fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει στη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει στη νέα εβδομάδα

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ότι στην καρδιά της πόλης συνεχίζεται με επιτυχία το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, το οποίο θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου, χαρίζοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια ευρεία γκάμα παραγωγών. 

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Παράσταση "Κατά Μάρκον" ξανά στο Θέατρο Αμαλία

769362.jpg

Μια ρεμπέτικη λειτουργία ερευνά και προβάλλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μια εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της "πιάτσας" και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της. Ερμηνεία – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Δευτέρα, 27 & Τρίτη 28 Μαρτίου στις 21:00.

Κινηματογραφική προβολή "Ο Άντρας των Ονείρων μου - I'm Your Man"

774003.jpg

Με σκοπό να χρηματοδοτήσει τις έρευνες της, μια επιστήμονας δέχεται την πρόταση να πάρει μέρος σε ένα απίστευτο πείραμα. Για τρεις εβδομάδες θα πρέπει να συγκατοικήσει με ένα ανθρωποειδές ρομπότ, τον Τομ, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να ικανοποιεί κάθε της ανάγκη. Σκηνοθεσία: Maria Schrader, σενάριο: Emma Braslavsky (εμπνευσμένο από ιστορία της), Jan Schomburg. Πρωταγωνιστούν: Dan Stevens, Maren Eggert, Sandra Hueller.

Info: Options Μακεδονία - αίθουσα 4, Τομπάζη 15, Πυλαία, Δευτέρα στις 20:20. Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Δευτέρα στις 20:50. Μακεδονικό, Φιλικής Εταιρείας 44, Δευτέρα στις 19:30. 

ΤΡΙΤΗ

Παράσταση ''Τι είναι έρωτας: οι τοπ 20 απαντήσεις'' στο θέατρο Άνετον

774758.jpg

Μια ομάδα πέντε νέων δημιουργών μιλούν με απλότητα, χιούμορ και αισθαντικότητα για τον Έρωτα στην σύγχρονη εποχή, μέσα από τις τεχνικές του Devised Theatre (Θέατρο της Επινόησης). Δύο performers (Θανάσης Μάζνας, Κατερίνα Σωτηρίου) και ένας μουσικός επί σκηνής (Κωστής Παλαιογιάννης) μας δίνουν τις δικές τους 20 απαντήσεις (όπως προέκυψαν μετά από ζύμωση) για το τι είναι επιτέλους ο Έρωτας.

"Ερωτεύομαι" θα πει να μπορώ να μεταποιώ αυτήν τη στεγνή κατασκευή που συνήθισα να είμαι. Αυτό όμως το πιστεύουμε εμείς και αυτό που πιστεύει ένας ή κάποιοι μόνο δεν αρκεί για να αποκαλυφθεί η ερωτική πραγματικότητα σήμερα. Τι είναι έρωτας λοιπόν; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η απάντηση; Πόσο διαθέσιμοι/ες είμαστε γι’ αυτόν και πόσο ελεύθεροι/ες να τον απολαύσουμε; Δύο σώματα που καλούνται να μιλήσουν, να υμνήσουν, να αγγίξουν τον έρωτα. Πάνω σε σκάλες, κάτω στο πάτωμα, πάνω σε κερκίδες, πλάι σε μικρόφωνο. 20 απαντήσεις μέσα σε 20 εικόνες. Μια παράσταση με θέμα τον Έρωτα σήμερα, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Καμπαγιοβάνη και δραματουργία Δημήτρη Μαχαιρίδη. Επί σκηνής: Θανάσης Μάζνας, Κατερίνα Σωτηρίου, Κωστής Παλαιογιάννης

Info: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42. Τρίτη 28 & Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 21:00. 

Κινηματογραφική προβολή John Wick: Κεφάλαιο 4 - John Wick: Chapter 4

774041.jpg

Ο John βρίσκει τον τρόπο να νικήσει την Υψηλή Τράπεζα. Πριν όμως κερδίσει την ελευθερία του, ο Wick πρέπει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό με πανίσχυρες συμμαχίες σε όλη την υφήλιο και δυνάμεις που θα μετατρέψουν παλιούς φίλους σε εχθρούς. Σκηνοθεσία: Chad Stahelski. Πρωταγωνιστούν: Bill Skarsgård, Keanu Reeves, Scott Adkins.

