φεβρουάριος θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια χρονιά την ιδιαίτερη αδυναμία του στις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες. Εμείς ξεχωρίσαμε ήδη τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις που θα μας συντροφεύουν αυτόν τον μήνα. Κάποιες από αυτές συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον μας, αλλά πλησιάζουν και εκείνες, για τις οποίες μετράμε αντίστροφα. 

Let's take a look together! 

1) Humanitarium

761880.jpg

Ένα έργο με έντονους συμβολισμούς, που αποκρυπτογραφούν και αποσυνθέτουν τις σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας. Tο Humanitarium, ως ιδέα, έχει την ίδια ρίζα με το Social Credit System "Sesame Credit" που εφαρμόζεται στην Κίνα από τον Ιανουάριο του 2015. Οι πολίτες εποπτεύονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε τους μικροκίνηση. Το σύστημα βαθμολογεί, επιβραβεύει ή τιμωρεί δημόσια. Ο ιδεολογικός αλγόριθμος είναι «οι άνθρωποι με χαμηλό σκορ να χρεοκοπούν», όπως δήλωσε ο Hou Yunchun, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας.

Στην παράσταση, ο αλγόριθμος επιλέγει τρεις ανθρώπους μέσα από τη δραστηριότητά τους στα social media. Ο ίδιοι παρουσιάζονται στην ετήσια διοργάνωση της κοινότητας έτσι ώστε, η κοινότητα, να τους γνωρίσει καλύτερα. Συστήνονται με ένα ψευδώνυμο επιλογής τους για να ενισχύσουν, σύντομα και περιεκτικά, την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Το Hum@nitarium είναι το σύστημα που θα τους κάνει τελικά διάφανους. Θα τους προσφέρει την απόλυτη αναγνώριση ή την απόλυτη τιμωρία. Ερμηνεύουν: Χρήστος Γαβριηλίδης, Δημήτρης Δάγκαλης, Αργυρώ Κουρλίτη, Κατερίνα Συναπίδου. 

Info: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2023. 

2) Minimal

minimal-copy.jpg

Μετά την επιτυχία της παράστασης «Για Γυναίκα καλή» είναι και μια συνεχόμενη sold out χρονιά, η Ήρα Κατσούδα επιστρέφει με την τρίτη solo παράστασή της, το "Minimal". Σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της, η Ήρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά από τη ζωή της και να την κρατήσει με τα απολύτως απαραίτητα, σε minimal επίπεδα. Όμως η διάσπαση προσοχής, μια ομηρία που λαμβάνει χώρα στον νιπτήρα της, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα Ιερά Ζώα, οι τοξικές σχέσεις, οι θεωρίες συνωμοσίας, ο Νομός Ηλείας και πολλά ακόμα, δεν την αφήνουν να τα καταφέρει. Ερμηνεύει η Ήρα Κατσούδα. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ, Τσιμισκή 136. Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

3) Ευτυχισμένες Μέρες 

755954.jpg

Ένα έργο που είναι ποίημα, αφιερωμένο στην αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μεταφερόμαστε στην ξεχωριστή κοσμοθεωρία της Winny, η οποία μιλάει ακατάπαυστα, προσπαθώντας «να διάγει την ημέρα της» μέσα στην ερημιά. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο Willy, ο οποίος την ακούει και δίνει νόημα στη ζωή της. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα θεατρικά έργα του Ιρλανδού λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, Samuel Beckett, το οποίο είναι αφιερωμένο στους βαθύτερους φόβους μας. Ερμηνεύουν: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Γιάννης Οικονομίδης (Johnny O). 

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2023.

4) Η Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό

737754.jpg

Ένα θεατρικό έργο που η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Μια παράσταση - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα, Luis Sepúlveda και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Μια ιστορία τραγικά επίκαιρη μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης.

Info: Metropolitan: The urban theatre, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 & την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023. 

5) Η Κοριτσιέρα των Βούρλων

759837.jpg

Μια μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα κορίτσια που αγαπήθηκαν πίσω από την Πορτάρα. Δύο γυναίκες ιερόδουλες, διαφορετικών ηλικιών, μας αφηγούνται τις δικές τους δύσκολες ιστορίες μέχρι να φτάσουν στα Βούρλα, για τη ζωή τους μέσα στην «κοριτσιέρα» όπως συνήθιζαν να λένε, για όσα τις πονούν μα και για τα όνειρα που δε σταμάτησαν ποτέ να έχουν. Μας τραγουδούν με πόνο, νοσταλγία και έντονη συγκίνηση για τις πιο δύσκολες προσωπικές τους διαδρομές. Ερμηνεύουν: Ελένη Φιλίνη, Κατερίνα Αγγελίτσα.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 & την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023.

