fbpixel

Search icon
Search
Upward Spiral: Τι είναι και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας
PSYCHOLOGY

Upward Spiral: Τι είναι και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας

Οι σημαντικές τεχνικές για να ενισχύσουμε τη διαδικασία της αυτοβελτίωσης


Ενέργεια, χαρά και αρμονία αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία μιας όμορφης ζωής. Η διαδικασία, όμως, της θετικής ανατροφοδότησης δεν είναι πάντα κάτι το δεδομένο. Υπάρχουν αρκετές στιγμές στη ζωή μας, στις οποίες αισθανόμαστε εξαντλημένοι και επιθυμούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, με αποτέλεσμα να περιορίζουμε πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητές μας, αναβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία μας. Με τον συγκεκριμένο τρόπο, δομούμε μια ποιότητα ζωής πιο "χαμηλή", η οποία να μην περιέχει αυτό που λέμε "χαρά της στιγμής" και κίνητρα για αγαπημένα σχέδια. Δεν απολαμβάνουμε με την ψυχή μας και δεν χαμογελάμε. Είναι γεγονός ότι όταν ξεκινάμε να σκεφτόμαστε με ένα αρνητικά φορτισμένο τρόπο, τότε η συγκεκριμένη διαδικασία μας παρασέρνει και η μία «κακή» σκέψη διαδέχεται την άλλη. Η αλήθεια είναι πως πάντα η αρνητικότητα οδηγεί σε φόβο, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα πρόσημα των σκέψεών μας, καθώς και τα συναισθήματα, τα οποία τα συνοδεύουν, παρουσιάζουν ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να ακμάζουμε και να αγγίζουμε την προσωπική ευτυχία και επιτυχία. Το φαινόμενο της ανοδικής σπείρας, γνωστό ευρέως με την ορολογία "Upward Spiral" μπορεί να μας διδάξει ωφέλιμους τρόπους και τεχνικές, με τη βοήθεια των οποίων, να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τις σκέψεις μας. Είναι σημαντικό να εντάξουμε στη νοοτροπία μας κανόνες "λογοκρισίας" της αρνητικής σκέψης. 

Σε αντιδιαστολή, με την "Downward spiral", στη συγκεκριμένη διαδικασία κάνουμε λόγο για μια μεταφορά προς μια θετική νοοτροπία και βελτίωση της συναισθηματικής και σωματικής αυτοανάπτυξης. Η Barbara Lee Fredrickson, Αμερικανίδα καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, έχει δημιουργήσει τη θεωρία του "διευρύνω και χτίζω", στην οποία έχει εισάγει την έννοια της ανοδικής σπείρας. 

fredrickson-barbara-011.jpg
Barbara Lee Fredrickson
Μπορούμε να εντάξουμε την διαδικασία της "Upward Spiral" με απλές τεχνικές και βήματα στην καθημερινότητά μας, αρκεί να διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο και σταθερό κίνητρο για την αισιοδοξία και την ισορροπία.

Εντοπίζουμε το αρνητικό συναίσθημα

shutterstock-1720702060.jpg

Απαραίτητη λέξη σε αυτό το πρώτο, σημαντικό βήμα είναι η «αναγνώριση». Στη συνέχεια, μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικά βασικά ερωτήματα, τα οποία θα απευθύνουμε στον εαυτό μας, με κυρίαρχα τα: «Ποια αρνητική σκέψη σκέφτομαι; Ποιο είναι το πρόβλημα που προκαλεί αυτή την αρνητική σκέψη; Πώς περιορίζω τον εαυτό μου με αυτή τη σκέψη;» . Τότε, είναι ωφέλιμο να πάρουμε τον χρόνο και τον χώρο μας και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο και αναβολές. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Αμφισβητούμε την αρνητική σκέψη

shutterstock-2003674943.jpg

Μόλις εντοπίσουμε την αρνητική σκέψη, πλησιάζει η στιγμή για να την αμφισβητήσουμε, κάνοντας ακόμη μερικές ουσιαστικές ερωτήσεις στον εαυτό μας, όπως: «Είναι αυτή η σκέψη πολύτιμη; Βασίζεται αυτή η ιδέα σε γεγονότα που υποστηρίζονται από στοιχεία ή πρόκειται για μια υπόθεση; Αυτή η σκέψη θα με βοηθήσει να προοδεύσω ή με κρατάει πίσω». Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να καταλάβουμε ότι αυτός ο τρόπος δεν μας εξυπηρετεί καθόλου. 

Αντικαθιστούμε το αρνητικό με θετικό

shutterstock-369632525.jpg

Η εσωτερική μας διαδικασία προχωρά με βήμα ταχύ και φτάνουμε στο τρίτο στάδιο, στο οποίο πρωταγωνιστής είναι η αντικατάσταση μιας αρνητικής με μια θετική σκέψη. Το ίδιο είναι σημαντικό να συμβεί και στα συναισθήματα που συνοδεύουν την λογική που θα ακολουθήσουμε. Είμαστε ρεαλιστές, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε positive vibes, τα οποία διατηρούμε σταθερά. Αντί να πούμε στον εαυτό μας ότι «δεν είμαστε ικανοί» για κάτι, μπορούμε να πούμε ότι «θα προσπαθήσουμε γι' αυτό». Τότε, θα καταλάβουμε ότι ξεκινά μια ενδιαφέρουσα αλλαγή μέσα μας. 

Βρίσκουμε μια νέα λύση

shutterstock-1779157805.jpg

Ως τελευταίο βήμα είναι η κατάκτηση μιας καινούριας και υγιούς λύσης. Έχουμε θετική διάθεση και γνωρίζουμε πλέον τι είναι αυτό που μπορεί να μας πάει παρακάτω και να μας κάνει ευτυχισμένους. Η ανοδική σπείρα σιγά σιγά γίνεται ένας βασικός μοχλός για να αγγίξουμε ακόμη περισσότερο την αυτογνωσία μας και το φως στην προσωπική μας διαδρομή.