fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Βιταμίνη F: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συστατικό που βοηθάει στην ακμή

Ο απόλυτος οδηγός του δέρματος


Βιταμίνη F: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συστατικό που βοηθάει στην ακμή

Οι απανταχού guru lovers πιστεύουν πως η βιταμίνη F πρέπει να γινει το απόλυτο must στην περιποίηση του δέρματος. Με τις υπόλοιπες βιταμίνες να κλέβουν την παράσταση στο θέμα του skin care ήρθε η στιγμή να προσθέσετε και αυτό τον παράγοντα σε όλα όσα γνωρίζατε. Εν συντομία, λοιπόν, η βιταμίνη F είναι λίπος. Χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει το λινελαϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που είναι πλούσιο σε ωμέγα-6. Άλλωστε, τα λίπη είναι επίσης γνωστά ως λιπίδια και είναι απίστευτα σημαντικά στη διατήρηση ενός ισχυρού, υγιούς στρώματος κερατοειδούς που θα προστατεύει εξωτερικά το δέρμα από την απώλεια υγρών.

face-2-5qTto.jpg

Η βιταμίνη F αποτελείται από δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα: το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ και το λινελαϊκό οξύ (LA), ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μαζί βοηθούν στη ρύθμιση και την προώθηση της υγιούς λειτουργίας του σώματος.

Τι ακριβώς είναι η βιταμίνη F

Η βιταμίνη F φαίνεται να είναι, μια βιταμίνη αλλά στην πραγματικότητα απέχει από όσα καθορίζουν τον τυπικό ορισμό. Ταιριάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια στην περιγραφή ενός λιπαρού οξέος ή ενός λιπιδίου. Η βιταμίνη F είναι ένας όρος που αναφέρεται στο συνδυασμό δύο βασικών λιπαρών οξέων: λινελαϊκού οξέος (LA) και λινολενικού οξέος (ALA) που προσφέρουν πληθώρα οφελών για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη καρδιακή υγεία, υποστήριξη ψυχικής υγείας, και ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα. 

Πως θα τη χρησιμοποιήσετε

Το συστατικό αυτό μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές και ενσωματώνεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Από τους ορούς έως τα έλαια και τις κρέμες, η βιταμίνη F είναι ένα πολύτιμο συστατικό που χρησιμοποιούν πολλές μάρκες παγκοσμίως. Ο σωστός τρόπος χρήσης της ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν, αλλά η καθαρή μορφή του λαδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ομορφιάς. Κατά γενικό κανόνα, είναι προτιμότερο να την εντάξετε αργά και σταθερά και να φτάσετε σε βάθος χρόνου στις δύο φορές την ημέρα. Με αυτό τον τροπο θα δείτε πως αντιδρά το δέρμα σας. 

 Night mask

Night mask

F-Balm Electrolyte Waterfacial, Drunk Elephant, Sephora

BUY ME
 Anti-wrinkle cream

Anti-wrinkle cream

Triple Lipid Restore, SkinCeuticals

SEE MORE
 Serum base

Serum base

Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F, The Ordinary

 

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας μάσκα αναμειγνύοντας τη βιταμίνη F σε μια ήπια κρέμα προσώπου ή με έναν ορό. Πως; Προσθέστε το λάδι απευθείας στο τμήμα που θα τοποθετήσετε στο δέρμα σας - όχι σε ολόκληρο το βάζο ή το μπουκάλι, καθώς μπορείτε να διαταράξετε τις συγκεντρώσεις των συστατικών στο προϊόν σας και ενδεχομένως να μειώσετε τον χρόνο ημιζωής του. Φροντίστε να αφήσετε τη μάσκα αρκετά για να αφήσετε τα συστατικά να διεισδύσουν στο δέρμα.

Τα οφέλη της για το δέρμα

face-M5q66.jpg

Διατηρεί την υγρασία: Θεωρείται απαραίτητο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ. Η βιταμίνη F είναι ένα ενυδατικό συστατικό που προστατεύει το φράγμα του δέρματος και διατηρεί την υγρασία.

Μειώνει τη φλεγμονή: Η βιταμίνη F μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για άτομα με φλεγμονώδη δερματικά προβλήματα, όπως η δερματίτιδα και η ψωρίαση. Αυτό το επιτυγχάνει σε κυτταρικό επίπεδο.

Καταπολεμά την ακμή: Μια μελέτη του 1998 διαπίστωσε ότι όσοι βιώνουν ακμή μπόρεσαν να μειώσουν το μέγεθος της φλύκταινας κατά 25% σε μόλις ένα μήνα εφαρμόζοντας τοπικά λινελαϊκό οξύ.

Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες: Ένα από τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης F είναι η ικανότητά της να μετατρέπεται σε ενώσεις που εμφανίζουν φλεγμονώδεις και ανοσολογικές ιδιότητες που μπορεί να μεταβάλουν την κυτταρική απόκριση του δέρματος στο υπεριώδες φως. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανάκαμψης από την έκθεση στο περιβάλλον που βλάπτει τα υγιή κύτταρα του δέρματος και παρέχει ένα πρόσθετο στρώμα συστημικής προστασίας από τις UV ακτίνες.

Καταπολεμά την ψωρίαση: Η βιταμίνη F είναι ιδανική για ασθενείς με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα και καταστάσεις όπως ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή και άτομα με τάση ακμής

face.jpg

Μπλοκάρει τα ερεθιστικά: Η βιταμίνη F είναι επίσης γνωστή ως λινελαϊκό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κεραμιδίων που βοηθούν στην οικοδόμηση της εξώτατης στιβάδας του δέρματος. Ουσιαστικά παρέχει τη "βάση" για να διατηρούνται τα κύτταρα ενωμένα και να αποκλείουν τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις του περιβάλλοντος.

Παρέχει μια νεανική λάμψη: Σε γενικές γραμμές, εάν ψάχνετε για πιο υγιή και νεανική εμφάνιση μπορεί να επωφεληθείτε από τη συχνή χρήση λιπαρών οξέων όπως η βιταμίνη F. Θα αποφύγετε την ξηρότητα, την τραχιά υφή, τους ερεθισμούς, τις αλλεργίες καθώς και τα σημάδια γήρανσης.