fbpixel

Search icon
Search
Υπάρχει τρόπος να ξεφορτωθείτε τα σημάδια της ακμής για πάντα
FACE & BODY

Υπάρχει τρόπος να ξεφορτωθείτε τα σημάδια της ακμής για πάντα

Και το pimple scarring θα αποτελέσει παρελθόν


Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την ακμή αλλά υπάρχει κάτι χειρότερο, που δεν είναι άλλο από τις μακροχρόνιες ουλές που ακολουθούν. Ακόμη, λοιπόν, κι αν φροντίζετε το δέρμα σας με την καλύτερη skincare ρουτίνα, κηλίδες και κόκκινα σημάδια μπορούν να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν εξειδικευμένοι τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά. Ή ακόμη καλύτερα να αποτρέψετε το σχηματισμό τους εξ αρχής. 

Συγκεντρώσαμε παρακάτω όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε.
apolepisi-prosopo-derma-over-40.jpg


Τι προκαλεί τις ουλές

Οι ουλές ακμής προκαλούνται από φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής, όπως οι βλατίδες ή οι κύστες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης τους και ο κυριότερος φαίνεται να είναι ο γενετικός. Ακόμη, σύμφωνα με τη δερματολόγο Claire Chang, όσοι έχετε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στην επίμονη ερυθρότητα. Ενώ όσοι εκκρίνετε περισσότερη μελανίνη μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό (PIH) ή καφέ λεκέδες. Η δερματολόγος Dr. DiAnne Davis εξηγεί πως τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη συμπεριφέρονται διαφορετικά στο πιο σκούρο δέρμα, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα στη φλεγμονή. 

Ένας ακόμη παράγοντας που επιτείνει αυτή την εμφάνιση είναι φυσικά το γεγονός πως πολλές φορές ακουμπάτε τα υπάρχοντα σπυράκια. Το τοπικό τραύμα που δημιουργείται επιδεινώνει τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα να αφήνει το δέρμα σας γεμάτο σημάδια. Είναι σημαντικό, να σταματήσετε τα σκληρά peeling στο σπίτι και να μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που τρίβουν την επιδερμίδα. Αυτό οφείλει να το κάνει μόνο ο δερματολόγος σας. 

teleio-derma.jpg

Ποιος είναι ο τύπος των ουλών  

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι ουλών ακμής: pick ice, rolling, boxcar και hypertrophic. Μόλις καταλάβετε σε ποια κατηγορία βρίσκεστε, είναι πιο εύκολο να επιλέξετε την πιο αποτελεσματική θεραπεία για να απαλλαγείτε από αυτές. 

Ice pick: Eίναι μικρές, στενές, εντοπισμένες ουλές ακμής που διεισδύουν βαθιά στο δέρμα, σύμφωνα. Αναπτύσσονται όταν η μολυσμένη κυστική ακμή φτάνει στην επιφάνεια και καταστρέφει τον ιστό του δέρματος, αφήνοντας μια κυλινδρική ουλή που μοιάζει με στήλη. 

Rolling scars: Έχουν κυματοειδή εμφάνιση και είναι ρηχές σε βάθος. Δημιουργούνται όταν ο ιστός αναπτύσσεται μεταξύ της επιδερμίδας και του υποδερμίου -του εσωτερικού στρώματος του δέρματος- και ενώνονται για να δημιουργήσουν αυτήν την κυλιόμενη εμφάνιση. 

Boxcar scars: Έχουν γωνίες και καλά καθορισμένες άκρες. Όταν ένα φλεγμονώδες ξέσπασμα καταστρέφει το κολλαγόνο, οδηγεί σε απώλεια ιστού και το δέρμα "αφήνεται" με τέτοιες περιοχές. 

Υπερτροφικές ουλές: Είναι ουλές με όγκο. Προκαλούνται όταν το δέρμα δεν αντιλαμβάνεται ότι η πληγή έχει επουλωθεί και υπερπαραγάγει κολλαγόνο. 

coveteur-editorial-hotel-shoot-217-glass-skin-glow-homepage-1280x720.jpg

Η καλύτερη θεραπεία

Ξεκινήστε με χημική απολέπιση με τη βοήθεια του δερματολόγου σας. Η χρήση παρόμοιων προϊόντων στο σπίτι μάλλον δεν θα σας βοηθήσει. Παρόλα αυτά, αν το τολμήσετε, αναζητήστε ένα σκεύασμα με μείγμα από άλφα και βήτα υδροξυοξέα που κάνουν απολέπιση νεκρών και σκούρων ουλών. Ενώ παράλληλα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Ακόμη, αναζητήστε αντιφλεγμονώδη και λευκαντικά συστατικά στους ορούς σας. Η βιταμίνη C θα σας φωτίσει ενώ η βιταμίνη Ε, θα αναγεννήσει τα κύτταρα του δέρματος και θα βελτιώσει την υφή της επιδερμίδας σας.

Αν βρείτε ένα προϊόν που συνδυάζει όλα όσα αναφέραμε και έχει και το "μαγικό" φερουλικό οξύ τότε έχετε πετύχει διάνα!

Σημαντικό ρόλο παιζόυν -φυσικά- και οι τοπικές θεραπείες με ρετινοειδή, υδροκινόνη και αζελαϊκό οξύ, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι φωτίζουν δραματικά τα σκοτεινά σημάδια και δρουν σε κυτταρικό επίπεδο. Σε όλα αυτά η συμβολή των ειδικών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μια λάθος δοσολογία μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Το λέιζερ ως εναλλακτική

Ενώ τα λέιζερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία ουλών ακμής, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να θέσετε τις σωστές ερωτήσεις - ειδικά εάν έχετε πιο σκούρο δέρμα. Αν το μηχάνημα είναι ειδικό και ο άνθρωπος που το χειρίζεται είναι επαγγελματίας, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό. 

skincare-1588698347.png

Η σημαντικότητα της πρόληψης

Το σημαντικότερο είναι να δώσετε βάση σε αυτό το βήμα. Δώστε έμφαση στην πρόληψη ή αντιμετωπίσετε τις βλάβες της ακμής μόλις εμφανιστούν. Οι εξωχρηματιστηριακές θεραπείες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και σαλικυλικό οξύ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε, αλλά εάν η ακμή επιμένει, ρωτήστε τον δερματολόγο σας σχετικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα η σπιρονολακτόνη.