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να να ενημερωθείτε για ημερομηνίες και ώρες προβολής. 

Έκθεση Σταύρου Παναγιωτάκη "Συνεπείς αφηγήσεις" στη Chalkos Gallery

gkaleri1-scaled-e1679318052241.jpg

H Chalkos Gallery μας προσκαλεί να γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά τον καλλιτέχνη Σταύρο Παναγιωτάκη μέσα από την έκθεση με τίτλο "Συνεπείς αφηγήσεις". Θα έχουμε την ευκαιρία να συστηθούμε με το μαγικό και χρωματιστό δημιουργικό του σύμπαν.

Info:
Chalkos Gallery, Ιουστινιανού 21. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έχουν αναβληθεί. Ώρες επίσκεψης για το κοινό: Τρίτη - Παρασκευή 18:00 - 20:30

ΤΕΤΑΡΤΗ

Έκθεση «Συγκοινωνούντα Δοχεία» της Μαρίας Πασχαλίδου στη Nitra Gallery

772532.jpg
H Nitra gallery με μεγάλη χαρά παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την τελευταία ενότητα δουλειάς της Μαρίας Πασχαλίδου στην οποία πραγματεύεται τη νίκη της ζωής πάνω στη φθορά. Παρατηρώντας τη φύση που βρίσκει πάντα τον τρόπο/δρόμο να προχωρά, δημιουργεί πίνακες και μία εγκατάσταση συνδυάζοντας οργανικά και ανόργανα υλικά που συλλέγει από το περιβάλλον, όπως χώμα, πέτρες, κλαδιά, κάρβουνο, άχυρα, τσιμέντο, σοβάδες από παλιά σπίτια κ.α. Το έργο της συνδέεται με έννοιες, όπως η φθορά, ο χρόνος, η μνήμη, το τραύμα αλλά και ο θρίαμβος της ζωής και η αναγέννηση. Ο τίτλος της έκθεσης 'Συγκοινωνούντα Δοχεία' προέρχεται από το γνωστό έργο του Αντρέ Μπρετόν από όπου είναι δανεισμένοι όλοι οι τίτλοι των έργων της.

Info:
Nitra Gallery, Φιλίππου 51. Τετάρτη από τις 10:30 έως τις 14:00. Διάρκεια έως 8 Απριλίου.

Παράσταση ''Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος'' στο θέατρο Σοφούλη

b-27241-dt5.jpg
Το έργο ''Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος'' που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται την ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας από το διάστημα που είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή, την ευλογημένη Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον "τυπικό" πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, μα πιο πολύ την έμπνευση, την μανία δημιουργίας για να φτάσουμε μέχρι τα σημαντικά έργα του, τα όνειρα, τους εφιάλτες του και να καταλήξουμε στο τελικό ερώτημα: τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά άνθρωπος; Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.

Info: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Πρεμιέρα: Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 21:15. Καθημερινές παραστάσεις στην ίδια ώρα έως Σάββατο 1 Απριλίου. 

Συναυλία: Ρεσιτάλ Quartetto Leonardo - Gabriele Strata στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

b3409551c2e57f202e86d46fe1767eec.jpg

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) φιλοξενεί δύο ενδιαφέρουσες συναυλίες στις 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Accademia Musicale Chigiana, την Fondazione Accademia Incontri col Maestro και το CIDIM (Ιταλική Εθνική Επιτροπή Μουσικής). Στην πρώτη συναυλία της Τετάρτης 29 Μαρτίου στις 9 μμ στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη", το κοινό της Θεσσαλονίκης θα απολαύσει το Quartetto Leonardo, ένα κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο απαρτίζουν οι Sara Pastine και Fausto Cigarini (βιολί), Salvatore Emanuel Borrelli (βιόλα) και Lorenzo Cosi (βιολοντσέλο).

Info: Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15. Τετάρτη στις 21:00. 

