fbpixel

Search icon
Search
Vivienne Westwood: Η έκθεση στο Λονδίνο αφιερωμένη στους iconic κορσέδες της
ARTS & CULTURE

Vivienne Westwood: Η έκθεση στο Λονδίνο αφιερωμένη στους iconic κορσέδες της

Το exhibition που καταγράφει την ιστορία και αποτίει φόρο τιμής στη fashion-forward σχεδιάστρια


Η συμβολή της Vivienne Westwood στη σύγχρονη μόδα εκτείνεται από το punk μέχρι τα μαργαριτάρια. Αλλά το αντικείμενο που ίσως καθορίζει την κληρονομιά της, ο κορσές, απολαμβάνει και πάλι μια στιγμή στο προσκήνιο της μόδας. 

Μια έκθεση με τους κορσέδες της αείμνηστης σχεδιάστριας φιλοξενείται στο κατάστημα της στο Mayfair κατά τη διάρκεια του London Craft Week αυτόν το μήνα. Τώρα, οι θαυμαστές μπορούν να δουν τη δουλειά της από κοντά!

Η έκθεση καταγράφει την ιστορία των δημιουργιών της, από τον πρώτο κορσέ που κατασκεύασε στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι εκείνους από την πιο πρόσφατη συλλογή της πριν από το θάνατo της τον Δεκέμβριο. Και όσο αναφορά το timing; Είναι πολύ καλό διότι το iconic piece έχει επανέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Σίγουρη επιρροή έχουν οι trending σειρές του Netlix, Bridgerton και Queen Charlotte, όπως και high-end μάρκες όπως οι Schiaparelli, Fendi και KNWLS που τους αναπαράγουν συνέχεια.

corset-0008-01-0087-644653506d3ed.jpeg
Image source: Vivienne Westwood

Οι κορσέδες, πλέον, φοριούνται από διασημότητες όπως η Adele, η Billie Eilish και η Bella Hadid και συγκεκριμένα τα vintage κομμάτια Vivienne Westwood είναι ιδιαίτερα πολύτιμα. Ένα σχέδιο του 1993, με σχέδιο François Boucher, κοστίζει πάνω από 32.000 λίρες στο 1stdibs- ενώ ένας καινούργιος κορσές του brand κοστίζει περίπου 725 λίρες.

Η σχεδιάστρια ανακάλυψε εκ νέου τον κορσέ ενημερώνοντας μια δομή που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Όπως φανέρωσε η υπεύθυνη πολιτιστικής κληρονομιάς, Dolce Cioffi στην Guardian, «Η Vivienne έφερε κυριολεκτικά επανάσταση στους κορσέδες φέρνοντας τους στη σύγχρονη εποχή». Η Westwood ήταν η πρώτη που μετέτρεψε κάτι που θεωρούνταν εσώρουχο, σε εξωτερικό ένδυμα και εργαλείο γυναικείας ενδυνάμωσης - καταρρίπτοντας έτσι και την καταπιεστική του σημασία. Στην πράξη, μεταποίησε τους κορσέδες για να παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, προσθέτοντας ελαστικό ύφασμα στο πλάι και αντικαθιστώντας το κορδόνι πίσω με φερμουάρ.


corset-0003-01-0064-64465321d6083.jpeg
Image source: Vivienne Westwood

Η έκθεση ξεκινά με τον κορσέ Portrait, ένα σχετικά απλό σχέδιο που η Westwood παρουσίασε για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή/χειμερινή συλλογή της το 1987. Το κομμάτι αυτό έγινε η υπογραφή του οίκου Vivienne Westwood και εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο μέχρι σήμερα.

5195.webp
Image source: Shutterstock


Εκτίθενται επίσης τρεις κορσέδες σχεδιασμένοι για άνδρες. Η διάδοση κορσέδων στο αντρικό φίλο είχε ιδιαίτερη απήχηση φέτος, λόγω της εμφάνισης του Bad Bunny στη σκηνή του Coachella φορώντας ένα sheer μαύρο κομμάτι. Επίσης, ήρθε ξανά στα φώτα της δημοσιότητας και ένα φόρεμα που φορούσε η ηθοποιός Lupita Nyong'o και συνδυάζει κορσέ με φούστα κατασκευασμένη από ένα μόνο κομμάτι σιφόν με κρυστάλλινες χάντρες, επιδεικνύοντας τη zero-waste μέθοδο κοπής της Westwood.

2334.webp
Image source: Shutterstock

Το αποκορύφωμα της έκθεσης είναι δύο μπουφάν κορσέδες κεντημένα με γυάλινες χάντρες που αναπαριστούν τον ανδρικό κορμό. Αποτελούσαν μέρος της πρώτης επίδειξης ανδρικής ένδυσης στο Μιλάνο το 1996 και δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον κύριο Pearl, τον corset-specialist που ως γνωστόν ανέπτυξε μέση 18 ιντσών από την τόσο συχνή χρήση κορσέδων.

corset-0005-01-0094-6446536e12b5b.jpeg
Image source: Vivienne Westwood

Για τον εορτασμό της ξεχωριστής αυτής έκθεσης, δημιουργήθηκε και μια limited edition συλλογή κοσμημάτων, η οποία περιλαμβάνει ένα χρυσό γούρι με πρότυπο τον κορσέ που πρωτοεμφανίστηκε στην περιβόητη συλλογή Harris Tweed της σχεδιάστριας για το φθινόπωρο/χειμώνα 1987. Αυτή η επίδειξη σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Westwood παρουσίασε έναν κορσέ εμπνευσμένο από τον 18ο αιώνα σε στυλ εξωτερικού ενδύματος, με την ονομασία «Stature of Liberty».

Info
: Διάρκεια έως τις 21 Μαΐου στη Vivienne Westwood boutique στη 44 Conduit Street, στο κέντρο του Λονδίνου.

Σε περίπτωση που βρίσκεστε στο Λονδίνο, μην τη χάσετε!