fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Φίλης Ζελελίδου
SKG STORIES

SKG Stories: H πόλη μέσα από τα μάτια της Φίλης Ζελελίδου

Η Marketing & Communication Executive του Mediterranean Palace Hotel μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Αν μπορούσαμε να εντάξουμε τη Φίλη Ζελελίδου σε μία ομάδα, τότε αυτή θα είχε σίγουρα τον τίτλο «Νέοι με όραμα». Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, λάτρευε από μικρή την επικοινωνία με τον κόσμο αλλά και τη δημιουργία σχέσεων με βάθος. Σ' αυτό οφείλετε το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μία εμπορική οικογένεια με ενεργό δράση στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης. Ο κλάδος του τουρισμού ήταν βαθιά ριζωμένος στο DNA της κι έτσι σπούδασε στη σχολή Glion Institute of Higher Education της Ελβετίας, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ.. Πλέον έχει ενταχθεί ενεργά στη διοίκηση της οικογενειακής της επιχείρησης, σ' ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, στο Mediterranean Palace Hotel, έχοντας ως στόχο να διατηρήσει το στίγμα που έχει αφήσει μέχρι και σήμερα στην ξενοδοχειακή σκηνή της πόλης. Η σχέση της με την πόλη, όπου μεγάλωσε και ζει βρίσκεται στα καλύτερά της, ενώ ανακαλύπτει συνεχώς καινούρια πράγματα που της αρέσουν και την ικανοποιούν.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ανατολική πλευρά της πόλης που αγαπώ πολύ, αφού μπορείς να βρεις τα πάντα συνδυάζοντας ηρεμία, πράσινο και κοντινές αποστάσεις. Το σχολείο μου αποτελούσε το κέντρο μου στο οποίο περνούσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, συμμετέχοντας σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα μαζί με τις φίλες μου. Φτιάχναμε θεατρικές παραστάσεις και ταξιδεύαμε σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε τα έργα μας και να γνωρίσουμε πολιτισμούς.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι ο Άγιος Παύλος, κάτω από το Σειχ-Σου. Παρόλο που δε με βγάζει συχνά ο δρόμος μου εκεί, κάθε φορά που περνάω νιώθω κάτι να με μαγνητίζει. Βρίσκεσαι στο κατάλληλο ύψος για να απολαύσεις τη μοναδική θέα όλου του Θερμαϊκού και ταυτόχρονα μπορείς να εντοπίσεις από το Μέγαρο Μουσικής και τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι και τα Κάστρα.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να επικοινωνώ με κόσμο, να δημιουργώ σχέσεις βάθους και να κάνω τον περίγυρο μου να αισθάνεται όμορφα και οικεία, χωρίς όμως να γνωρίζω σε ποιο επάγγελμα θα τα βρω αυτά. Όλα, αποτυπώνονται πλήρως στο χώρο της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων και τελείως αβίαστα και χωρίς να το αντιλαμβάνομαι είχα την απάντηση πάντα μπροστά μου! Μεγάλωσα σε μια εμπορική οικογένεια με ενεργό δράση στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης οπότε από μικρή είχα μια πιο ενήλικη οπτική στα πράγματα.

Για αυτό σπούδασα ξενοδοχειακά στη σχολή Glion Institute of Higher Education της Ελβετίας, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε συνέχεια του μεταπτυχιακού μου στο Luxury Management & Guest Experience, ολοκλήρωσα το Management Training στο ξενοδοχείο Le Grand Bellevue του Gstaad.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη έχει αποκατασταθεί και είναι στα καλύτερα της. Όσο ζούσα στο εξωτερικό, ο μόνος λόγος που επέστρεφα ήταν η οικογένεια μου και δεν μπορούσα να φανταστώ τη Φίλη μόνιμα πίσω. Έκανε τον κύκλο του αυτό, γιατί όσο μεγαλώνεις βλέπεις τη ζωή με διαφορετική ματιά και έχεις άλλες προτεραιότητες. Πλέον βρίσκω πολλά περισσότερα πράγματα που μου αρέσουν και με ικανοποιούν στην πόλη μας, για αυτό και επέστρεψα.