ΠΕΜΠΤΗ

Classico ένα Food & Wine pairing

img-0-4.jpg

Το Classico Bistro υποδέχεται την εταιρεία Oenocosmos σε μια βραδιά με ειδικά διαμορφωμένο μενού 5 σταδίων μαζί με ένα pairing 4 κρασιών. Θα μας καλωσορίσουν οι οίνοι Sauvignon Blanc, Escapades, South Africa. Στο πρώτο πιάτο θα κυριαρχήσουν οι αρωματικές νότες από Chardonnay, Hahn Winery, California USA, με το δεύτερο πιάτο να ακολουθεί με Pinot Noir, Hahn Winery, California USA και θα φτάσουμε στο κυρίως dish με Adobe Reserva Carmenere, Emiliana Organic Vineyards, Chile. Ένα εκλεπτυσμένο degustation menu μας περιμένει για να το απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις, χάρη στον καταξιωμένο sommelier, Χρήστο Παπαδόπουλο και τους chefs, Θοδωρή Μήτογλου και Κωνσταντίνο Τσαβδαρίδη. 

Info: Classico, Θεμιστοκλή Σοφούλη 15 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023. Ώρα προσέλευσης 20:30. Η προσέλευση θα γίνει κατόπιν κρατήσεων. Περιορισμένος αριθμός ατόμων. Τηλ. Επικοινωνίας 6943578475, 2310421699. Facebook: @Classico Bistro Moderne Instagram: @classico_bistro_moderne

Έκθεση ζωγραφικής της Δανάης Κεραμέως στη Myró Gallery

775988.jpg
Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Δανάης Κεραμέως στο Main Hall. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Απριλίου 2022. Την έκθεση θα συνοδέψει μουσικά κουαρτέτο εγχόρδων, τμήμα της JoveNata Ensemble. Η εικαστικός πιστεύει ότι η ζωγραφική είναι ένας τρόπος έκφρασης, αντίληψης καθώς και "αντίδοτο" για τις μικρές ή μεγαλύτερες απογοητεύσεις της καθημερινής ζωής. Και αυτό ισχύει τόσο για την ίδια, όσο και για τον κόσμο που καλείται να δει την υποκειμενική της πραγματικότητα μέσα από τα έργα της.

Info: Myró Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Έναρξη: Πέμπτη 30 Μαρτίου από τις 15:00 έως τις 21:00. Διάρκεια έως 8 Απριλίου. 

Ατομική έκθεση "Πριν τις 02.04.1999" της Μαρκέλας Ιακώβου στη Myró Gallery

775990.jpg

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Μαρκέλας Ιακώβου, "Πριν τις 02.04.1999", στο Project Room. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 8 Απριλίου 2022. Η Μαρκέλα Ιακώβου γεννήθηκε στην Πάφο, Κύπρο το 1999. Πρόσφατα τελειοποίησε τις σπουδές τις στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Info: Myró Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μαρτίου από τις 15:00 έως τις 21:00. Διάρκεια έως 8 Απριλίου. 

Κινηματογραφική προβολή Το Μπλε Καφτάνι - The Blue Caftan

775752.jpg
Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις εντολές των απαιτητικών πελατών, προσλαμβάνουν τον Youssef. Ο ταλαντούχος μαθητευόμενος δείχνει τη μέγιστη αφοσίωση στην εκμάθηση της τέχνης του κεντήματος και της ραπτικής από τον Χαλίμ και πολύ σύντομα τρυπώνει καταλυτικά ανάμεσά τους. Σκηνοθεσία: Maryam Touzani. Σενάριο: Maryam Touzani, Nabil Ayouch. Πρωταγωνιστούν: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui. 

Info: Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα σε όλες τις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Σύντομα θα ανακοινωθούν ημερομηνίες και ώρες προβολής. 