6) Η Τριλογία του Παραθερισμού

753599.jpg

Ένα έργο, που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αφήνει τη μοναδική του υπογραφή σε κάθε σκηνή. «Η Τριλογία του Παραθερισμού» του Ιταλού κωμωδιογράφου, Carlo Goldoni, συνεχίζεται από τις 28 Ιανουαρίου στη Μονή Λαζαριστών, προβληματίζοντάς μας για τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο. Η λέξη «παραθερισμός» εδώ αποκτά διαφορετική έννοια και ταυτίζεται με την επιτακτική ανάγκη για κοινωνική και οικονομική αυτοπροβολή και αποδοχή. Οι ήρωες περνούν από τρεις διαφορετικές φάσεις του παραθερισμού, βιώνουν τον έρωτα σε ένα μαγικό σύμπαν, με τελικό προορισμό την προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα. Ερμηνεύουν: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Άννα Ευθυμίου, Σοφία Καλεμκερίδου, κ.ά.

Info: Μονή Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου. 

7) Μαύρη Σαμπούκα 

729661.jpg

Μια κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους! Η «Μαύρη Σαμπούκα» του Τόλη Παπαδημητρίου συνεχίζεται και ανυπομονούμε να γελάσουμε ξανά με την ψυχή μας και να γίνουμε κοινωνοί σε μια άκρως σουρεαλιστική ιστορία. Όλα ξεκινούν από μια... λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος. Που θα οδηγήσει αυτή η μοιραία συνάντηση; Περιμένουμε... Ερμηνεύουν: Τόλης Παπαδημητρίου, Αντώνης Στάμος. Μαζί τους: Ανάργυρος Βαζαίος, Γραμματική Γκόρου

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθ. Ἀμύνης 2. Σάββατο 4 & Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου. 

8) Οι Μάγισσες του Vardø 

761217.jpg

Μια πραγματική ιστορία, που αφορά στις έντονα αρνητικές προκαταλήψεις μιας πατριαρχικής κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες. Το 1617 στο παραθαλάσσιο Vardø της Νορβηγίας ξέσπασε μια φονική καταιγίδα που έπνιξε 40 άνδρες του μικρού χωριού. Οι γυναίκες της περιοχής κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η Νορβηγία που είχε ήδη εξαπολύσει σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας, πραγματοποίησε πάνω από 140 δίκες στην περιοχή του Finnmark. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Η Μαρία Ράπτη γράφει ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο για την ιστορία των γυναικών του Vardø και το Θέατρο του Άλλοτε γράφει ξανά την Ιστορία των Γυναικών, από την αρχή. Ερμηνεύουν οι: Θεοδώρα Κωστάκου, Τατιάνα Οικονόμου, Βάλια Γκαγκάτση, Μαρία Σεμερτζίδου, κ.ά. 

Info: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, Μεταμορφώσεως 7. Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023. 

9) Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου 

724427-LMshh.jpg

Μια ηθοποιός, 12 ρόλοι. Μια γυναίκα που μοιράζεται μαζί μας το ταξίδι της προς τις ρίζες της. Η Λεμονιά μας αφηγείται την ιστορία του πατέρα της, Γαληνού Φιλονίδη, μια προσωπική διαδρομή, η οποία ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Βιώνουμε μαζί του τον έντονο διχασμό του ανάμεσα σε δυο γυναίκες, τις συγκρούσεις του με το αξιακό του σύστημα, ενώ στο πρόσωπο του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων. Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 26 Φεβρουαρίου. 

10) Το αγρίμι, Μαρίκα Κοτοπούλη 

760620.jpg

Η Μαρίκα Κοτοπούλη, η μεγάλη ιέρεια του θεάτρου, η παθιασμένη, η ασυμβίβαστη, η ελεύθερη γυναίκα, το γεννημένο αγοροκόριτσο, το Αγρίμι, τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Μιλάει για τον μεγάλο και παθιασμένο της έρωτα με το Ίωνα Δραγούμη, τις αδυναμίες της, τα πάθη της, αυτοσαρκάζεται, καταριέται, βρίζει, πάσχει. Πιστός της συνεργάτης ο Μητσάκος, (Δημήτρης Μυράτ) που δεν την αφήνει από το μάτι του παρά τα δώδεκα, μόλις, χρόνια του. Η Μαρίκα μένει... γυμνή μπροστά στον ταραχώδη, αταίριαστο, ερωτά της για τον αριστοκράτη Ίωνα Δραγούμη. Εξαρτημένη για χρόνια από εκείνον και τη μορφίνη, αφήνεται σε μια παραζάλη από όργια και ουσίες, για να σωθεί από μια κοινωνία που την αμφισβητεί, αλλά κυρίως για να δραπετεύσει από τον εαυτό της. Ερμηνεύει η Δήμητρα Παπαδήμα.

Info: Θέατρο "Αμαλία", Αμαλίας 71. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023. 

Είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε σε κάθε ιστορία...

Κεντρική φωτογραφία: Παράσταση, «Η Τριλογία του Παραθερισμού»