img-8542.jpeg
Παναγιώτης Ζελελίδης & Φίλη Ζελελίδου

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόλησή μου με τα ξενοδοχεία ήταν η οικογένεια μου. Μεγαλώνοντας σε μια πολύ δεμένη οικογένεια που η δουλειά μας ήταν δημιουργία και χαρά, όλο το κομμάτι των ξενοδοχείων έγραψε με θετικό πρόσημο. Οπότε ήταν κάπως επόμενο να ασχοληθώ κι εγώ. Δεν με έχω φανταστεί να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου.

Κινητήριος δύναμή για μένα είναι τα όνειρα και η πίστη. Όσο ονειρεύεσαι και πιστεύεις κάπου, είσαι ζωντανός.

Η κομβική στιγμή στην καριέρα μου ήταν ένα διάστημα που είχα φτάσει σε σημείο να είμαι στο ξενοδοχείο 14 ώρες την ημέρα και να μην το καταλαβαίνω, να μην κουράζομαι - γυρνούσα σπίτι και ήμουν πραγματικά γεμάτη και χαρούμενη. Εκεί έγινε ένα κλικ και συνειδητοποίησα ότι η επιλογή που έχω κάνει μου ταιριάζει.

Τα κριτήρια των πελατών για την επιλογή καταλύματος εξαρτώνται από το γιατί έρχεται κανείς στη Θεσσαλονίκη.. για αναψυχή, να συναντήσει φίλους, για δουλειά; Αναλόγως το σκοπό, κάνει και την αντίστοιχη επιλογή. Τα ξενοδοχεία που προσωπικά μου αρέσουν είναι αυτά που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες και αποτελούν μικρογραφία του προορισμού που επισκέπτομαι. Επίσης, αυτό που έχει πάντα ενδιαφέρον σε ένα ξενοδοχείο είναι να δημιουργεί το αίσθημα του «ανήκειν» και η δυνατότητα του mingling με τους ενοίκους του.

Η εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα και ακόμα πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη θέλω να πιστεύω πως θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξουμε την αυθεντική μας πλευρά. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος, με μέρη που συνδυάζουν πολλές ομορφιές και ποιότητες. Αν λειτουργούμε συνεργατικά και οργανωμένα με κοινούς στόχους, εξαλείφοντας αναχρονιστικές νοοτροπίες, μόνο σπουδαίο μπορεί να είναι το μέλλον του τουρισμού. Πόσο μάλλον για τη Θεσσαλονίκη μας, που αποτελεί εκ φύσεως κέντρο πολλών πολιτισμών.

Η σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων στον κλάδο μου είναι γεγονός, αφού τα ξενοδοχεία τα κάνουν οι άνθρωποι. Όπως συνηθίζω να λέω, το ξενοδοχείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, δε σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Είναι επόμενο οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι άνθρωποι του χώρου να δίνουν σάρκα και οστά στα όνειρα, νόημα στη δημιουργία και αξία στο αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το Mediterranean Palace Hotel είναι η αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, ότι γυρίζω κάπου και νιώθω «σα στο σπίτι μου» στην πιο εκλεπτυσμένη του εκδοχή. Αυτό προσφέρει η ομάδα του Mediterranean Palace και θεωρώ πως σε συνάρτηση με τη σωστή οργάνωση, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για αυτό που κάνουμε, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό μας.

Ένα όνειρό μου που έχει γίνει πραγματικότητα είναι πως όταν ήμουν μικρή ήθελα με κάποιο τρόπο να ταξιδεύω και να μένω για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, να κάνω φίλους και να δημιουργώ αναμνήσεις. Κάπως τα έφερε η ζωή και το υποσυνείδητο με τις επιλογές του και έγινε πραγματικότητα.

Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η συνεχής προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα, αφού οι σπουδές και ο στόχος μου να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε διαφορετικά ξενοδοχεία το απαιτούσαν. Έτσι, τα τελευταία 4 χρόνια άλλαξα 4 τόπους διαμονής. Δεν είναι εύκολο να πακετάρεις «όλη τη ζωή σου» σε μια βαλίτσα τόσο συχνά.

img-7785.jpeg

Άνθρωποι-μέντορες για μένα είναι οι γονείς μου. Με συνεχή γνώμονα την ενότητα της οικογένειας, τους διακατέχει μια αστείρευτη όρεξη και διάθεση για δημιουργία. Ως τρίτη γενιά του Mediterranean Palace, νιώθω πολύ τυχερή που κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα πλάι τους, γιατί νιώθω σιγουριά και ελευθερία ταυτόχρονα.

Ένα 24ωρο μου περιλαμβάνει #HospitalityExcellence από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι το Τσινάρι, όταν η αδερφή μου κι εγώ πήγαμε με τον παππού μας να δούμε τη γειτονιά που μεγάλωσε. Ήταν μοναδική εμπειρία να βιώνεις τη Θεσσαλονίκη του ‘50 μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που θαυμάζεις έντονα για τη διορατικότητα και τον τρόπο που σκέφτεται.

Το μαγαζί - «στέκι» στη Θεσσαλονίκη που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι η αγαπημένη «Εφημερίδα», με side view στο Λευκό Πύργο και την Παραλία. Πρόσφατη αγάπη είναι και το «Παλέρμο», ίδιας φιλοσοφίας.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Ικτίνου, διότι είναι ένας δρόμος με αίγλη άλλης εποχής που πάντα κάτι συμβαίνει αλλά και ταυτόχρονα εκπέμπει ηρεμία. Το φόντο της Αγίας Σοφίας δημιουργεί μια ρουστίκ αίσθηση και σε συνδυασμό με το πεζόδρομο της Ζεύξιδος κάνουν ένα μοναδικό blend αισθητικής και διαθέσεων.

Ένας χώρος τέχνης της πόλης που αγαπώ είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, γιατί εκτός από τις μοναδικές παραστάσεις που ανεβάζει, έχει τη δική του σχολή θεάτρου και πολλά θεατρικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχω ενεργά. Αγαπημένη σκηνή είναι αυτή του Βασιλικού Θεάτρου.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι να αναγνωρίζω τι είναι αυτό που δε θέλω. Κερδίζεις πολύ χρόνο στη ζωή, γνωρίζοντας και αποκλείοντας τι είναι αυτό που δε σου ταιριάζει.

img-7786.jpeg

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι συναντήσεις με φίλους. Είτε θα είναι για ένα γρήγορο πρωινό καφέ στο χέρι στο δρόμο για το ξενοδοχείο, είτε για να απολαύσουμε μια βόλτα στην Παραλία.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι ένα συγκεκριμένο παγκάκι στην Παραλία στο οποίο έχω απολαύσει πολλά ηλιοβασιλέματα με παρέα καλή μουσική και τις σκέψεις μου. Τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός σε συνδυασμό με τη θάλασσα και φόντο τον Όλυμπο, με ενεργοποιούν και με απελευθερώνουν.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί πάντα υπάρχει μια ξεσηκωτική ατμόσφαιρα, ο κόσμος είναι ευδιάθετος, ανοιχτός, φιλόξενος και με χαμόγελο. Δεν το συναντάς εύκολα αλλού. Άρχισα να το παρατηρώ περισσότερο, όταν μου το είπαν φίλοι που επισκέφθηκαν την πόλη μας που δεν μένουν εδώ.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν να λειτουργούμε περισσότερο με τη νοοτροπία του «βελτιώνω την υπάρχουσα κατάσταση και προχωράω με βλέμμα στο μέλλον». Με ενοχλεί γενικά η νοοτροπία του να τραβάς κόκκινες γραμμές και να ακυρώνεις το παρελθόν σε όλους τους τομείς.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο αέρινη και ανάλαφρη.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις Ενωτική & Ρομαντικά Δυναμική.