Stand up comedy "Ο ελέφαντας στο δωμάτιο" στο θέατρο Κολοσσαίον 

giorgos-xatzipavlou.jpg

Η νέα stand-up comedy παράσταση είναι εδώ και στο πέμπτο σόλο του ο Γιώργος Χατζηπαύλου μιλάει… Για τα μοναδικά 15 λεπτά που ένας άντρας μπορεί να σκεφτεί καθαρά. Για το καλύτερο χρονικό σημείο κάθε σχέσης. Τη μονόπολη, τα παζλ και τους παραδοσιακούς χορούς. Όσα γράφονται μόνο σε ποστ γιατί αν τα πεις προφορικά θα γεράσεις μόνος. Το σύμπαν που σε βοηθά να βρεις το άλλο σου μισό 500 μέτρα μακριά από το σπίτι σου. Γι' αυτά που μαθαίνεις στην παιδική χαρά για τους μπαμπάδες. Τους life coaches και όσους γράφουν στο προφίλ τους "εραστής του φωτός". Για τον τρόπο να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι και τι κάνεις αν βρεις ότι είσαι αντιπαθητικός. Τον σωστό και τον λάθος τρόπο να μεγαλώνεις και όλα όσα θα έλεγες στον έφηβο εαυτό σου. Για όσους σου λένε αριθμούς και ονόματα μετά το φτέρνισμα θες δεν θες. Τη σχέση ανάμεσα σε ένα ντικ πικ και την ελεύθερη οικονομία. Αλλά και όλα εκείνα, μικρά ή μεγάλα, για τα οποία αποφεύγουμε να μιλήσουμε παρότι είναι μπροστά μας, σαν ελέφαντας στο δωμάτιο.

Info: Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150. Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00. 

Έκθεση "Βits and pieces between two songs" του Έκτορα Μαυρίδη στη Λόλα Νικολάου Art Gallery

775825.jpg

Στη Λόλα Νικολάου Art Gallery παρουσιάζεται η νέα ατομική έκθεση του εννοιολογικού καλλιτέχνη, περφόρμερ και κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη. Ο Μαυρίδης σταθερά αναιρεί καλλιτεχνικές βεβαιότητες και στερεότυπα, εξωθεί τις αντοχές των υλικών, αφήνοντας πίσω του τον κόσμο του ψημένου πηλού και εντέλει κατορθώνει να κινείται με ευχέρεια ανάμεσα σε ποικίλα καλλιτεχνικά και θεωρητικά πεδία, ανάμεσα σε κόσμους που μπορεί να μοιάζουν και ασύμβατοι. Στην ερώτηση, αν είναι εννοιολογικός καλλιτέχνης, περφόρμερ ή κεραμίστας, η απάντηση είναι, απλή, ξεκάθαρη και σαφής: είναι όλα αυτά.

Info: Λόλα Νικολάου Art Gallery, Τσιμισκή 52. Εγκαίνια Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, 18.00 – 21.30. Διάρκεια έως 29 Απριλίου. 

Συναυλία "Πάρε με όταν φτάσεις…" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

30-3-23paremeotanftaseis.jpeg
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων των Τεμπών διοργανώνοντας συναυλία με τίτλο "Πάρε με όταν φτάσεις…", στο Αμφιθέατρο Τελετών του Ιδρύματος, την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, στις 20:30. Η ορχήστρα εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, υπό την μουσική διεύθυνση του καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος, Γεωργίου Βράνου, και σολίστες την αναπληρώτρια καθηγήτρια, μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και την τελειόφοιτη υψίφωνο Γλυκερία Ροηλίδη από την Ειδίκευση "Οργανική Μουσική Εκτέλεση-Μονωδία", θα ερμηνεύσουν το πασίγνωστο και συγκινητικό "Stabat Mater" του Giovanni Battista Pergolesi. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έγραψε ο συνθέτης λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει από φυματίωση, στα 26 του χρόνια.

Με τη διοργάνωση της συναυλίας, το Τμήμα ΜΕΤ τιμά ιδιαιτέρως τη μνήμη της αποφοίτου του, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου και της φοιτήτριας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Φραντσέσκας Μπέζα, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, η Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, ερμήνευε τον ρόλο της Άλτου στο συγκεκριμένο μουσικό έργο, κάτι που στην συναυλία θα πράξει η διδάσκουσά της στην Ειδίκευση, Αγγελική Καθαρίου.

