fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Οι πιο updated προτάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα στην πόλη
AGENDA

Week Agenda: Οι πιο updated προτάσεις γι' αυτήν την εβδομάδα στην πόλη

Ό,τι νέο έρχεται αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη


H νέα εβδομάδα μάς βάζει σε καλοκαιρινό mood, καθώς η πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα δρώμενα που αξίζουν την προσοχή μας. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον από σήμερα έως την Κυριακή.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Όρνιθες του Αριστοφάνη στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

875203.jpg

Ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Η σκηνοθεσία τοποθετεί το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο. Οι δύο πρωταγωνιστές ζητούν, αλληγορικά, να «αδειάσουν» από κάθε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα και να «κατοικηθούν», άλλοτε ηδονικά κι άλλοτε μανιασμένα, από τη ζωώδη ορμή των πουλιών σε μια παράσταση – συναυλία. Με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Κορωναίος κ.ά.

Info: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.

Majesty Queen - We will rock you! στη Μονή Λαζαριστών

01-majestyqueen.jpg

Πάνω από 500.000 θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν απολαύσει ένα από τα πιο επιτυχημένα αφιερώματα όλων των εποχών. Το Majesty Queen είναι το αυθεντικό Βρετανικό musical tribute για τους Queen. Όπως το χαρακτήρισαν κοινό και κριτικοί είναι «Ένα από τα καλύτερα αφιερώματα στον κόσμο για ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο». Ήρθε η στιγμή λοιπόν, το κοινό της Θεσσαλονίκης να ζήσει μία μαγευτική εμπειρία κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι στον μοναδικό χώρο της Μονής Λαζαριστών.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Δευτέρα στις 21:30.

Μάνος Χατζηδάκης: Το Ρεσιτάλ

megaro-mousikis-thessalonikis-e1547735498775.jpg

Ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά, θα πραγματοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια και για επιλεκτικές παραστάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην πλατεία του Μεγάρου, σε μια ξεχωριστή παράσταση, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. Το έργο, που αποτελεί τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και έναν συλλεκτικό δίσκο με τον χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών που επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις, αποδίδεται σήμερα από δύο διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο στο τραγούδι και τον δεξιοτέχνη Θοδωρή Τζοβανάκη στο πιάνο.

Info: Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 21:30.

Αντώνης Ρέμος «Πάντα και Ποτέ» στο Θέατρο Γης

202208161301468657-900x675.jpg

Ο Aντώνης Ρέμος, ο καταξιωμένος Έλληνας ερμηνευτής, δίνει ραντεβού με τους φίλους του, φέτος το καλοκαίρι, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Επόμενος σταθμός του η Θεσσαλονίκη και, πιο συγκεκριμένα, το Θέατρο Γης. «Πάντα και Ποτέ» live, για τις πιο δυνατές συναυλίες του καλοκαιριού!

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Δευτέρα στις 21:30.


Τρίτη

«Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη στο Θέατρο Δάσους

872259.jpg

Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Σ' αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Τρίτη στις 21:30.

Διεθνής έκθεση "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία"

fpcn-1820-toro-r-tavros.jpg

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και (συν)εξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο "Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία". Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 18:00.

Ταινία "Fly Me to the Moon"

885102.jpg

Η Kelly Jones (Johansson), το παιδί-θαύμα του marketing, έρχεται για να φτιάξει τη δημόσια εικόνα της NASA και προκαλεί χάος στο ήδη δύσκολο έργο του διευθυντή εκτόξευσης, Cole Davis (Tatum). Μπορεί, όμως, να είναι το μυστικό όπλο που χρειάζεται η NASA για να κερδίσει την κούρσα με τους Ρώσους για το ποιος θα προσσεληνωθεί πρώτος. Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να θεωρεί την αποστολή πολύ σημαντική για να αποτύχει, η Jones λαμβάνει εντολή να οργανώσει μια ψεύτικη, εφεδρική προσσελήνωση και η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει πραγματικά. Σκηνοθεσία: Greg Berlanti. Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.5 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 19:15 και 21:45.

