fbpixel

Search icon
Search
Tūranga: Η βιβλιοθήκη στη Νέα Ζηλανδία που βραβεύτηκε με 5 αστέρια για τον eco-friendly χαρακτήρα της
ECO GLOW

Tūranga: Η βιβλιοθήκη στη Νέα Ζηλανδία που βραβεύτηκε με 5 αστέρια για τον eco-friendly χαρακτήρα της

Ένα «πράσινο αριστούργημα», το οποίο δεσπόζει στην Cathedral Square του Christchurch


Η κεντρική βιβλιοθήκη του Christchurch, Tūranga που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016 και άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό στις 12 Οκτωβρίου 2018 -αντικαθιστώντας την προηγούμενη της πόλης λόγω της φθοράς που υπέστη το 2011 από σεισμό- βραβεύτηκε πρόσφατα για τον οικολογικό της χαρακτήρα με την τιμή των 5 αστεριών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στο Νότιο Νησί ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε όλη τη Νέα Ζηλανδία. 

Την κατασκευή της ανέλαβαν η Architectus, μία αρχιτεκτονική εταιρεία της χώρας μαζί με την Schmidt Hammer Lassen, μία βραβευμένη δανική αρχιτεκτονική εταιρεία.
titlo-ZEWIf.jpg

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 2018 έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Η τελευταία της διάκρισης αφορά τον eco-friendly χαρακτήρα της βιβλιοθήκης καθώς τιμήθηκε με το «5 Green Star - Custom Design Certified Rating» από το New Zealand Green Building Council (NZGBC). Πρόκειται για ένα από τα λίγα δημόσια κτίρια στη Νέα Ζηλανδία που έχει λάβει αυτή την διάκριση. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τον φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό της βιβλιοθήκης καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές της όσον αφορά τη χρήση ενέργειας και νερού, την χρήση βιώσιμων υλικών, τις μειωμένες εκπομπές και τις μειωμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

6-qkg71.jpg

Η επικεφαλής του «Christchurch City Council head of libraries and information», Carolyn Robertson, τόνισε ότι «στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία βιβλιοθήκη με γνώμονα τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, να είναι ένα μέρος φιλικό προς τον άνθρωπο αλλά να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο κτίριο με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.» Η διάκριση αυτή βεβαίως αποδεικνύει ότι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο σε άνθρακα έως το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου διαθέτει πολιτική αποδοτικότητας πόρων και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και πρόγραμμα εργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η βιβλιοθήκη Tūranga αποδεικνύει ότι ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος και ότι μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα δημόσια eco-friendly βιώσιμα κτίρια.

titlo-QuEiR.jpg

Ο σχεδιασμός και το interior design της ξεχωρίζει για το μοναδικό στιλ και τη σύγχρονη αισθητική που αναδεικνύει, ενώ καταφέρνει να συνδυάζει τη χρηστικότητα με την κομψότητα της διακόσμησης. Λεπτές γραμμές που υμνούν τον μινιμαλισμό ξεχωρίζουν στο εσωτερικό -θέτοντας στο επικέντρο των άνθρωπο και το περιβάλλον-, ενώ το εμπνευσμένο εξωτερικό της φέρνει στο νου μερικά από τα πιο εμπνευσμένα φουτουριστικά exteriors. Με γεωμετρική ανισότητα και εντυπωσιακούς χώρους εντός και εκτός, καταφέρνει και προσδίδει μια δόση αίγλης στην συνολική αρχιτεκτονική της χώρας.

Τέλος, ας σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η περίφημη βιβλιοθήκη έχει λάβει πολλά βραβεία από την στιγμή των αρχικών της εγκαινίων πριν δύο χρόνια. Μερικά από αυτά είναι, το "Supreme Award at the Property Council New Zealand’s Rider Levett Bucknall Property Industry Awards", το "Warren and Mahoney Civic and Arts Property Award", το "Civic category award at the New Zealand Commercial Project Awards", το "New Zealand Society of Earthquake Engineering’s Seismic Resilience Award for Design to Achieve Low Damage", το "Structural Engineering Society of New Zealand's Supreme Award" και το "Institution of Structural Engineers Award for Structures in Extreme Conditions".

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!