Info: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λεωφόρος Τρίτης Σεπτεμβρίου και Νέα Εγνατία. Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 20:30. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

8 years One Salonica & Beyond

events-calendar-onesalonica.jpg

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 18:30, οι Ζογκλέρ σε Μπελάδες βάζουν τα εορταστικά τους και έρχονται στο One Salonica για να γιορτάσουν τα όγδοα γενέθλιά του με την παράσταση «Γενέθλια και Μπελάδες». Σε συνεργασία με τον Αρκτούρο και την Eduact, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν για την έννοια της φιλίας, την προστασία της Άγριας Ζωής και την εκπαιδευτική ρομποτική!

Την ίδια ημέρα από τις 18:00 μέχρι και τις 20:00, καθώς και το Σάββατο 1 Απριλίου στις 11:00-13:00 & 15:00-17:00, η ομάδα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 θα βρίσκεται στο ισόγειο του One Salonica outlet mall για το πιο εντυπωσιακό birthday inspired Hairstyling & Face-Painting με beauty products από την KIKO Milano. Το δημιουργικό πρόγραμμα δεν τελειώνει εδώ.  Το Σάββατο 1 Απριλίου στις 11:00 ετοιμαστείτε για ένα μοναδικό show για τα παιδιά με ξυλοπόδαρο, μπαλονοκατασκευές, πολύ χορό και παιχνίδι, από τους Twimagination, που θα καταλήξει σε μία θεότρελη παρέλαση μέσα στο One Salonica, ενώ στη 13:00 η πιο εκρηκτική παρέλαση Αφροβραζιλιάνικων Κρουστών από τους Batala θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του εμπορικού! Σάββατο 1 Απριλίου στις 18:00, η μοναδική Ανδρομάχη θα σας παρασύρει στον upbeat ρυθμό της με αγαπημένες επιτυχίες σε μια συναρπαστική συναυλία στο ισόγειο του One Salonica outlet mall με free entrance.

Info: One Salonica Outlet Mall, Κώττα Ρούλια 10. Instagram: @onesalonicaofficial, Facebook: @One Salonica 

Μάθετε περισσότερα στο onesalonica.com & Stay Tuned στο Ιnstagram page @onesalonicaofficial για όλα τα τελευταία birthday news!

Παράσταση ''Μηχανή Kafka'' στο θέατρο Άνετον

mhxanh-kafka-omada-theatro-protash-2-1024x731.jpg
Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει τη "Μηχανή Kafka" σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Μια παράσταση βασισμένη στη "Σωφρονιστική αποικία" του Franz Kafka. Το σπουδαίο έργο, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του το 1916 στο Μόναχο, ανεβαίνει θεατρικά στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2023 από 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το "Γράμμα στον πατέρα" επιστρέφει στα γραπτά του Franz Kafka, εμπνεόμενος αυτή τη φορά από τη "Σωφρονιστική αποικία". Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα. Παίζουν: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Ζγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Χαρά Σβάνου, Μαίρη Λιόλιου. 

Info: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42. Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00. Καθημερινές παραστάσεις στην ίδια ώρα έως Κυριακή 2 Απριλίου. 

Παράσταση ''Οι Μάγισσες του Βάρντε'' της Μαρίας Ράπτη στο θέατρο ''Αυλαία''

varte-scaled.jpg

Bασισμένο στην πραγματική ιστορία της δίκης των μαγισσών της Νορβηγίας. Το 1617 στο παραθαλάσσιο Βάρντε της Νορβηγίας ξέσπασε μια φονική καταιγίδα που έπνιξε 40 άνδρες του μικρού χωριού. Οι γυναίκες της περιοχής κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η Νορβηγία που είχε ήδη εξαπολύσει σταυροφορία για την απάλειψη της μαγείας, πραγματοποίησε πάνω από 140 δίκες στην περιοχή του Φίνμαρκ. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι μαγείας και κάηκαν στην πυρά ή βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Πρωταγωνιστούν: Βάλια Γκαγκάτση, Βαρβάρα Δουμανίδου, Νατάσα Κοψαχείλη, κ,ά. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Από Παρασκευή 31 Μαρτίου έως Κυριακή 2 Απριλίου. (Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00)

Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου στο Θέατρο Βεργίνα

glykaeri-aslanidou-2019-wqybv.jpg

Η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό και αυθεντικό μουσικό πρόγραμμα γεμάτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια-σταθμούς μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. «Πάμε μαζί» με τη λαϊκή φωνή της Γλυκερίας & τη μοναδική χροιά της Μελίνας!