Κωνσταντίνος Κερεστετζής - έκθεση «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος»

881904.jpg

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή με τίτλο «Ακουαρέλες από το Άγιον Όρος». Ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κερεστετζής ταξιδεύει τακτικά στο Άγιον Όρος και αποτυπώνει με τον χρωστήρα και τις ακουαρέλες του «όψεις ιστορικών μονών, σκητών και ασκηταριών, υμνώντας τη μοναξιά τους σε απόκρημνα σημεία κι ακτές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης. Η ενότητα των έργων του στην συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθωνική πολιτεία, το 2023, ενώ περιλαμβάνει και μεγάλο αριθμό έργων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Info: Αγιορειτική Εστία - Κτίριο Νεδέλκου (Εγνατία 109), Τρίτη 09:00 - 20:00.


Τετάρτη

Γιάννης Χαρούλης Καλοκαίρι 2024 στο Θέατρο Γης

giannhs-xarulhs-scaled.jpg

O Γιάννης Χαρούλης για ακόμη ένα καλοκαίρι θα μας ενώσει με τη μουσική του κάτω από τον έναστρο ουρανό. Από το χθες μέχρι το σήμερα, με αγαπημένα τραγούδια μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης, θα μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους, θα μας συγκινήσει και θα μας χαρίσει υπέροχες βραδιές. Το πάθος και η φλόγα του θα φωτίσουν τα βράδια μας, σε μια γιορτή που όλοι θα θυμόμαστε.

Info: Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας), Τετάρτη στις 21:00.

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

tarsila-do-amaral-id-lio.jpg

Οι βραδιές ποίησης του φετινού Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι αφιερωμένες στο έργο του Λόρκα, του Ανδαλουσιανού ποιητή με τα θλιμμένα μάτια, του οραματιστή και επαναστάτη, που σημάδεψε με το έργο του γενιές αναγνωστών, σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι Έλληνες τον αγαπήσαμε με το πάθος μιας παράξενης συγγένειας, αφού το έργο του έχει βαθιά τις ρίζες του στην ηθική της Μεσογείου. Μας παραδόθηκε άλλωστε από χέρια αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών, που τον μετέφρασαν και τον μελοποίησαν με ευγένεια και φροντίδα. Ερμηνεία: Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Διονυσίου, Μέλα Γεροφώτη. Αφήγηση απαγγελία: Αντίνοος Αλμπάνης.

Info: Επταπύργιο, Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15.

«Ηρακλής - Οι Δώδεκα Άθλοι» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

hraklhs-oi-dwdeka-athloi-2-1024x683.jpg

Ο πιο αγαπημένος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας ζωντανεύει σε μια θεατρική παράσταση γεμάτη περιπέτεια, χρώμα, μουσική, ακροβατικές χορογραφίες και εντυπωσιακά Fire Shows! Η ιστορία του μυθικού ήρωα ζωντανεύει και γνωρίζουμε από κοντά τον κόσμο της αρχαιότητας. Οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή, έρχονται στη σκηνή σαν μια μεγάλη περιπέτεια με μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου.

Info: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 11), Τετάρτη στις 20:45.


Πέμπτη

Γιώργος Περρής «Αυτό μόνο» στη Μονή Λαζαριστών

george-perris-xr.jpg

Το Θέατρο Μονής Λαζαριστών γίνεται σταθμός για την καλοκαιρινή περιοδεία του Γιώργου Περρή που θα φέρει κάτι από τη μαγεία της μουσικής του σε κάθε πόλη της Ελλάδας που θα εμφανιστεί. Ο Γιώργος, με τον γνώριμο και ζεστό τρόπο που τον χαρακτηρίζει, ετοιμάζει για το κοινό του μια γιορτή χαράς και ετοιμάζεται να τραγουδήσει, να μοιραστεί και να συγκινήσει με τη σπάνια φωνή του. Κι επειδή πρόκειται για συναυλία του Γιώργου Περρή, το χιούμορ, απαραίτητο συστατικό κάθε του εμφάνισης, γίνεται το αόρατο νήμα που ενώσει τις ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια του.

Info: Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Πέμπτη στις 21:30.

Πυλαιώτικα 2024

vardis-varthakouris.jpg

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνουν τα "Πυλαιώτικα", σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Πολιούχου της Πυλαίας. Συναυλία με τους Χάρη Βαρθακούρη και Γιάννη Βαρδή. Δύο καλλιτέχνες που έχουν διαγράψει τη δική τους πορεία, έρχονται να μας παρασύρουν με τις μοναδικές ερμηνείες τους, τραγουδώντας επιτυχίες που αγαπήσαμε και αγαπάμε, σε μία ανατρεπτική συναυλία διάρκειας 2,5 ωρών.