Info: Regence Casino Thessaloniki, Θέατρο Βεργίνα, 12ο χλμ Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 22:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2023 στο λιμάνι Θεσ/νίκης και στο Μέγαρο Μουσικής

32b04702a2da4699ab378a0e7dcb45ff.jpg

Το 10ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης επιστρέφει και έχει τρεις βασικούς άξονες. Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού παλεύουν με κολοσσιαία έργα του ρομαντισμού, ενώ δημοφιλή encores συνομιλούν με μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται συναυλίες νέων καλλιτεχνών, masterclass, διαλέξεις-ανοιχτά μαθήματα καθώς και μία συναυλία έκπληξη για όλη την οικογένεια με προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου και συνοδεία live μουσικής. Τέλος το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σύνολο Piandaemonium, μία ορχήστρα πιάνων με 6 πιάνα και 12 πιανίστες, επιστρέφει δυναμικά στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, κλείνοντας θριαμβευτικά την επετειακή αυτή διοργάνωση, που γιορτάζει τα δέκα χρόνια του Φεστιβάλ.

Info: Αποθήκη Δ' λιμάνι & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να μπείτε εδώ

Συναυλία ''Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ'' της Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής 

b8d441f637b4587db9bb2e3ed9a67c49.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με μία τριλογία συναυλιών, με αναφορές στις διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής και της καριέρας του. Η πρώτη συναυλία της σειράς αφορά το νεαρό ακόμη δημιουργό, που ολοκλήρωσε το πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την τάξη πιάνου και πριν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του στην τάξη σύνθεσης του Ωδείου της Μόσχας. Το περιώνυμο βραβείο Γκλίνκα που κέρδισε το 1904 αποτέλεσε την αφορμή για να εκτοξευτεί η καριέρα του, ενώ υπήρξε μεγάλος θαυμαστής, αλλά και μαθητής του Τσαϊκόφσκι, ο πρόωρος θάνατος του οποίου τον έριξε σε κατάθλιψη. Η εκρηκτική εισαγωγή από την πλέον γνωστή όπερα του πρώτου και το συγκλονιστικό κύκνειο άσμα του δεύτερου συμπληρώνουν ιδανικά το παθιασμένο πρώτο κοντσέρτο για πιάνο, ενός από τους σπουδαιότερους πιανίστες που γνώρισε ο κόσμος μας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στις 21:00.

Παράσταση "Η Σταχτοπούτα - Ο θρίαμβος της καλοσύνης" στο θέατρο Κολοσσαίον

774843.jpg

Η Σταχτοπούτα ή όπως διαφορετικά λέγεται "Ο θρίαμβος της καλοσύνης", είναι μια διαχρονική ιστορία που αφορά στη νίκη του καλού εναντίον του κακού. Η διάσημη κωμική όπερα του G. Rossini στις αρχές του 19ου αιώνα καθώς και το μετέπειτα μπαλέτο σε μουσική Prokofiev, έκαναν διάσημο τον τίτλο "Σταχτοπούτα" σε όλον τον κόσμο. Κάθε παιδί αλλά και κάθε ενήλικας έστω και μια φορά στη ζωή του έχει ακούσει ή δει αυτή την ιστορία, ενώ το διάσημο "γοβάκι" αποτέλεσε συνώνυμο της καλής μοίρας και τύχης. Το διάσημο μπαλέτο Cracovia Danza φέρνει κοντά στο νεαρό κοινό την αρχική εκδοχή της ιστορίας του παραμυθιού, όπως αυτή γράφτηκε από τον Charles Perrault. Ολόκληρη η παράσταση είναι σε μουσική Gioachino Rossini χρησιμοποιώντας αυτούσια μέρη του έργου του "Σταχτοπούτα" καθώς και άλλες δικές του διάσημες συνθέσεις. Πανέμορφα και πολύχρωμα κοστούμια έχουν σχεδιάσει η Elżbiety Wójtowicz-Gularowskiej και η Bożena Pędziwiatr μεταφέροντάς μας τον κόσμο του θεάτρου και δίνοντας ζωή στο γνωστό σε όλους παραμύθι.

Info: Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150. Σάββατο 1 Απριλίου στις 17:00 & Κυριακή 2 Απριλίου στις 12:00 & 17:00. 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας «De La Salle Science Festival» στο Δελασάλ

730x500-sciencefestival.jpg

Η Διεύθυνση του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» μας προσκαλεί́ στο φετινό́ Φεστιβάλ Επιστήμων και Τεχνολογίας – Open Day, με τίτλο: «De La Salle Science Festival», το οποίο θα πραγματοποιηθεί́ την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, και ώρα 10:30 έως 14:00. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Σχολείου, να το γνωρίσουν, να συνομιλήσουν με φίλους και εκπαιδευτικούς και να περάσουν μια όμορφη μέρα, επιλέγοντας τις δράσεις που τους ενδιαφέρουν: εργαστήρια και πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και επαυξημένης πραγματικότητας, για παιδιά όλων των ηλικιών, δωμάτια με γρίφους, επίδειξη drones, workshops και παρουσιάσεις, σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική στην εκπαίδευση, διαδραστικά παιχνίδια-ξεναγήσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κολεγίου κ.ά. 

Info: Κολέγιο Δελασάλ, Πεύκα Θεσσαλονίκης. Κυριακή, 2 Απριλίου από τις 10:30 έως τις 14:00. Στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου θα λειτουργεί καφέ και αναψυκτήριο, προσφέροντας στιγμές ανάπαυσης και χαλάρωσης στους παρευρισκόμενους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά, με πλούσια δώρα. Η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς θα λάβει χώρα στις 13:45, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», ενώ μέρος των εσόδων της θα διατεθεί για την κατασκευή του νέου εργαστηρίου θετικών επιστημών του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ».

Thessaloniki Wine Show 2023 στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

754549.jpg
Το διαφορετικό οινικό show που εντυπωσίασε από την πρώτη του εμφάνιση, έρχεται φέτος με ακόμα περισσότερους εκθέτες και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τόσο το διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και τους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers. Το διήμερο διοργανώνει η δημιουργική ομάδας της Circo Entertainment και του Wine Style, γνωστοί για την εμπεριστατωμένη γνώση και αγάπη τους για το κρασί και την εμπειρία τους σε πληθώρα επιτυχημένων projects.

Στο Thessaloniki Wine Show 2023 πρωταγωνιστούν:
• Πάνω από 120 καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής με ελληνικά κρασιά.
• Καινοτόμα προϊόντα και Έλληνες παραγωγοί που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα.
• Alternative Wine Bar
• Ήπιας ή Μηδενικής Παρέμβασης, Βιολογικά, Βιοδυναμικά και Vegan Κρασιά / Low Intervention Wines, Organic, Biodynamic and Vegan Wines
• Cocktail Bar
• Τα 20 κορυφαία κρασιά του 2022

Την επιλογή, επιμέλεια και παρουσίαση θα έχουν ένας από τους καλύτερους Έλληνες Sommeliers, ο Θεολόγης Πλακόπουλος και οι συνεργάτες του. Μαζί του πίσω από το Bar, θα εναλλάσσονται οι παράγωγοι μιλώντας για τα κρασιά τους και την ιδιαίτερη προσέγγιση τους στην οινοποίηση την ολιστική θεωρία, την βιώσιμη καλλιέργεια και τις δυνατότητες παράγωγης ποιοτικού κρασιού με ελάχιστες ή μηδενικές παρεμβάσεις.

Info: Δ.Ε.Θ. Εγνατίας 154. Κυριακή 2 & Δευτέρα 3 Απριλίου από τις 12:00 έως τις 20:00. 