Info: Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας (Πολυτεχνείου 20), Πέμπτη στις 21:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Ορέστεια» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

877058.jpg

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, που θα σκηνοθετήσει την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και τελευταίο σωζόμενο έργο του συγγραφέα (δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του), σε μία ενιαία παράσταση. Η Ορέστεια διδάχθηκε στην Αθήνα, στα Εν Άστει Διονύσια το 458 π.Χ., μια χρονιά με μεγάλες εντάσεις μεταξύ των Ολιγαρχικών και των Δημοκρατικών αποτυπώνοντας τους πολιτικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς κραδασμούς της εποχής και τις βίαιες αναταραχές. Ανάμεσα στους λόγους των εντάσεων ήταν και οι μεταρρυθμίσεις του δημοκρατικού Εφιάλτη, που αφορούσαν τη λειτουργία και τη δομή του Αρείου Πάγου. Και ενώ η Αθήνα στο εσωτερικό βρισκόταν σε μεταβατική περίοδο, ακολουθούσε μια εξαιρετικά τολμηρή πολιτική ως προς τις άλλες πόλεις, και την ίδια εποχή συμμάχησε με το Άργος που είχε αποσκιρτήσει από την Πελοποννησιακή Συμμαχία. Η επιρροή και των δύο αυτών ιστορικών γεγονότων είναι ορατή στην Ορέστεια. Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Θεόδωρος Τερζόπουλος. Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ, Τάσος Δήμας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου), Παρασκευή στις 21:00.

43ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον Λευκό Πύργο

festival-vivliou-paralia.jpg
Image source: ThessalonikiGuide.gr

Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιεί την επίσημη έναρξή του στην παραλία του Λευκού Πύργου. Και φέτος θα μας κρατήσει συντροφιά με χιλιάδες τίτλους βιβλίων παρουσιάζοντας όλη την σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στα 110 εκθετήρια του που απλώνονται στην έκταση της παραλίας. Την παρουσία τους θα δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι απ' όλη τη χώρα ενώ περισσότεροι από 500 συγγραφείς θα υπογράψουν τα βιβλία τους. Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και στην κυπριακή ποίηση. Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε το βιβλίο εξακολουθεί να φωτίζει το μονοπάτι της ανθρώπινης συλλογικής διαδρομής προς την γνώση.

Info: Λευκός Πύργος, έως τις 21 Ιουλίου.

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024: #SKGlive! «Από την Παράδοση στο Σύγχρονο»

skg-live-zontanevoume-ti-di.jpg

Στο πλαίσιο του στόχου του Φεστιβάλ Επταπυργίου για προώθηση των νέων καλλιτεχνών που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εντάσσεται φέτος στον προγραμματισμό μια συναυλία με τρια νέα, πολύ αξιόλογα, σχήματα, με κοινό μουσικό τόπο την παράδοση. Η ελληνική και ευρύτερα η μεσογειακή παραδοσιακή μουσική, μέσα από το πρίσμα των νέων δημιουργών, συναντά τη σύγχρονη και ροκ μουσική ματιά, μπλέκοντας καλλιτεχνικά ακούσματα και ήχους και δημιουργώντας έτσι το σημερινό χάρτη της μουσικής δημιουργίας. Ο Argalios, οι Κούπες και το Les Filadores σε ένα ρεπερτόριο από γνωστά, αλλά και πρωτόπαικτα τραγούδια τους, θα συγκινήσουν και θα ξεσηκώσουν το κοινό.

Info: Επταπύργιο, Σάββατο στις 21:15.

Έκθεση / Performance "The River / Voicing Water - Xριστίνα Νάκου / Άννα Παγκάλου"

884888.jpg

Η έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Σημειώνοντας την δυναμική της ενοποιητικής του δράσης συνδέει δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη ενώ παράλληλα προσκαλεί τους επισκέπτες σε μία συμπερίληψη αισθήσεων. The river ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα. Οι μυθολογικές αφηγήσεις των σιντριβανιών συνδέονται με την υδραυλική τεχνολογία, τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων και τη φυσική ροή του νερού.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά: 09:00 - 17:00.