6ο Olympic Day Run Greece

761306.jpg

Ο μοναδικός στη χώρα Ολυμπιακός αγώνας δρόμου που ξεκίνησε το 2018, επιστρέφει για 6η συναπτή χρονιά με νέες απολαυστικές διαδρομές στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Κάθε χρόνο Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών κι ελληνικών Ολυμπιακών θεσμών ενώνουν τις δυνάμεις τους με κορυφαίους αθλητές και ενεργούς πολίτες αναδεικνύοντας το ελληνικό και Ολυμπιακό πνεύμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διοργάνωση περιλαμβάνει πιστοποιημένους Αγώνες από την AIMS 10 χλμ. για ενήλικες, 5 χλμ. για ενήλικες και εφήβους και 1,5 χλμ. για όλες τις ηλικίες. Στον Αγώνα του 1,5χλμ. οι σχολικές ομάδες συμμετέχουν δωρεάν, ενώ για όλους τους Αγώνες ισχύουν Ομαδικές Εγγραφές.

• Αγώνας Δρόμου 5.000μ
Ώρα Εκκίνησης: 19:30μ.μ
Σημείο Εκκίνησης: Ομπρέλες - Γλυπτό Ζογγολόπουλου
Σημείο Τερματισμού: Πλατεία Αριστοτέλους

• Αγώνας Δρόμου 10.000μ
Σημείο Εκκίνησης & Τερματισμού: Πλατεία Αριστοτέλους
Ώρα Εκκίνησης: 17:30 μ.μ
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδρομή των 10 χλμ είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας.

• Αγώνας Δρόμου 1.500μ
Αγώνας Δρόμου Κοινωνικής Προσφοράς και Δυναμικού Βαδίσματος των 1.500 μέτρων. Πρόκειται για μια διαδρομή στην οποία μπορούν να συμμετέχουν δρομείς όλων των ηλικιών.
Ώρα Εκκίνησης:17:00μ.μ
Σημείο Εκκίνησης: Ομπρέλες - Γλυπτό Ζογγολόπουλου
Σημείο Τερματισμού: Πλατεία Αριστοτέλους

Info: Νέα παραλία - Ομπρέλες Ζογγολόπουλου, Κυριακή στις 17:00 & στις 19:30 & πλατεία Αριστοτέλους στις 17:30. 

My Excuse Live στην Αγορά Μοδιάνο

excuse-1920x1080.jpg

Ένα από τα πιο δυνατά εγχώρια groups, έρχεται την Κυριακή 2 Απριλίου στην Αγορά Μοδιάνο, για ένα μοναδικό live clubbing party. Κιθάρες, φωνή, και ένας κόσμος που διψά για καλή μουσική, θα συνθέσουν μια πραγματική χορευτική εμπειρία στην καρδιά της πόλης, σε ένα από τα πλέον ξεχωριστά και αναγνωρίσιμα σημεία της. Με επικεφαλής τον Στέφανο Τριανταφύλλη, οι My Excuse εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο μουσικό προσκήνιο το 2003. Ο αγγλικός στίχος, o συνδυασμός της έντασης της μουσικής τους ταυτότητας και του ξεχωριστού «δεσίματος» που έχουν με το κοινό τους, τους έχουν κάνει ένα από τα πιο αγαπητά σχήματα στη χώρα. Από μικρά venues μέχρι ανοιχτά στάδια, ξέρουν ν’ αφουγκράζονται τον παλμό του κόσμου, δίνοντας παράλληλα πάντα τον καλύτερο μουσικό τους εαυτό. Δυνατές μελωδίες, ξεσηκωτικά beats και feel good vibes. Οι My Excuse δεν χρειάζονται συστάσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Κάθε εμφάνισή τους είναι μια ανάμνηση που κρατάς για πάντα.

Info: Αγορά Μοδιάνο, Ερμού 24 και, Βασ. Ηρακλειου 33. Κυριακή 2 Απριλίου στις 19:00. Instagram: @agoramodiano, Facebook: @Agora Modiano

Enjoy the week! 

Κεντρική φωτογραφία: Παράσταση ''Οι Μάγισσες του Βάρντε'' στο θέατρο ''Αυλαία''